Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Witam Na tej plytce(NF7-S2) zapuscilem Bartona 2500+(1833) na 200 fsb(2200). Wszystko chodzi stabilnie procz everesta - raz na iles tam uruchomien leci restart. Prime jechal 7h na torture test i 0 bledow. I tu nasuwaja sie 2 pytania: 1. Czy na tym abicie (200 fsb) mam blokade pci\agp, czyli 33\66 i napewno nie usmaze hdd i grafy?? 2. Jakies dziwne napiecia podaje ta plyta bo zamiast 1.65 podaje 1.740-1790V(nie zwiekszalem vcore!!, ale jest full stable z wyjatkiem teog everesta, ale on mi do szczescia niepotrzebny) 3. Jako ze mam zasilacz gorzej niz syfiaty to moze on powodowac takie napiecie i te resy, a moze po prostu nfroce (chipset) jest "niekompatybilny" w jakis sposob z tym progiem?? aha i takie male spostrzezenie: kiedy wlacze ABIT EQ ieveresta to automatycznie komp zaczyna piszczec i pokazuje vcore 2V :huh: . Oczywista resuje kompa i jest normalnie 1.76V Prosze o wyrozumialosc, moglem wrzucic tego posta do dzialu z abitem nf7-s w roli glownej ale sadze ze te plyty na tyle sie roznia(na korzysc nf7-s niestety) ze pozwala to na zalozenie nowego topicu. Jesli sie myle prosze o poprawe i bije sie w piers :oops: prosze o odpowiedz pozdro Edytowane 26 Marca 2005 przez Low-Power Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 to jest nf wiec ma blokade uwarunkowanie chipsetu nie mobo napiecie na tych abitach zawsze sa jakie kosmiczne i zmien zasilacz to te plyty sa wymgajace pod tym wzgled i mozesz sie pozbyc calego kompa z tego powodu ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 no wlasnie bo jakos dziwnie to przedzie. Resy potrafia sie same z siebie walnac, ale nigdy nie na stressie, (szczegolnie przy uruchamianiu everesta), zreszta dzis zostawilem Prime na noc i rano obudzilem sie a on dalej liczyl a temp wynosila max 52 st. Sek w tym ze ten rest leci nawet na odkreconym procu tzn na 166 MHz fsb. Jaki zasilacz moge ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>?? Modecom 350 GTF bedzie wporzadku?? (niestety na tagany i inne high end mnie narazie nie stac). Moze jest jeszcza jakas aleternatywa w sprawie tych restartow?? moj konfig: barton 2500+@3200+, 512 DDR, GF6600GT, abit nf7-s2, 2xWDC 80GB, Tracer 500W :( Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 lol tracer i taka grafa nie mam pytan code masters modecom powinien styknac ... 5ooW :) chyba przy zwarciu max prad jaki moze z siebie wydac :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 lol tracer i taka grafa nie mam pytan code masters modecom powinien styknac ... 5ooW :) chyba przy zwarciu max prad jaki moze z siebie wydac :D 1351331[/snapback] A jaki model modecoma polecasz?? Ten za 100 ZL 350 W GTF?? Czy moze od razu szefa i po sprawie??Kurde te resy juz mnie zaczynaja denerwowac. Wystepuja one tylko na pulpicie i samorzutnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 jak masz kase to szef za 2oozl z wetnylem 12omm ale ma niestety pasywne pfc ale jesli rodzice placa za prad to zaden problem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 jak masz kase to szef za 2oozl z wetnylem 12omm ale ma niestety pasywne pfc ale jesli rodzice placa za prad to zaden problem :) 1351559[/snapback] Problem w tym ze moge wydac MAX 150 zl na zasilke ktora w jakis tam sposob uciagnie ten zestaw. To jak chief 360W czy modecom350GTF?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 szef ;] no chyba ze wolisz allegro to fortron 3ooW gtp by Haszyd :) innych nie sprawdzalem a ten facet zna sie na rzeczy i potrafi je naprawiac wrazie czego mozna liczyc na serwic itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Ja bym jeszcze na wszelki wypadek sprawdzil pamiec . Mialem ostatnio w pracy takiego kompa , co sie restartowal... Zapuscilem mu Prime na 10h i nic , superpi 32Mb liczyl 3 razy pod rzad a wykrzaczal sie z byle powodu . Niestety pamiatka byla uwalona... Co nie zmienia faktu ze do tego konfigu wymiana psu obowiazkow . Jak do 150zl to tylko 360DF z tym ,ze nie wiem gdzie taka znajdziesz bo ta w proline to troszke dziwny model jest... :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Ja bym jeszcze na wszelki wypadek sprawdzil pamiec . Mialem ostatnio w pracy takiego kompa , co sie restartowal... Zapuscilem mu Prime na 10h i nic , superpi 32Mb liczyl 3 razy pod rzad a wykrzaczal sie z byle powodu . Niestety pamiatka byla uwalona... Co nie zmienia faktu ze do tego konfigu wymiana psu obowiazkow . Jak do 150zl to tylko 360DF z tym ,ze nie wiem gdzie taka znajdziesz bo ta w proline to troszke dziwny model jest... :/ 1351587[/snapback] wlasnie skonczylem jechac pamiatki memtestem(boot cdrw mam). Test przeszedl 3 razy i w ramce errors wyszlo 0 wiec chyba ok:). Te 360W szefika napewno pociagnie ten zestawik w stresie??narazie nie planuje jakiejs grumtownej przebudowy:) Ale tak czy siak wlasnie sie przkonalem ze good PSU to absolutne minimum w kompie...niech to bedzie P1 166 i reszta smieci ale psu porzadne BYC musi!!Ale sie nacialem. W sumie w przyszlym tyg wszystko sie wyjasni, poniewaz bede mial dostep do twinmosow (pozycze) i NeoTec 420W - dobre podzespoly a wiec jesli i na tym bedzie krzaczyc to juz koncza mi sie pomysly :cry:. No chyba ze ukruszony procek, ale nic takiego powaznego nie zauwazylem przy rdzeniu (chociaz cos tak malego jak upilowanie rdzenia w jego lewej czesci, ale to jest tak male ze ledwo co widoczne. Widzialem antoniego 1400 uwalonego porzadnie i do dzis kumplowi dziala. To u mnie to wlasciwie nie jest ukruszenie tylko jakies takie polyskujace spilowanie ale nawet nie na 1:20 milimetra i do tego nie ukruszone tylko tak "polyskujace). Prime liczyl 7h bez bledow. Dzis postaram sie zostawic marka 03o(opcje wszystkie na max) na noc i zobaczymy coz to moze byc pozdro Edytowane 26 Marca 2005 przez Low-Power Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 te czifetki na sirtecu wytrzymywaly wiecej niz 360W wiec nie ma obaw ... ale cos sie ostatnio psuly! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Niczego nie kupuj zanim nie sprawdzisz czy to to!!! Najpierw powyjmuj co możesz i sprawdź, odkręć, zmniejsz napięcie itp... Kupić zawsze można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Niczego nie kupuj zanim nie sprawdzisz czy to to!!! Najpierw powyjmuj co możesz i sprawdź, odkręć, zmniejsz napięcie itp... Kupić zawsze można 1351793[/snapback] Problem w tym z vcore moge tylko podwyzszyc. Komp resetuje sie nawet na 166. Czekam do wtorku na wyniki pracy z tym neotec'iem i twinmosami(oczywista najpierw sprawdze sam zasilacz a pozniej pamieci) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 sorry ale wykreconego kompa to w kosmos nie masz ,wiec ten zasilacz powinien dawac sobie rade a chieftec 360W - no coz ,ale przy r9800pro i 2300MHz na 1.85v z jednym dyskiem i cdrw to albo proca podciagnac do 2366MHz 1.9v ,albo grafe krecic - teraz kumpel kupil sobie ENERMAXa zeby krecic i proca i grafe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 sorry ale wykreconego kompa to w kosmos nie masz ,wiec ten zasilacz powinien dawac sobie rade a chieftec 360W - no coz ,ale przy r9800pro i 2300MHz na 1.85v z jednym dyskiem i cdrw to albo proca podciagnac do 2366MHz 1.9v ,albo grafe krecic - teraz kumpel kupil sobie ENERMAXa zeby krecic i proca i grafe 1351922[/snapback] no tak w kosmos nie ale dla tego tracera pewnie to juz wysilek. Poza tym sadze ze w PSU liczy sie nie tylko moc ale napiecia z ktorymi jak zawsze w tego typu sprzetach nie sa za dobre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 (edytowane) taki tracer moze miec na sobie naklejke nawet 1kW i tak to nic nie daje roznica moze bedzie na jakiejs diodzie prostowniczej albo radiatorek mocniej do stabilizatora dokreca ... zobacz dokladnie na jego bude :D ostatnio mialem megabajta 350 (duzymi literami ) oraz malymi pisalo max output combinatet power cos ok 260W :) pozdro btw i co z tego ze zasilacz moze wydac kilka amper skoro stabilnosc napieciowa jest mierna ? to sie mija z celem Edytowane 27 Marca 2005 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 hehe masz juz przyczyny... nie zaden zasilacz, nie niestabilny proc, nie grafika, nie ram a karta dziwekowa zintegrowana. Ona walila bledami. Wywalilem stery od audio i nie moge kompa plozyc na lopatki. CO moge zamiast nforca zainstalowac??chodzi o stery?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...