jaslu Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Witam Mam pewien problem. Kuzyn podrzucił do mnie komputer bo nagle podczas instalowania gry wyskoczył mu komunikat następującej treści. " Award bootbios bios v1.0 Bios Rom checksum error" poźniej startuje stacja dyskietek. Nie ma możliwości wejścia do biosa ponieważ komunikat ten pojawia sie zaraz po sygnale karty graficznej. Jako że stacja dyskietek działa postanowiłem zrobiś update biosu. Jednak pierwsze 8 komórek sygnalizuje "write file". No coż pomyślałem walnięta kostka biosu. Ale miałem w zapasie inna kość i postanowiłem że po uruchomieniu kompa ale przed wgraniem biosa podmieni kości. I co się stało? Nic, te same "komórki" podświetliły sie na czerwono co w rzeczywistości oznacza. Czyżby należało wymienic płyte główną? A sprzęt to płyta procomp bvc3a + cel 633. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 niekoniecznie ,najpierw bym zrobil clear CMOSa (zworka) ,potem odlaczyl jeshcze kompa od pradu wogole na pare min ,potem odlaczyl WSZYSTKO od plyty co nie jest konieczne do dzialania kompa (wlacznie z wyjeciem kostek RAMu oprocz jednej) i wtedy sprobowal znowu wejsc do biosu/sflashowac bios.Jesli to nie pomoze to chyba jush tylko servis ;[ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Czernobyl :-(. Te pierwsze osiem komorek to zlamana blokada (kod) zapisu. W zasadzie, zalezy ktora to wersja cih-a, powinno sie to dac sflashowac, ale opcja bez weryfikacji (daj "awdflash /?") zapisu i odczytu, na 100% pewnym plikiem BIOS-u dla tej MB. Czyszczenie CMOS-u przed flashem - konieczne. A ta gre to Kolega moze spokojnie wyrzucic :-(... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaslu Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Zastanawiające jest jednak to że sprawdzając dysk kuzyna nortonem nie znalazłem żadnych wirusów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...