spieq Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) Powyższy model Abita, podpięty odblokowany Barton 2800+, 2x512ram Hynix i inne nieistotne w tym momencie podzespoły... Prawie, gdyż zaskoczenie podczas świątecznej modernizacji było wielkie... Pojawiła się przeszkoda bez litości 2x dyski 60GB (Samsung i WD Caviar, oba Ata100, legitymacja kombatancka). W czym rzecz? Otóż ten Abit nie ma zamiaru wykrywać dwóch dysków JEDNOCZEŚNIE...! ====UWAGI==== a) Samsung - master, WD - slave = wykrywany tylko Samsung be) Samsung - slave, WD - master = wykrywany tylko Samsung c) Samsung - cable select, WD - cable select = wykrywane obydwa, ale: - dyskietka startowa, DOS, włażę np. na partycję D:\ Samsunga, dir i wyskakuje: Invalid media type reading drive D, to samo z E:\, co dziwne - C:\ bezproblemowo - WD wykrywany jest bez problemów, system znajduje się niestety na Samsungu - to próbujemy instalować sys na WD - instalator wykrywa WD, następnie Samsunga widzi jedynie pojemność, 0 cylindrów itd. Nie chce instalować Windowsa, kaprysi, że potrzebuje coś z dysku Samsunga - Samsung zepsuty? A skąd! Wszystkie partycje sprawne, odłączam WD - jak ręką odjął, instalacja systemu przebiega bez żadnych przeszkód d) powiecie - to podłącz do osobnej taśmy! Okiej, jedziemy: - na taśmie Samsung - master, combo Teac CDRW - slave = wykrywa tylko Samsunga - powiecie - ej, ten Samsung coś naprawdę nie halo, więc: WD - master, combo Teac CDRW - slave= wykrywa tylko WD! - powiecie - to jeden dysk na taśmę, drugi - na następną. Ok, jedziemy. Wchodzi do Windowsa bez problemu, widzi wszystkie partycje Samsunga, widać partycje WD Caviara, ale nie można na nie wejść! e) nie ma znaczenia, czy primary, czy secondary = na każdej jest to samo - powiecie - ej, te taśmy coś nie halo! Niestety - odpada. W innym kompie działają bez zarzutu, 4 sprawne sztuki, na każdej to samo f) nie ma znaczenia, czy komp podkręcony lub nie g) nie ma znaczenia wersja biosu (wcześniej oficjalny D27, teraz D26_ver.2.0.05C_TaiPan_0.1_25.09.04) h) obydwa dyski chodzą BEZPROBLEMOWO na XP 2000+, Asrock k7s8x Wniosek taki: NA TYM ABICIE NIE MOGĄ BYĆ PODPIĘTE JEDNOCZEŚNIE 2 RZECZY??? O co może chodzić? Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Nie mam zielonego pojęcia, jak wybrnąć z tego impasu, nie będę działać wyłącznie na jednym dysku, ponieważ mija się to z celem. Co w momencie modernizacji? (nagrywarka DVD w planach). Powiecie - coś z tym Abitem nie tak. Hmm... Wszystko działa, stabilny jak skała, wszystko w normie, sprzęt podkręcony, napięcie ustawione, nie miał problemów z SBLivem! (a ponoć powinienem się napocić), pozostałe komponenty zainstalowane bez jakichkolwiek problemów. Powiecie - masz coś z głową. Ok, ale co?? Heh. Proszę, pomóżcie. EDIT: dziwnym trafem wkradła się emotka.. Edytowane 29 Marca 2005 przez spieq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 powiem tak oba dyski na jednym kablu ten z systemem ustawiony na master i czarna wtyka od kabla w niego ten drugi na cable select i szara wtyka w niego jak nie pomoże to nie wiem chyba sie gryzom :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 a próbowales ino na różnych taśmach?;] dzis rano tez mialęm takei cyrki, zmieniłem tasme i wsio ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) Ja też miałem dzisiaj zagwozdkę z dopiero co kupionym dzisiaj Caviarem. Po podłączeniu POST przechodziło ze dwie minuty i cieżko sie było dostać do biosu, ale wystarczyło przełączyc caviara na salve i poszło. A sam wlasnie uzywam równoczesnie Caviara i Barracude i nie mam takich problemów (co prawda na osobnych taśmach :wink: ). Zapomniałem dodać, że nie wszystko jest tak rózowo ponieważ po podłączeniu dwoch dysków na raz w WinXP pojawiły się 3 extra partycje znikąd na które oczywiście nie można się dostać, bo one przecież nie istnieją :lol: Edytowane 29 Marca 2005 przez TomekB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spieq Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Panowie, zrobiłem tak: wykorzystałem wszystkie kombinacje ze zworkami (zarówno łącząc 2 dyski, jak i jeden dysk+cdrw), nic, kompletnie nic. Po prostu nie toleruje 2 rzeczy na taśmie. Idzie oszaleć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patyczak Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 (edytowane) jak masz abita nf7-s to spróbuj podłączyć dysk master przez przejściówke na Serial ATA a drugi na taśme. Edytowane 30 Marca 2005 przez Patyczak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Mam w swoim abicie obstawione wszystkie kanały PATA i wsio działa bez problemu, na pierwszym 2 baraki na drugim nagrywarki LG i DVDRW liteona. Miałem kiedyś WDC i zawsze byly z nim problemy jak był na master, na slave działał zawsze i wszędzie, cała kombinacja powin a działać - samsung na master i WD na slave. Może jakiś pin wypadł z złącza któregoś z dysków. Ale jak piszesz że na innej płycie jest wszystko ok to może nalezy się doszukiwać problemu w płycie i biosie. Jak wyżej ktoś wspomniał można jeszcze wykorzystać przejściówkę na SATA i podłączyć przez nia jeden dysk. No i ręce już mi opadają, więcej już nie pomogę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...