Skocz do zawartości
daves

Jak W C++ Builder Zatrzymać Zabijanie Procesu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Napisalem sobie cos w stylu wylaczania kompa o okreslonej godzinie na haselko.

Czyli ustawiajac godzine i wprowadzajac haslo anulowanie wyłączenia mozliwe jest po wprowadzeniu hasla.

zablokowalem wylaczenei aplikacji droga alt+f4

Form1->OnCloseQeury()... CanClose = false;

lecz bystrzak zauwazy ze wywolanie ctrl+alt+del moze zakilowac proces tak samo jak wywolanie funkcji "CreateToolHelp32SnapShot() " przed ktorymi nie mam zadnej blokady.

Poszperalem w necie i znalazlem mozliwosc oszukania systemu i zablokowanie "trzec kroli" w ten sposob:

int dummy; SystemParametersInfo(SPI_SCREENSAVERRUNNING, 1, &dummy, 0);

Ale nie przeszlo u mnie na XP (na 98 nie probowalem)

Tak wiec jeszcze jeden sposob dorwalem na necie (na innym forum) ktory w kolei usuwa nasza aplikacje z listy managera zadan

a mianowicie:

W pliku naglowkowym formy dokonujemy takiej zmiany:

//-----------------------------------------------  typedef DWORD (__stdcall *pRegFunction)(DWORD, DWORD);  // dodany wpisclass TForm1 : public TForm { __published:   // IDE-managed Components         void __fastcall FormCreate(TObject *Sender);         void __fastcall FormClose(TObject *Sender, TCloseAction &Action); private:   // User declarations     HINSTANCE hKernelLib;                            //    pRegFunction RegisterServiceProcess;      //         dodane te dwa wpisypublic:      // User declarations         __fastcall TForm1(TComponent* Owner); }; //-----------------------------------------------
Nastepnie w pliku cpp na poczatku definiujemy:

#define RSP_SIMPLE_SERVICE     1 #define RSP_UNREGISTER_SERVICE 0
I glowne blokowanie przeprowadzamy tak:

hKernelLib = LoadLibrary("kernel32.dll");     if(hKernelLib)     {      RegisterServiceProcess =           (pRegFunction)GetProcAddress(hKernelLib,                                     "RegisterServiceProcess");         if(RegisterServiceProcess)             RegisterServiceProcess(GetCurrentProcessId(),                                    RSP_SIMPLE_SERVICE);     }
ten sposob elegancko mi usuwa moja aplikacje z listy magagera zadan ale tylko pod systemem Windows 9x, na systemie XP juz to nie dziala ;/

Wpadlem tez na pomysl aby na formie w zdarzeniu OnDestry() przydzielic pamiec do tej samej formy i stworzyc ja od nowa ale to mi nie wychodzi za bardzo.

Mam nadzieje ze ktos juz sie zetnal z tym problemem i zna wyjscie z problemu

Po prostu chce uniemozliwic zakilowanie mojej aplikacji z zewnatrz na XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie to systemy operacyjna sa od tego by nie dalo sie takich przekretow robic, bo swiat bylby zatrojanowany ( i tak jest ).

stworz nowa aplikacje, ktora pelni funkcje watchera, a potem za pomoca jednej aplikacji sprawdzaj czy druga zostala zamknieta i na odwrot. Jesli tak to otwieraj.

no i jeszcze musisz jakos rozwiazac zachowywanie danych wprowadzonych.

Rozwiazanie 1: Zapisujesz to gdzies na dysku ;)

Rozwiazanie 2: Za pomoca socketow przesylasz to miedzy dwoma procesami. Aplikacja 1 odpala watchera i wysyla mu dane. Jesli watcher zostanie zamkniety to jeszcze raz go odpala i znow mu wysyla. Jesli aplikacja zostanie zamknieta to watcher odpala aplikacje i wysyla jej dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi