mikaelus Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Mam sprzęt jak w opisie i małe zapytanko. W BIOS'ie ustawiam przy opcji "DRAM Clock" takie taktowanie RAM'u "HCLK+PCICLK". W instrukcji jest napisane, że SDRAM pracujący pow. 133MHz pozostanie na 133, ale w WCPUID mam wyraźnie napisane 158MHZ!!? Najciekawsze jest to, że jak włączam normalne taktowanie RAM'u równe z FSB to komp ma problemy ze startem, a przy wyższym taktowaniu działa, póki co, OK. Co to jest?!?! :D Miał ktoś już coś takiego z tą płytką?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Moje ramy chodza bez problemu na 166, wiec nie masz co sie martwic ze masz 158MHz. Tez mam no-namy :)Moje ramy chodza bez problemu na 166, wiec nie masz co sie martwic ze masz 158MHz. Tez mam no-namy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Mam sprzęt jak w opisie i małe zapytanko. W BIOS'ie ustawiam przy opcji "DRAM Clock" takie taktowanie RAM'u "HCLK+PCICLK". W instrukcji jest napisane, że SDRAM pracujący pow. 133MHz pozostanie na 133, ale w WCPUID mam wyraźnie napisane 158MHZ!!? Najciekawsze jest to, że jak włączam normalne taktowanie RAM'u równe z FSB to komp ma problemy ze startem, a przy wyższym taktowaniu działa, póki co, OK. Co to jest?!?! :D Miał ktoś już coś takiego z tą płytką?! jak w bisie ustawisz 133 dla ram`u to sie zmienia dzielnik, pozniej jak krecisz magistarla to proporcjonalnie krecisz ram`em, ustaw biosie 100mhz ... no chyba ze pamiatki wytrzymuja 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Na razie wytrzymują. Teraz jest 156, bo musiałem zejść z FSB 119 na 117. Zobaczymy jak komp się będzie dalej sprawował... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Moje chodzą na 142mhz, ale nie wiem jak więcej z nich wyciągnąć. Na razie podkręcałem dostępem - wstawiłem bodajże 5 lub 6ns w każdym razie jest wszystko na 2T ustawione. Powiedzcie jak więcej wyciągnąć. Moje FSB to 133mhz, a ramy to 3x128 133mhz no name. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Moje chodzą na 142mhz, ale nie wiem jak więcej z nich wyciągnąć. Na razie podkręcałem dostępem - wstawiłem bodajże 5 lub 6ns w każdym razie jest wszystko na 2T ustawione. Powiedzcie jak więcej wyciągnąć. Moje FSB to 133mhz, a ramy to 3x128 133mhz no name. Moze juz wiecej nie wyciagna. Moje to chyba jakis przypadek ze ida na 166.Tylko wtedy jakos dziwnie dysk chodzi. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 mi noname chodzily na max cl2@146 infineon leci spokojnie 150 :) wiecej niemam jak sprobowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Hmm... ja u siebie sprawdzałem "organoleptycznie" :D temp. RAM'ów i one się prawie nie grzeją. Może jednak płyta sama utrzymuje 133MHz, a WCPUID podaje taką częstotliwość, bo tylko przelicza FSB + PCI?!?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 podkrecony tez mi sie niegrzeje - czyli letnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 No to ja już nie wiem. Na razie działa, więc chyba nie mam powodów do zmartwień? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 No to ja już nie wiem. Na razie działa, więc chyba nie mam powodów do zmartwień? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 pisalem, wcpuid dobrze pokazuje, przestaw w biosie ram na 100MHz to bedziesz mial jak fsb 117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 qmpel mam nonamy i chodzily na jakies 169 - 170 - nie wiem juz dokladnie - musze sie przejsc do niego i spytac dokladnie - nic sie nie kopalo - WIDZIALEM TESTY PAROGODZINNE NA WLASNE OCZY 100%stabilne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 qmpel mam nonamy i chodzily na jakies 169 - 170 - nie wiem juz dokladnie - musze sie przejsc do niego i spytac dokladnie - nic sie nie kopalo - WIDZIALEM TESTY PAROGODZINNE NA WLASNE OCZY 100%stabilne przy cl2 ? btw ciekaw jestem co to za mobo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...