soska66 Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) nie znam sie na silnikach krokowych ale potrzebuje informacji: 1) jak mam rozumiec 6 wyprowadzen z silnika (za co odpowiada kazdy z nich) 2) czy taki silnik mozna odpalic bez sterownika, zakladajac,ze ma dzialac ze stala predkoscia i tylko w jedna strone 3) jestem kiepski z elektroniki i elektryki....czy silniczek taki, ktory opisany jest: -prąd 0,85 A/fazę -prąd maksymalny 3A mozna podlaczyc do sieci przez prostownik 7-wyjsciowy (1.5V, 3V, 4.5, 6, 7.5, 9, 12V) o parametrach: POWER 18W CURRENT: 1000mA MAX czy silniczek nie ulegnie spaleniu?? mowilem,ze jestem kiepski...prosze o odpowiedzi bo mam projekt do zrobienia i musze taki silnik wykorzystac Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez soska66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 O sterowaniu silnikiem krokowym poszukaj na www.elektroda.pl, ale juz teraz mogę ci powiedzieć, że bez sterownika nie uruchomisz tego silnika tak jak chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Mozna "odpalić" taki silnik posiadając 2 gi identyczny i podłaczajac odpowiednio kabelki kręcąc nim 2 silnik tez się kręci.TO jest najprostrzy sposób a tak to szukaj po elektrodzie lub google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Jesli piszesz ze przy kreceniu jednym silnikiem drugi sie zacznie krecic to niebardzo :rolleyes: . Do silnikow krokowych niezbedny jest sterownik chyba ze potrafisz na kazdy z kolejnych zwoji podawac impuls - sterownik zas podaje co odpowiedni okres czasu impulsy na kazdy "krok" przez co silniki sa bardzo dokladne lecz przy malych obrotach potrzebuja sporo "energi" na poruszanie sie chodzi o to ze co akzdy krok trzeba dac troche pradu aby sie ruszyl , a co za tym idzie przy wolnych obrotach ped rotora jest dosc maly i silnik musi sie troche wypocic zeby sie ladnie krecic, analogicznie przy wiekszych obrotach niepotrzeba tyle mocy. Malo to ma wspolnego z topiciem ale chyba sie przyda , co do sterowania silniczkiem jest tego multum na elektrodzie , radze tylko niezakladac tematu bo tylko same linki dostaniesz a to juz bedize dobrze , poprostu poszukaj a napewno znajdzesz cos dla siebie - na upartego sam mozesz przerobic jakis sterownik pod swoj silnik ,ale nma tym trzeba sie odrobine znac. pozdrawiam powodzenia, Jesli gdzies sie pomyliłem to efekt zmeczenia ... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...