Skocz do zawartości
Zodd

O Zmienienie Vcore'u I Takie Tam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kompa z procesorem celeron 433 w wersji pod socket 370. Moja płyta główna to jakiś rzęch typu BX wyposarzony w AMIBios ver.1.19 który obsługuje celerony do 533. W związku z zapotrzebowaniem na odrobine więcej mocy obliczeniowej zdecydowałem sie podkręcić procka. Domyślnie działa on w ustawieniu 6.5 x 66Mhz. Po przestawieniu fsb na 75Mhz bios wykrywa celerona 500, jednak windows wiesza sie mniej więcej na etapie uruchamiania eksplorera (ale działa w trybie awaryjnym). Wiem o możliwości podkręcania manipulując Vcorem i mam pytanie związane z tym:

- Czy zmiana częstotliwości fsb powinna być poparta zmianą Vcoru żeby komp sie nie wieszał?

- W jaki sposób można zmienić napięcie rdzenia ( mój bios je monitoruje, ale nie znalazłem opcji zmiany vcoru). Czy jest jakiś program służący do tego. Czy aktualizacja biosu może coś zmienić?

- O ile orientacyjnie mógłbym podkręcic ten procesor manipulując samym napięciem? Czy ograniczenie płyty głownej co do montowanych w niej celeronów(do 533) powoduje że nie możliwe jest pokręcenie celka do wyższej wartości?

Być może sa to pytania które były na tym forum zadawane wiele razy jednak nie u dało mi sie nigdzie znaleźć odpowiedzi na nie. Zwracam sie wiec do osób zainteresowanych i posiadających doświadczenie w tym temacie (których wedle mojego mniemania tu nie brakuje) o próbe wyjaśnienia mi ich jako laikowi. Z góry dziękuje!

Edytowane przez Zodd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec

433 slabo sie kreca jednak te 500 powinno pojsc.

Vcore jak nie ma w biosie to mozesz zobaczyc na plycie czy nie ma zworek, update biosu raczej nie pomoze.

Samym napieciem oczywiscie prock nie podkrecisz co najwyzej sprawisz ze bedzie stabilny na wyzszym zegarze.

533 nie ogranicza cebie wcale :) jelsi to plyta na bx na slot 1 to spokojnie pojda na niej nowsze procki lacznie z tualatinami o ile masz odpowiednia przejsciowke. Jesli masz slot 1 to na przejsciowce najprawdopodobniej bedziesz mial mozliwosc zmiany napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędnego przekonania o magicznym, bezpośrednim wpływie zmian Vcoru na taktowanie procesora.

Zmieniełem również swój pogląd na zakres procków obsługiwanych przez moją płytę główną i bardzo cieszy mnie, że najprawdopodobniej istnije możiwość podłączenia CPU o troszke bardziej współczesnych możliwościach niż posiada mój obecny celeron. Co do jego podkręcania to jak rozumiem raczej nie jest to wykonalne skoro zupgradowany bios nie umożliwi mi zmiany napięcia :(

A propos możliwości obsługi Taulatinów przez moją płytę główną: na Allegro można kupić np Taulatina 1300, z przejściówką do socket-370 (de facto umożliwiającą manipulację Vcorem) który rzekomo działa pod większością starych płyt, ale czy czynnikiem limitującym nie były by tutaj maksymalny mnożnik (u mnie 8x) i częstotliwość fsb (max 112Mhz)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik cie nie limituje gdyz intele maja go zaszytego na stale w procesorze i nie da sie go zmienic ani w gore ani w dol. Fsb cie limituje tylko jesli chodzi o podkrecanie gdyz tualatiny standardowo pracuja na 100 mhz fsb - mowa oczywiscie o celeronach na jadrze tualatin bo p3 na tym jadrze pracuja przy fsb 133

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi