Skocz do zawartości
99none

I925xe Jaka Wesja Sata

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

- meczy mnie jeden problem, mam zamiar kupic m/b ASUS-a typ P5AD2E Premium i925XE tylko0 nie moge znależc informacji jakie tam są możliwości dla interrfejsu SATA.

- w tej płycie na pewno jest typ SATA , ale czy ma ona mozl;iwośc pracy w trybie SATA II, przy przepływnosci zgodnej z ta specyfikacją.

- na stronce ASUSa.pl trabią w kółko tylko o SATA a by podali np. SATa 150 i byłoby po kłopocie dla mnie.

- dzieki za odpowiedzi.

:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy to SATA czy SATAII czy cokolwiek innego związanego z dyskami nie zależy (bezpośrednio) od chipsetu płyty głównej.

Na tej płytce na pewno jest obsługiwany standard SerialATA/150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Na tej płycie jest kontroler ICH6R/ i Silicon Image Sil3114R więc SATA 150 :lol:

A dysków jak narazie SATA II nigdzie nie widziałem, zresztą kupno tych nowości i tak nie ma sensu wszystko przereklamowane a wydajność bez różnicy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Na tej płycie jest kontroler ICH6R/ i Silicon Image Sil3114R więc SATA 150  :lol:

A dysków jak narazie SATA II nigdzie nie widziałem, zresztą kupno tych nowości i tak nie ma sensu wszystko przereklamowane a wydajność bez różnicy.

Pozdrawiam.

1384043[/snapback]

cześć,

- dzięki za info, to żeś mnie położył na łopatki

- dyski sata2 znalazłem tutaj

sata II

- ale ta wg. Ciebie mała wydajność, to chyba pomyłka ?

:cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1384043[/snapback]

Jest już dość dużo dysków SATA150 w sprzedaży.

A co do wydajności to 1,5 Gb/s robi swoje (w szczególność z NCQ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SATA II ma jedynie nF4 i i945/955. Stare chipsety maja SATA150.

Po cholere ci to SATAII? Przeciez waskim gardlem nie jest interface, a mechanika dysku. Pokaz mi dysk ktory w trybie ciaglym (a nie burst) jest w stanie chocby w 60% zapelnic pasmo przepustowosci ktore oferuje SATA150. Marketingowa papka majaca cyferkami wyciagnac kase z kieszeni (podobnie jak P4 5xx i 6xx w polaczeniu z pamieciami DDR2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi