rayven Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Witam mam nastepujący problem. Mam Windows XP działa mi dobrze, ale nie w tym rzecz. Przyszedł dzis do mnie kolega abym sformatował mu dysk i zainstalował windowsa. No wiec zrestartowałem komputer, uruchomiłem instalke windowsa z CD-romu. Zainstalowałem koledze Windows i wszystki smiga idealnie. Tylko ze po wyciagnieciu dysku kolegi, jak właczam komputer nadal wyskakuje mi wybór windowsa, pomimo ze fizycznie nie ma dysku kolegi w moim komputerze. Jak to usunac zeby od razu ładował sie mój windows a nie było wyboru ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Hmm instalowales windowsa na dysku kolegi na swoim sprzecie i pozniej kolega wlozy go do swojego kompa?? Gratuluje napewno zadziala :) A zeby wylaczcyc menu z wyborem windowsa wejdz tu: Start - Panel Sterowania - System - Zaawansowane - Uruchamianie i odzyskiwanie i tam edytuj plik BOOT.ini usuwajac wpis z windosem ktory instalowales lub odznacz opcje "Czas wyswietlania systemów .... " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir NonGomery Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 To prawda, instalacja musi przebiegać na zestawie komputerowym docelowym, a więc w tym przypadku u kolegi. Otóż panowie z Redmont wiedzieli co robią tworząc system profilowany, a więc dostosowany do platformy docelowej. Wybór systemu pojawia się wtedy, gdy użyta została instalacja w wątku innym, niż posiadany domyślnie. Na przyszłość radzę więc instalować system na całym zestawie a nie na dysku. Co więcej, brak jakiegokolwiek komponentu może już oznaczać fatalne nieporozumienia w pracy systemu. Co do samej instalki... następnym razem nie chwal się tak, że instalujesz innym system. To nie wypada :P Czołem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayven Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 hehe :) dzieki za pomoc. No to mam kolejne pytanie tym razem natury sprzetowej. Podłaczyłem dzis na chwile mój stary komputer który lezał w szafie ale nie chciał się właczyc windows wyskakiwało. Boot insecure invide itp. (pewnie wiecie o co chodzi) :) nio wyciagłem dysk ze starego komputera włazyłem do mojej kieszeni w nowym i nawet system mój nie chciał sie załaczyc. Zatrzymało sie wszystko na bootowaniu i stoi... :( na pewno to nie wina zworki, a i dysk jest 100% sprawny :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xiao Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Hmm instalowales windowsa na dysku kolegi na swoim sprzecie i pozniej kolega wlozy go do swojego kompa?? Gratuluje napewno zadziala :) zadziałac zadziała ale sie bedzie wszystko kasztanić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 No na pewno zadziała bez plików ntldr, ntdetect.com itd, które zostaly na drugim dysku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...