Skocz do zawartości
Spawacz

Zasiłka, Która Zniesie Wszystko?

Rekomendowane odpowiedzi

No i mów tak dalej. Brak mi słów.

Ja rozumiem, że bardziej wierzysz w testy sprzedawców.

Polska być piękny kraj:

mnóstwo naiwna człowiek

1411875[/snapback]

pffff...no mi tez chlopie brak juz na ciebie slow

ale przeca z hardłer mentorem sie wadzic nie bede :]]]]]]]

duzo gadasz o sprawach o ktorych nie masz zielonego pojecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszę o tym enermaxie:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47381071

w obciazeniu napiecia frywolnie spadały do 11,5V przetwornica piszczała a większy wiatrak nerwowo terkotał

ten BeQ chociaż był cichy:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44818532

chociaz jak dzikus zobaczyl ze 12V leci do 11,7V to zwątpił... (mój konfig trochę żre - AXP@1,95V i X800pe@1,65V)

mierzone zwykłym Metexem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurka przecie to bardzo mocne zasilacze - ażtak by wymiękały... moze coś więcej o nich? - szczególnie nowi właściciele

jeszcze takie moje pytanko - w wielu zasilaczach dobrych firm takich jak tagan, również u innych, w modelach o duużych mocach często na 3,3v jest tylko 28A... u niektórych również markowych również 5v mają mało amperów, wszytstkie firmy jakby pchają dużo amperów a 12v. czy znaczenie tych 3,3v i 5v maleje? po ile amperów powinna mieć na tych liniach dobra zasiłka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie że wystarczy, dla zainteresowanych 1412192[/snapback]

za te kase zasiłka byc moze niezla ale pamietaj ze to model sprzed 4-5 lat (sciagaja teraz wersje atx 1.2 z dojczlandu czyszczac frycom przy okazji magazyny) z passiv PFC wiec imo nie warta zakupu ,

zdecydowanie lepiej odzałowac kilka zł wiecej i kupic nowe z Active PFC no i z atx 1.3; 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem fit, może trafiłeś na jakąś lipną...

dzisiaj doszła i pomierzyłem napięcia i porównałem do chiefa 360df, którego miałem przed. wygląda to tak:

IDLE (proc@def, gpu@def, włączony pusty windows i pare procesów w tle)

zasilacz _ +3.3 _ +5 _ +12

chief - 3.45 5.22 12.39

enermax 3.37 5.1 12.42

LOAD (proc@2507mhz, gpu@459/375, 3dmark01)

zasilacz _ +3.3 _ +5 _ +12

chief 3.44 5.21 12.45

enermax 3.36 5.07 12.31

dodatkowo w chieftecu napięcia skakały nieznacznie. +5 o około 0.01-0.02, a +12 o 0.04, linia 3.3 stabilna, natomiast w enermaxie napięcia nie drgnęły.

co do piszczenia, to faktycznie, jak przyłożyłem ucho do zasilacza, to coś tak czasem popiskuje, ale bardziej to pomka wodna zagłusza...(mam 2 wentyle na 5v i ten pisk sie nie przebija).

więc wydaję mi się, że zasiłka całkiem niezła. jeszcze do czego mogę się przyczepić to cholernie długie kable (jak dla mnie ), bo mam midi i musiałem większość po drugiej stronie obudowy pochować. no i miałem zatrzask na 20pinowej wtyczce ułamany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno się nie dziwić, że polscy przedsiębiorcy szukają tanszych alternatyw.

Mnie natomiast zdziwiło jedno.

W teście zasilaczy, które przeprowadza koleś z labu padł jak "szmata" modecom 350GTF do spółki z NeoTECem V4200(temu się nie dziwię).

Z kolei model 450 PN Modecoma trzymał się baardzo dzielnie na naszej platformie testowej.

Natomiast tak chwalone przez co niektórych Enermaxy wypadły mocno średnio, więc gdzie ta solidność napięć?

Oczywiście najlepiej wypadły zasiłki Anteca.

Jeśli mam coś polecić ,żeby zniosło wszystko, to właśnie Antec.

Drogi jak cholera, ale wart swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawdę to zabezpieczenia czynią zasilacz

a co do zasilacza to bardzo ale to bardzo ciężko znaleść dobrą konstrukcje,

dobry to musiałby mieć każdą linię oddzielnie sterowaną, a nie 5V i 12V sterowane razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iwo rozumiem ze pomiar miernikiem? - popatrz na 12V od momentu właczenia kompa do wystartowania K7burn czy 3dmarka

nie mowie ze zasilacz jest zły - ale nie był nic lepszy od chiefa/beQ

Tomahawk - w nowoczesnych konstrukcjach rola 5V zanika... a 3,3V jest i tak stabilizowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iwo rozumiem ze pomiar miernikiem? - popatrz na 12V od momentu właczenia kompa do wystartowania K7burn czy 3dmarka

nie mowie ze zasilacz jest zły - ale nie był nic lepszy od chiefa/beQ

Tomahawk - w nowoczesnych konstrukcjach rola 5V zanika... a 3,3V jest i tak stabilizowane

1416935[/snapback]

nic nie wspominałem o 3.3V (3.3V w każdym zasilaczu jest stabilizowane, w "el codegenos" i podobnych konstrukcyjnie prąd dla 3.3V jest pobierany z uzwojenia dla 5V, jak w tych lepszych konstrukcjach to nie wiem), a co do 5V, to o co Ci chodzi że znika jego rola ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmierzyłem dzisiaj napięcia w moim starym enermaxie i co ciekawe zasilacz, który ma 300W trzyma się całkiem nieźle :D

wachania 12v sprzęt nie kręcony idle:

12.07-12.02 (czyli minimalne) stress 12.02-12.00

@ proc 2.5ghz 1.7v grafa @1.4v idle 12.02 stress 11.94 jak na półtora roczną zasiłkę całkiem nieźle :D jedno co zauważyłem to że jak wpiąłem miernik do dodatkowej wtyczki zasilającej proca to napięcia przy oc były gorsze i bardziej się wachały od 12.00-11.92 ciekawe dlaczego? w molexach napięcie w każdym takie samo :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze moja wypowiedz potraktowac raczej jako zart, ale oparty na faktach :)

Zasilka, ktora wytrzyma wszystko to zasilacz Codegen 300W mojego kumpla. Jezu co on znia nie wyprawial, jakies mody, jakies cuda niewidy. Ile to razy ona mu sie wylaczyla z przegrzania to ja juz nawet nie liczylem :D Chcial wyciszyc, to

wywalil wiatraczek w pizdu i zadowolony. Wylaczyla sie, cos zasmierdzialo, cos blysnelo, ale po kilku godzinach sprzet rusza :D Zdenerwowal sie to poscil go chociaz na 5V i efekt byl podobny :D Sprzecik to A2000+, 256Ramu, GF4MX... Zachcialo mu sie troszke pozniej podrasowac kompa. Dowalil wszystko tak, ze na pozadnej 300W bym tego nie wlaczal :D Komp pochodzil kilka minut i jeb, wylaczyly sie swiatla na calej chacie. Komp oczywiscie tez sie wylaczyl :D Pare godzinek przerwy, komp wstaje :D Chodzi na niej do dzis :D A capi z tej zasily, ze hej :D

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi