Skocz do zawartości
__Juras__

Barton Xp-m 2500+ I Gigabyte Ga-7va Bios Ver. F12

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc... juz nie mam siły....

moj proc to:

BARTON XP-M 2500+ - AQYHA 0430DPMW AXMH2500FQQ4C T946293G40915

standardowe napięcie tego procesora to 1,45 V ( FQQ4C)

powinien pracować z czestotliwoscia 1860 Mhz

ma jak kazdy mobile odblokowany mnoznik

i tyle co mam gut....

Płyta gigabyte jak w temacie .... Początkowo nie rozpoznawała procesora tylko zamiast nazwy pisało UNKOWN 600Mhz...hm.... wrzuciłem najnowszy flash do biosu i sprzet wykrył: Mobile Athlon 600Mhz! Wiem,że ten chipset (KT400A) obsluguje FSB 200/100, 266/133 i 333/166. Na płycie głównej mam nawet zworke SW1, którą jak ustawie na ON to działa z predkoscia 600 Mhz (100MHz*6). ustawienie OFF - Auto: "Support 266/333 Mhz CPU" (pisze z instrukcji płyty... :oops: ), jednakze po zmianie na w/w OFF system nie wstaje :( Przy ustwieniu ON mogę ustawic FSB 132 w biosie.... Płyta także sama ustaliła napięcie dla procka 1,625V !!!! A z oznaczeń wynika ze owinno być 1,45V... Nie wiem co mam robic skoro Update biosa nie pomogl i przestawienie zworki na wyzsze FSB powoduje nie podniesienie sie kompa.... Proszę o pomoc

Edytowane przez __Juras__

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zrobie tego drut moda to w jakiej pozycji mam ustawić przełącznik SW1 ? Bo od niego też zależy FSB.... Czy musze ustawic na off i wtedy mod L12 pozwoli zwiekszyc magistrale?

1393892[/snapback]

czy ta plyta to napewno KT 400 A ??????? to jest Rev 2.0 plyty ?? jesli jest to 1.x to napewno jest to KT 400

czytaj co pisze w intrukcji

pozycja off bodajze daje ci fsb 100-133

zas on 133-166

zrob moda na fsb !!!

tutaj info http://forum.pctest.pl/viewtopic.php?t=222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% jest to kt400A. Pozycja off daje mi 100-132Mhz a off powinna dawać 133-166,bo nawet na pudelku od plyty pisze jak byk "support FSB 333/166 "

Dzieki wielkie za tego linka !!!!!!!!! W mojej płycie takze producent wylutował dugiego switcha i mimo iz chipset wspiera wyższe FSB to nie mozna go ustawic!!! Dzieki wielkie :)

Pozostał tylko mały problem 166*6 (bo taki jest mnoznik i nie moge go zmienic w biosie)= 996 Mhz .... Czy musze zrbic drut moda na socket ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% jest to kt400A. Pozycja off daje mi 100-132Mhz a off powinna dawać 133-166,bo nawet na pudelku od plyty pisze jak byk "support FSB 333/166 "

Dzieki wielkie za tego linka !!!!!!!!! W mojej płycie takze producent wylutował dugiego switcha i mimo iz chipset wspiera wyższe FSB to nie mozna go ustawic!!! Dzieki wielkie :)

Pozostał tylko mały problem 166*6 (bo taki jest mnoznik i nie moge go zmienic w biosie)= 996 Mhz .... Czy musze zrbic drut moda na socket ?

1394086[/snapback]

przeciez masz odblokowany mnoznik nie mozesz dip switchami sobei zmienic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to płyta w werji rev. 1.0 :( Nie ma miejsca na drugiego switcha tak jak w opisie,który mi podałeś (byłem pewien ze bedzie) :( Poza tym jednym switchem nie mam zadnego innego na plycie :( W biosie nic nie moge zmienic a napiecie skokowo w góre o minimum 5% :( Myślałem że nowy bios F12 (był F9) coś zmieni w tym kierunku.... hm... porazka :( Masz jakies pomysły ? Pozdro

tu jest zdjecie mojej plyty

Edytowane przez __Juras__

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to płyta  w werji rev. 1.0 :( Nie ma miejsca na drugiego switcha tak jak w opisie,który mi podałeś (byłem pewien ze bedzie) :( Poza tym jednym switchem nie mam zadnego innego na plycie :( W biosie nic nie moge zmienic a napiecie skokowo w góre o minimum 5% :( Myślałem że nowy bios F12 (był F9) coś zmieni w tym kierunku.... hm... porazka :( Masz jakies pomysły ? Pozdro

1394864[/snapback]

ale lipa :) u mnei jest dip switch ten i kilka innych na kotorych moge sobei do woli ustawiac mnoznik procka, zrob mu moda na fsb 166 i mnoznik wyzszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiem ze lipa.... jakby co to moge sie do ciebie odezwac w weekend na gg ? bo generalnie to wlasnie spadam do internatu.... trzeba sie uczyc :| Rozważac bede przez ten tydzien zakup abita nf7-s albo nf7 tylko nie wiem czy on mi mobilka wykryje i pozwoli spokojnie skakac z poziomu biosu po fsb i mnozniku oraz regulowac w miare malych przedzialach vcore na procu..... pozdro i dzieki za fatyge :) jestes oki !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiem ze lipa.... jakby co to moge sie do ciebie odezwac w weekend na gg ? bo generalnie to wlasnie spadam do internatu.... trzeba sie uczyc :| Rozważac bede przez ten tydzien zakup abita nf7-s albo nf7 tylko nie wiem czy on mi mobilka wykryje i pozwoli spokojnie skakac z poziomu biosu po fsb i mnozniku oraz regulowac w miare malych przedzialach vcore na procu..... pozdro i dzieki za fatyge :) jestes oki !!

1395491[/snapback]

pewnie odezwij sie, ten abicik powinien pozwolic ci na wszystko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...