Zekez Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Witam Mam 2 dyski fizyczne. Na drugim chcialem zainstalować widows XP, ale z jakiegoś powodu instaltor, gdy wybiorę odpowiedniąpartycję wyświetla error typu: "brak partycji zgodnych z Windows XP". Gdy odłączam pierwszy dysk a ten drugi zmienia się na primary master wszystko jest ok, więc instaluję do końca. Gdy podłaczam wszystko jak wcześniej i bootuje dopiero co zainstalowanego XP to po kilku sekundach następuje samoczynny restart. Jakieś pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Jak to ZMIENIA SIE...? Jak odlaczysz mastera, to ten drugi POWINIEN ZOSTAC na slave... chyba ze masz zle zworki ustawione. Sprawdz je! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zekez Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Jak to ZMIENIA SIE...? Jak odlaczysz mastera, to ten drugi POWINIEN ZOSTAC na slave... chyba ze masz zle zworki ustawione. Sprawdz je! 1403308[/snapback] Sorki trochę źle to w tym miejscu napisałem - poprostu sprawdzałem wszystko, również zworki, zmieniałem z second na primary ... To chyba wina boot menagera. Ale na pierwszym dysku również mam win 98 i XP-ka i wszystko jest cacy więc troche to dla mnie dziwne, że na pierwszym dysku się nie sypie a na drugim już tak :sad: Mam BootMagica, ale znacie może jakiegoś leprzego boot managera, który nie psuje XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Boot managera powinno spokojnie nadpisac... Boot manager, co nie psuje XP to ten od XP, 2K3 :) Wiec jest tak: +HHD-0: (boot magic) - win98 - winxp i chcesz dodac to: +HDD-1 - winxp ?? Na ktory dysk masz bootowanie, gdy Ci sie resetuje? Teoretycznie trzeba ustawic na hdd-0, wlaczyc boot magic i dopisac tam xp z 2 dysku... i wtedy prz bootowaniu z hdd-0 bedziesz mial 3 systemy do wyboru i wszystkie powinny smigac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zekez Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Tak w ogóle to dzięki za zainteresowanie moim problemem. Boot managera powinno spokojnie nadpisac... Boot manager, co nie psuje XP to ten od XP, 2K3 :) 1404306[/snapback] Ktoś z tego wogóle kożysta :? Wiec jest tak: +HHD-0: (boot magic) - win98 - winxp i chcesz dodac to: +HDD-1 - winxp ?? 1404306[/snapback] Dokładnie Na ktory dysk masz bootowanie, gdy Ci sie resetuje? 1404306[/snapback] +HDD-1 - winxp Teoretycznie trzeba ustawic na hdd-0, wlaczyc boot magic i dopisac tam xp z 2 dysku... i wtedy prz bootowaniu z hdd-0 bedziesz mial 3 systemy do wyboru i wszystkie powinny smigac. 1404306[/snapback] Jak mam to zrobić? Nie jestem do końca pewien czy rozumiem, ale chyba już tak mam ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Haczyk jest w tym, w jaki sposob chcesz, aby dzialal Windows na hdd1. Jesli go zainstalujesz przy podlaczonym hdd0, to bedzie od niego zalezny i aby botowac z hdd1 bedzie potrzebny hdd0... bo dopisze go tam do boot.ini na hdd0\c: zamiast tworzyc na hdd1\c: i klapa - wtedy XP z hdd1 nie wystartuje bez hdd0 Jesli chcesz, aby systemy z hdd0 i hdd1 chodzily nie zaleznie, to musisz odlaczyc hdd0 i instalowac xp na hdd1, jak by mial byc masterem. Potem podlaczasz hdd0, przestawiasz bootowanie na hdd0, wlaczasz Boot Magic i albo sobie sam wykryje hdd1 z XP, albo bedziesz musial mu pomoc. W kazdym razie koncowo bootowanie ma zostac na hdd0, a hdd1 mozna odlaczac i podlaczac bez konsekwencji.. chyba ze BM skanuje partycje przy kazdym uruchomieniu (nie pamietam, bo dawno nie uzywalem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zekez Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Haczyk jest w tym, w jaki sposob chcesz, aby dzialal Windows na hdd1. Jesli go zainstalujesz przy podlaczonym hdd0, to bedzie od niego zalezny i aby botowac z hdd1 bedzie potrzebny hdd0... bo dopisze go tam do boot.ini na hdd0\c: zamiast tworzyc na hdd1\c: i klapa - wtedy XP z hdd1 nie wystartuje bez hdd0 Jesli chcesz, aby systemy z hdd0 i hdd1 chodzily nie zaleznie, to musisz odlaczyc hdd0 i instalowac xp na hdd1, jak by mial byc masterem. Potem podlaczasz hdd0, przestawiasz bootowanie na hdd0, wlaczasz Boot Magic i albo sobie sam wykryje hdd1 z XP, albo bedziesz musial mu pomoc. 1407441[/snapback] Tak właśnie robiłem bo inaczej się nie dało :? Jak już pisałem to wina Boot Magica. Zmieniłem na GAGa i jakoś działa, tyle że nie ukrywa wszystkich partycji systemowych i miesza litery dysków. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Nie ukrywa partycji, bo nie powinno... i nie ma takiej potrzeby. W XP mozesz sobie ustawic dowolnie litery dyskow i napedow: prawy przycisk myszy na Moj komputer, wybierz Zarzadzaj i na drzewku po lewej na dole jest Menedzer dyskow, wybieras dysk, prawy przycisk i dajesz Zmien litere dysku.. W 98 chyba tez sie da z poziomu Partiton Magic, ale wg mnie gra nie warta swieczki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...