/// Kaszpir /// Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 WITAM ! Mam do Was kilka pytań: Ok 2 dni jestem posiadaczem procka AMD XP 1600+ (seria AGOIA). Mam wypozyczoną do testów (prawde mówiac chciałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tę płytę ale niestety z niej rezygnuje na korzysć DFI) Shuttle AK53GT2 i 2 ukłądów pamieci PPC266 (jeden to Elixir a drugi V-Data). Niestety płyta nie ma możliowści wymuszenia CAS3 dla pamieci :-( V-Data chyba działa na 333Mhz (sparwdzałem poprzez taktowanie asynchroniczne AMD na 200 , pamiec na 333). Niestety 100% pewnoscie nie mam :-( Dlatego tez wyminiam płytę bo musze mieć CAS3 tym bardzije że będe miał2 ukłądy pamieci ... Ustawiłem magistralę na 166 i mój AMD wstał jako XP 2100+. Niestety po kilku minutach sie zawiesza i nie pomaga nawet zwiększenie napiecia do 1.9V (wyżej nie póbowałem i raczej nie będe :-) Nie wiem czy to wina słabych pamieci czy może poprostu procek nie ma takiego "zapasu" mocy :-) I teraz pytanka: 1. Przy ilu Mhz (FSB) zmienia sie dzielnik z 1/4 na 1/5 ??? Bo próbowąłem 156Mhz i ciągle był mnożnik , komputer działa ale chyba lekko za niezbyt bezpieczen warunki dla podzespołow w komputerze :-) 2. Czy do wypełnienia mostkóe L1 mogę użyć bezbarwnej pasty silikonowej ? Używam jej do smarowania radiatorów obecnie , a białej nie mam :- )Mam jedynie z dodatkiem srebra jeszcze :-) 3. Czy mozna do łaczenia mostków L1 zastosować dowolny pastę ? przewodząca prąd ??? Czy musi to być ten polecany Electron ? Aha czy ten Electron można kupić w dowolnym sklepiej elektronicznym czy tylko poprzez sklep intenetowy ? 4. Jakie jest bezpieczne napięcie zasilania procesora AMD XP ? Czy max 1.85V czy można wyżej ? Nie mam odrazu mówię WC tylko cooler Titana 5TB (ten 3000obr z duużym wentylatorkiem) Dzięki. Licze na Waszą pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 poco Ci cl3, te elixiry spokojnie pójdą na cl2 przy znamionowym 133 tak samo te V-data a wyżej /tzn dla elixirów ( męczę się teraz na jakiś spectek'ach i czekam na obiecan mi samsungi zdolne do cl2 przy 166 :) )które miałem granicą było jak pamiętam jakieś 153-155 dla cl2 / to niestety cl2.5 i powinno brykać już lepiej nizej podkręcić a mieć cl2 na pamiątkach bo nie samą gołą mocą cpu człowiek żyje, tylko liczy się ogólna wydajność złoma a to własnie dają Ci nadtaktowane magistrale fsb 155 to daje Ci 39 to już ciut dużawo ale jeszcze powinno być spoko dla alles komponentów / tu aqrat nie lubią wysokich pci sueciówki i hdd ale jakieś 38 to alles wytrzyma bezproblemowo/ a co do pamiatek wracając , podniosłeś im napięcie? one moga być słabym ogniwem w tym zestawie pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 poco Ci cl3, te elixiry spokojnie pójdą na cl2 przy znamionowym 133 tak samo te V-data a wyżej /tzn dla elixirów ( męczę się teraz na jakiś spectek'ach i czekam na obiecan mi samsungi zdolne do cl2 przy 166 :) )które miałem granicą było jak pamiętam jakieś 153-155 dla cl2 / to niestety cl2.5 i powinno brykać już lepiej nizej podkręcić a mieć cl2 na pamiątkach bo nie samą gołą mocą cpu człowiek żyje, tylko liczy się ogólna wydajność złoma a to własnie dają Ci nadtaktowane magistrale fsb 155 to daje Ci 39 to już ciut dużawo ale jeszcze powinno być spoko dla alles komponentów / tu aqrat nie lubią wysokich pci sueciówki i hdd ale jakieś 38 to alles wytrzyma bezproblemowo/ a co do pamiatek wracając , podniosłeś im napięcie? one moga być słabym ogniwem w tym zestawie pozdro Chce puścić system na FSB 166 a nie 133Mhz ... Marzy mi sie aby mój Antek poszedł bez kombinowania mnożnikiem na FSB166 :-) Czyli z XP 1600+ zrobił się XP 2100+ :-) Komputer uruchamia ale wykłada się. Podejrzewam pamieć albo to że płyta nie zmienia dzielnika z 1/4 na 1/5 ... Oczywiscie podnosiłem napiecie ... Chce wybrać albo 133FSB albo 166Mhz ze względu na bezpieczeństwo innych podzespołów. Pośrednie raczej zbytnio nie wchodzą w rachubę bop szkoda mi podzespołów ... Wkurzyłem się , spakowałem już płytę do pudełka i w poniedziałęk zanosze ją i zamawiam DFI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 ja tam jestem fanem podnisionych pci na niestandardowe ale akceptowalne przez komponenty kompa wartości bo w sumie wynik nie jest taki boski ale osiągi już tak a tu to stawiam na winę pamiątkek pozdro ps jak już dorwiesz DFI to nie omieszkaj zapodać swoich wrazeń /choć ja i tak zostanę przy tym co mam bo 5tej płyty w tym roku to już nie qpię bo to lekka przesada, szczególnie z kt400 nie wnosi nic nowego poza niestandardowym standardem ddr400 i agp 8x które ne jest mi na razie do niczego potrzebne / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 ja tam jestem fanem podnisionych pci na niestandardowe ale akceptowalne przez komponenty kompa wartości bo w sumie wynik nie jest taki boski ale osiągi już tak a tu to stawiam na winę pamiątkek pozdro ps jak już dorwiesz DFI to nie omieszkaj zapodać swoich wrazeń /choć ja i tak zostanę przy tym co mam bo 5tej płyty w tym roku to już nie qpię bo to lekka przesada, szczególnie z kt400 nie wnosi nic nowego poza niestandardowym standardem ddr400 i agp 8x które ne jest mi na razie do niczego potrzebne / A ja coś nie mam zaufania do podnoszenia FSB do pośrednich wartości. Nie wiem ile z tego jest prawdy ale doczytałem że poprzez wyższe taktowanie podzespołów (HDD , karty graficzne i ittd) zwiększa się ich awaryjność oraz żywotność. A chyba tego nikt nie chce ... Coś musi być z tego prawdą bo jak ustawiłem u sibie FSB na 160Mhz to komp wstał , widows się usuchomi i zawiesił i ponownie już WinXp nie wstał bo poinformował że ... wyparował jakiś plik ... Na DFI zamienie bo jest ta płyta dokładanie w tej samej cenie ... A za to na KT400 , z USB 2.0 :-) Mi tez AGPx8 nie jest do niczego potzrebne ale chce płytę któa ma na 100% dzielnik 1/5 i nie muszę się martwić że procek nie będzie działał mi na FSB 166 bo producent nie pomyślał o dzielniku 1/5 ... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 /// Kaszpir /// Z twoich wypowiedzi wynika że chyba nie zauważasz oczywistych faktów. Bo jeśli przy 166 komp w zasadzie szedł prawidłowo i tylko po kilku minutach zwisnął jasno wynika że dzielnik 5 zadziałał. Bo jeśłi przy 160 miałeś kłopoty z systemem (pci=40) to przy 166 byłoby jeszcze gorzej. A to żę po kilku minutach następował zwis jest prawdopodobnie związane z temp. spróbuj jeśli jeszcze możęsz dokanać jeszcze raz testó tyle tylko że przy otwartej budzie (a i oknie jak wytrzymasz taką temp) i system powinien "dłużej" wytrzymać. Rozwiązaniem problemu może być np. lepszy coolerek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 z tym taktowaniem PCI to może być różnie, ponieważ MSI załącza dzielnik 1/5 przy FSB 152, a ASUS bodajże przy 150 każda płyta na KT333 ma dzielnik 1/5 właśnie wczoraj włożyłem do swojego kompa AK35GT2R (zamieniłem MSI K7T266 Pro-2A) pamiątki SEITEC chodzą asynchronicznie na FSB166 na max timingach (na razie testy, Elixiry leżą obok) tomasir chyba ma rację, to może być temperatura pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Może po prostu procek już nie może - u mnie chodził prawie stabilnie na 10,5x166 - tzn. -3DMark przechodził bez problemu - ale PCMark go wieszał - z tym że płyta nie daje mi więcej niż 1,85 V :( - za to tak ja mam w konfigu jest "rock stable" :twisted: Temperatura u mnie max to 45 C. Każda płyta na KT333 ma dzielnik 1/5 - a lepsze nawet 1/6 (tego nie będę próbował bo moje pamięci to słabiutkie Seitec) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Witam ! Z tym mnoznikiem to chyba nie tak ... Wszystko zalezy od producenta płyty ... Zobaczcie co było z Soltekami 75DRV5 ... Część miał dzielnik 1/5 i bez problemu działały procki w trybie synchronicznym 166/166 a częśc nie ... (było o tym głośno na tym forum). To samo jest z Kt3Ultra2C . Producent wogóle nie wspomina o FSB 166 ... A na jego stronie model KT3Ultra2 (bez C) ma w opisie obsługę 1/5 ... Więc wszystko zalezy od dobrej chęci producenta a z tym może być kiepsko bo dzieki nie "udostepnieniu" dzielnika 1/5 może się spodziewac zysków wynikajacych z zapotrzebowania na KT400 które już wszystkie uaktywniają dzielnik 1/5 ... A w przypadku KT333 jest to tylko zależne od dobrej woli producenta ... Być może poprostu procek mi nie wydala , nie wiem ale się dowiem jak tylko dostanę nową płytę głowną ... Wolę oddac tego Shuttle na KT333 i dostać bez żadnej dopłaty płytę na KT400 ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 upsss ... trochę namieszałem :-) oczywiscie chodzi o dzielnik (a nie mnoznik) i o obsługe szyny 166 (333). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Być może poprostu procek mi nie wydala , nie wiem ale się dowiem jak tylko dostanę nową płytę głowną ... Wolę oddac tego Shuttle na KT333 i dostać bez żadnej dopłaty płytę na KT400 ... Sorki ale widzę że nawet nie próbujesz zrozumieć :? Proc ci się zwisapo chwili na magistrali 166(po kilku minutaach) a ty twierdzisz że to wina płyty nawet dokładnie nie sprawdzając??? Skoro na 160 sypał ci się system to na 166 wiele by z niego nie zostało jeśli dzielnik 5 by nie zadziałał :!: Pewnikiem masz jakiś cooler do d..y albo nawet porządnej pasty nie masz i jedyne na co cięstać to pisanie żę ta płyta jest beznadziejna. Obstawiam że na nowej nic się nie zmieni (albo prawie nic). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Być może poprostu procek mi nie wydala , nie wiem ale się dowiem jak tylko dostanę nową płytę głowną ... Wolę oddac tego Shuttle na KT333 i dostać bez żadnej dopłaty płytę na KT400 ... Sorki ale widzę że nawet nie próbujesz zrozumieć :? Proc ci się zwisapo chwili na magistrali 166(po kilku minutaach) a ty twierdzisz że to wina płyty nawet dokładnie nie sprawdzając??? Skoro na 160 sypał ci się system to na 166 wiele by z niego nie zostało jeśli dzielnik 5 by nie zadziałał :!: Pewnikiem masz jakiś cooler do d..y albo nawet porządnej pasty nie masz i jedyne na co cięstać to pisanie żę ta płyta jest beznadziejna. Obstawiam że na nowej nic się nie zmieni (albo prawie nic). Spoko rozumię :-) Mam doświadczenie już w podkręcaniu :-) A wymieniam płytę z innych względów o których już pisałem (USb 2.0 , większe mozliowści regulacji i większe możliowści podkręcania , nowszy chipset , większy wybór CAS (od 1.5 do 3) i ta sama cena) Jak wybrałem 155Mhz i uruchmiłem Windowsa to SISSoft Sanda pokazywała dzielnik jeszcze 1/4 , stąd moje pytanie było od jakiej częstotliowści włacza się dzielnik 1/5 ... Podkręcałem pryz otwartej obudowie. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55 stopni. Nie piszę że jest beznadziejna tylko że w tej cenie moge mieć lepie wyposazona i z większa elastycznością regulacji ... Poprostu nie chciałbym bez sensu bawić się w łączenie mostków aby potem stwierdzić że jednak za pomoca FSB podkręcanie jest lepszym wyborem bo przy tej samej końcowej czestotliwosci taktowania procesora uzyskuje za pomoca regulacji FSB wyższą wydajnosc niz za pomoca bawienia się tylko samym mnoznikiem. Prawe mówiąc jestem pewny że podkecanie poprzez FSB będzie lepszym wyjściem , ale nie wiem jak dłuższym okresie czasu wpłynie to na inne podkrecone podzespoły ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Jak wybrałem 155Mhz i uruchmiłem Windowsa to SISSoft Sanda pokazywała dzielnik jeszcze 1/4 , stąd moje pytanie było od jakiej częstotliowści włacza się dzielnik 1/5 ... Podkręcałem pryz otwartej obudowie. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55 stopni. wierz sabdrze to będziesz chodził w zimę w sandałach, ale najważniejsze że będą one miały ocieplane paski :P Sandra po prsotu zgaduje dzielnik zamiast go zczytywać.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Jak wybrałem 155Mhz i uruchmiłem Windowsa to SISSoft Sanda pokazywała dzielnik jeszcze 1/4 , stąd moje pytanie było od jakiej częstotliowści włacza się dzielnik 1/5 ... Podkręcałem pryz otwartej obudowie. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55 stopni. wierz sabdrze to będziesz chodził w zimę w sandałach, ale najważniejsze że będą one miały ocieplane paski :P Sandra po prsotu zgaduje dzielnik zamiast go zczytywać.. A to jaki program potrafi zczytać jaki jest dzielnik oraz jak taktowane sa inne podzespoły w komputerze ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Jak wybrałem 155Mhz i uruchmiłem Windowsa to SISSoft Sanda pokazywała dzielnik jeszcze 1/4 , stąd moje pytanie było od jakiej częstotliowści włacza się dzielnik 1/5 ... Podkręcałem pryz otwartej obudowie. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55 stopni. wierz sabdrze to będziesz chodził w zimę w sandałach, ale najważniejsze że będą one miały ocieplane paski :P Sandra po prsotu zgaduje dzielnik zamiast go zczytywać.. A to jaki program potrafi zczytać jaki jest dzielnik oraz jak taktowane sa inne podzespoły w komputerze ??? chyba zeden :? , jedynie wcpuid pokaze ci mnoznik i fsb oraz taktowanie proca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Jak wybrałem 155Mhz i uruchmiłem Windowsa to SISSoft Sanda pokazywała dzielnik jeszcze 1/4 , stąd moje pytanie było od jakiej częstotliowści włacza się dzielnik 1/5 ... Podkręcałem pryz otwartej obudowie. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55 stopni. wierz sabdrze to będziesz chodził w zimę w sandałach, ale najważniejsze że będą one miały ocieplane paski :P Sandra po prsotu zgaduje dzielnik zamiast go zczytywać.. A to jaki program potrafi zczytać jaki jest dzielnik oraz jak taktowane sa inne podzespoły w komputerze ??? chyba zeden :? , jedynie wcpuid pokaze ci mnoznik i fsb oraz taktowanie proca Ale można sprawdzić sprzętowo, a jeśli nei posiada się odpowiednich mierników (częstotliwości), to można tak: Włączasz na każdej po kolei magistrali 3dmarka. I powiedzmy podejrzywasz że dzielnik zmienia się na 166, to wtedy: Robisz test 3dmarka na 160 (lub najlepiej 165), a jak dysk nie wytrzyma to na 155, a następnie na 166. I powinno się zaobserwować niewielki spadek wydajności(albo brak wzrostu pomimo wyższej częstotliwości proca) przy magistrali 166. Wtedy masz pewność że włączył się ten dzielnik 5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...