Skocz do zawartości
Moses2

Monitor Nie Domaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od wczoraj mam jazdę..

Mój monitor 21 calowy HP p1110 z płaskim kineskopem ustawiany na 1024x768/100Hz do tej pory niezawodny, niedużo w latach używany (około 2) zaczął zachowywać się tak że mnie przyprawia o zawał:

1. Gdy wyświetla czarny pulpit migocze - widoczne gołym okiem ciągłe przyciemnienia skoki jasności

2. Gdy wyświetla jasne tło (IE, word itp) - wówczas zaczyna dziwnie pod obudową mu lekko bzyczeć, a na ekranie dostrzegam podłużne prążki (jakby to opisać prążki też z lekka migoczące)

3. W zależności od koloru tła szum przybiera nieco inne częstotliwości

Oco chodzi - czy to już jest koniec :mur:

Czy ten rok, w którym mój komp się spalił w styczniu właśnie mi kręci następną pętle ?

Pomóżcie o ludziska - specjalnie się zarejestrowałem abyście mi pomogli

Help i z góry dzięki

+++EDIT+++

Moderatora prosze o ewentualne przeniesienie do subfora monitor dzieks

Edytowane przez Moses2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1024x768 na 21 cali? Przecież tam są takie okna ze mozna przez nie wyskoczyć :)A tak serio to nieludzka podziałka dla tego monitora przecież - za mała oczywiście.Sprawdź na wyzszej jesli nadal na białym coś widać - sprawdż testem wysokiego napięcia - czarny-biały z testu monitorów - np firmy nokia - nec lub dowolnego innego - ale nie wygląda to dobrze szczerze powiedziawszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzenie układu zasilania monitora -> serwis (może być też coś z WN, objawy są podobne)

Chyba że masz coś z prądem w chałupie skopane, ale "mruganie" żarówek pewnie byś zauważył. Na wszelki wypadek podłącz monitor u kogoś do innego kompa, jeśli objawy sie powtórzą to -> serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moses2 napisał(a):

A jakie to mniej więcej koszty są ?

1412075[/snapback]

70-150 PLN zaleznie od tego co jest uszkodzone i kto naprawia :D

Ja to piszę "w ciemno", dokładny koszt naprawy można podać dopiero po zdiagnozowaniu uszkodzenia - a z tego co piszesz nie zgadnę co jest konkretnie do wymiany (za dużo możliwości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak rozkręciliśmy obudowe. zimne luty sprawdziliśmy, skręciliśmy... ii ... jeszcze bardziej siadło

Nie wiem czy to przez to, że pracował bez sygnału z karty graficznej, czy jak.

Ale teraz obraz przy 50 Hz (np.przy starcie kompa) całkowicie głupieje, nie widać nic poza poruszającymi się rozsynchronizowanymi liniami.

Potem gdy już się załaduje Winda obraz widać, jednakże przy zmianie rozdziałki robi mi się tak jakby przesunięcie (efekt jak "typu wiatr" w photoshopie) na całym monitorze. Podobnie się dzieje gdy nap wyłączam go do standbyea - potem jużtylko pomaga wyciągnięcie kabla (i też nie zawsze) !!!

Jak na razie załączam nieproporcjonalną rozdziałkę 1280/1024 i tym sposobem jakoś obraz tak się rozciąga, że zniekształcenia są jakby najmniej widoczne (ale oczywiście geometryczne są). Przy rozdziałce typu 4:3 bowiem, robi mi się "efekt klepsydry', tj booki są wklęsłe i żadna regulacja nie pomaga !!

Dodatkowo dałem mu 100Hz i jakby mniej piszczy, ale być może teraz nadaje w ultradźwiękach :w00t:

PS: Co mam zrobić i ile kasy mnie to będzie kosztować ?

Edytowane przez Moses2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jażeli przegrzał się ten tranzystorek, który zwykle sie przegrzewa odpowiedzialny za geometrie ekranu to u speca 20-30zł, w serwisie pewnie trochę więcej. Sama część to wydatek kilku złotych...

Chociaż na 90 % twierdzę że chodzi o ten tranzystor...

zajrzyj tu i porównaj problem:

http://www.community.tomshardware.pl/commu...&sb=5&o=&fpart=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi