Skocz do zawartości
snuf

Problem Z Ftp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z laczeniem sie z jakim kolwiek ftp i wiem ze wina lezy po stronie firewalla (win xp + sp2). Chcialbym sie dowiedziec jak skonfigurowac zapore tak zeby pozwalala na kozystanie z ftp, jak dodac do wjatkow, jakie porty odblokowac :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam identyczny problem od paru tygodni. Najpierw winilem providera o blokowanie portow potem firmy hostingowe lecz.. pare znajomch ma dokladnie ten sam problem. Od 2 tygodni nie moga sie polaczyc na zaden ftp na port 21. Na inne porty mozna bez zadnego problemu. Ktos sie orientuje ktora poprawka (bo to podejrzewam) popsula cos?;) Sprawdzalem na 3 roznych laczach, windows xp sp2 + aktualne update. Na 2 nie dziala na jednym dziala. Nie moge nic na ten temat wygoglowac. Fiewalle wylaczone. W podgladzie zdarzen nie ma nic na ten temat. Irytujace jest kombinowanie z proxy zeby wbic sie na wlasne serwery.

Moze ktos ma jakis pomysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bajki opowiadacie... co ma Firewall z SP2 do FTP?

Jak laczysz sie pierwszy raz, to pyta sie czy dopuscic program do Netu - dajszesz "Odblokuj" (czy jakos tam) i finito - ma chodzic.

Jesli nie dziala, to nalezy wlaczyc PASSIVE MODE (tryb pasywny). Jesli nadal nie pomaga, to masz polaczenie zle skonfigurowane lub Twoj ISP ma cos zwalone w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze czytac ze zrozumieniem.

1. firewall wylaczony.

2. na kazdym innym porcie niz 21 nie ma problemu.

3. passive moge nie ma nic wspolnego z odrzucaniem polaczenia

dla przykladu log ze flasha:

[R] Connecting to Nukleon -> DNS=Nukleon.pl IP=66.111.53.50 PORT=21

[R] Connected to Nukleon

[R] Connection failed (Connection lost)

Zapomnialem dopisac ze z linuxa moge sie bez problemu zalogowa i nigdy wczesniej ne mialem takiego problemu z windowsem i portem 21. Problem nie wystepuje nie tylko u mnie.

Edytowane przez Przemol^N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie macie przypadkiem nortona 2005 albo jakiegos innego genialnego antywira z blokowaniem robakow internetowych? Mam ten sam problem, ale rozwiazuje sie on gry wylacze blokowanie dostepu robakow internetowych. Co smieszniejsze gdy dodam mu wyjatek dalej jest to samo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winny byl wylaczony firewall by nvidia. Po wyinstalowaniu tego scierwa wszystko dziala. Bezsensowne jest trzymanie tego dzialajacego aby dzialal port 21, do tego ten apache w procesach. Nvidia jak zawsze musi przedobrzyc:) Zapore ma na innej maszynie na debianie i dziekuje nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi