Skocz do zawartości
igomako

Cascada Na A64... Zastanawiam Sie.

Rekomendowane odpowiedzi

otóż, jestem na progu robienia własnego bloku - cos ala cascada. tyle ze mnie zastanowilo - cascada jest blokiem typowo na athlona xp, czyli na nocno grzejacy sie rdzen... a przecie A64 grzeje sie równomiernie na całej powieszchni, przez co cascada moze troche gorzej odprowadzac ciepło z boków procka... i sam juz nie wiem.

wyglada projekt mniej wiecej tak:

Dołączona grafika

dodam ze A64 ma wymiary mniej wiecej 4x4cm :) a dziurki 2,5mm. miedz grubosci 5mm... no i sam nie wiem. chce żeby było wydajnie, ale nie wiem jak z tymi bokami cpu... jak z nich bedzie z odprowadzaniem ciepła... /a to szare to zarys procka :)

/oj. walnełem sie z jednym wymiarem - ten sześciokąt nie ma 2x2cm, tylko jest wpisany w koło o średnicy 2cm :)

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdybym robił Cascade od nowa to zrobiłbym właśnie tak jak masz na rysunku. Tylko zwiekszył bym obszar na którym są cupsy do 2.5x2.5 pod a64/P4 reszta ok.

Oczywiście w konstrukcji a'la cascade zostaje jeszcze masa innych danych - tu trzeba testowac :wink: ja testowałem i zyskałem cos ponad 1C przy zmianie długości jetów.

Pozdrawiam

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, miałem nawet idee rozstrzelic te jety w kole o średnicy coś ponad 3cm, wtedy środki jetów były by w odległości 5mm... tylko nie wiem czy to nie przesada.

długość jetów? co masz na myśli? i jaką długość zastosowałeś?

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli orientujesz się o co biega w cascade to wiesz czym są jety i jaką rolę pełnią. A jaką długość tego nie powiem bo to zależy od konstrukcji bloczku (wymiarach) także tobie to sie nawet nie przyda - trzeba robic testy i tyle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie długość jetów sobie jakos wylicze... bardziej mi chodzi co sadzisz o tym rozstawie co mowiłem, czyli środek jetu co 5mm....

/a cascada działa na zasadzie zawirowan które sie wytwarzają w cupach, przez co woda odbiera wiecej ciepła z miedzi. jety są to rórki które wprowadzają wode w cupy - dziurki w podstawie bloku. zdałem? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to mówił mój wychowawca: Bardzo dobrze trzy plus :lol:

nie no teoria zaliczona.

Rozstaw jetów a co za tym idzie i cupsów coo 5mm (dla ośrodków) to troche dużo.

ja mam bodajże co 4mm a i to wydaje mi sie oćupinę :D za duzo. IMHO co 3-3.5mm będzie ok

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm. grzesiu... pamietaj ze ty masz procka grzejącego się głównie na odsłonietym jądrze i masz ciełpo do odebrania sie głównie z środka procka (przecie w pozostałych miejscach procz jadra blok praktycznie nie dotyka proca). a ja mam badz co badz troche mniej grzejacego sie A64, ale grzejacego sie mniej wiecej równomiernie na całej powieszchni przykrywki - i cepło jest do odebrania z wiekszej powieszchi. dlatego sadze ze co 4-5mm było by w sam raz... no ale nie wiem. co o tym sądzisz/sądzicie?

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm. grzesiu... pamietaj ze ty masz procka grzejącego się głównie na odsłonietym jądrze i masz ciełpo do odebrania sie głównie z środka procka (przecie w pozostałych miejscach procz jadra blok praktycznie nie dotyka proca). a ja mam badz co badz troche mniej grzejacego sie A64, ale grzejacego sie mniej wiecej równomiernie na całej powieszchni przykrywki - i cepło jest do odebrania z wiekszej powieszchi. dlatego sadze ze co 4-5mm było by w sam raz... no ale nie wiem. co o tym sądzisz/sądzicie?

1415044[/snapback]

Czy ja wiem ....

Zobacz te zdjęcia

http://img133.exs.cx/img133/1771/winch3000nakedcore036zt.jpg

http://img133.exs.cx/img133/4570/winch3000ihs026sw.jpg

http://img133.exs.cx/img133/1853/winch3000nakedcore014cz.jpg

http://img133.exs.cx/img133/175/winch3000cutting8jt.jpg

Ten post był edytowany przez AndyN: Mar 20 2005, 12:28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, z tego co pamietam to powierzchnia jadra a64(niestety nie pamietam czy to byl clawhamer, czy winni) wynosi 144m^2 (chyba) wiec wedlog mnie nie masz o co sie bac. wedog mnie jesli chcialbys juz zwiekszyc obszar, na ktorym sa cupy, to lepiej byloby zrobic ich najzwyczajnie w swiecie wicej. zwiekszylbys wtedy obszar odprowadzania ciepla, co ma niewatpliwy wplyw na wydajnosc. powiekszania odstepow imo mija sie z celem, gdyz wowczas pomiedzy cup'ami pozostaje miedz, ktora nie zostanie schlodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co z tego ze axp grzeje sie jadrem a a64 cala powierzchnia (co jest nieprawda) skoro wodoa wcale nie chldozi procka tylko kawalek miedzi (spod bloku) nad prockiem? a miedz tak szybko rozprowadza cieplo ze i tak sie grzeje caly spod bloczku wiec chyba chlodzenie axp sie niczym nie rozni raczej od duzych rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi