Skocz do zawartości
Gość

nForce 2 - warto? i co to jest dual ddr?

Rekomendowane odpowiedzi

zacząłem ostatnio zastanawiać sie nad tymi płytkami - wyglądają dosyć ciekawie - kiedy bedą dostępne w sprzedaży (czy kiedy można je bedzie qpić w tym kraju), co to jest ten dual ddr? szukam szukam i za cholere nie moge nic wyczaić. i czy jest możliwe by jakies mobo na tym miało dzielnik 1/6? i wogule jak to sie sprawuje (wydajność)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno - na tych płytkach jest fajna opcja do ustawiania częstotliwości agp, niezależnie od fsb i tera pytanie czy częstotliwość pci będzie zależne od fsb głównego, czy od częstotliwości agp??? jak to drugie to już qpuje na 100% (fsb 200, agp 66 pci 33?? ja poprosze), jak nie to sie jeszcze zastanowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego dual ddr to gdzieś czytałem że po obsadzeniu 2banków takimi samymi kościami znacznie(2x ?) skacze wydajność/przepustowość.

Cytat z benchmark.pl: "...Po złych doświadczeniach z pamięciami DDR400, jedyną słuszną drogą na poszerzenie przepustowości pamięci, jest właśnie wykorzystanie architektury dwu-kanałowej. Platforma dual-channel PC2700 DDR SDRAM dostarczy (teoretycznie) dwa razy większej przepustowości, czyli około 5.4 GB/s, co będzie w zupełności wystarczające dla Pentium 4 pracującego z szyną Quad Pumped Bus 533 MHz, a nawet z zapasem dla zapowiadanego na przyszły rok Pentium 4 "Prescott" z 667 MHz FSB. Poza nowym kontrolerem pamięci, chipset VIA będzie oczywiście wykorzystywać dobrodziejstwa magistrali V-Link 8x, oraz AGP 8x. ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa banki i dwie kości to przecież zupełnie inne sprawy - wkładając w płytę 2 kości 2-bankowe mamy przecież w sumie obsadzone 4 banki pamięci :!:

Jeszcze jedna sprawa warta przemyślenia - jaki jest sens dawać Dual-DDR do Athlona :?: Przecież nie podniesie to przepustowości jego szyny FSB pracującej w trybie DDR, pojedyńcze pamięci DDR wystarczają do tego celu. Co innego w przypadku P4 (szyna QDR), tu zastosowanie Dual-DDR ma jak najbardziej racjonalne uzasadnienie :) Jako ciekawostkę przytaczam wynik benchmarku pamięci, który pojawił się na OCworkbench podczas recencji płyty ASUS A7N8X nForce2:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lechoo masz calkowita racje. Dual Channel DDR najwieksze swoje zalety pokaze na platformach Intela. Wyobrazcie sobie skrzyzowanie ulic (chipset) z jednej strony skrzyzowania dochodzi jezdnia z 4 pasami ruchu (szyna pamieci dual DDR) a na przeciwko jest zwezenie tylko z dwoma pasami ruchu (szyna procesora). Taka wlasnie sytuacja jest w przypadku nForce2 dla Athlona. Zeby skrzyzowanie mialo odpowiednia przepustowosc i nic sie na nim nie blokowalo to albo nalezy przyspieszyc samochody dwukrotnie na jezdni o dwoch pasach albo dobudowac dodatkowe dwa pasy. Niestety architektura procesora jest jaka jest i nic do niego dobudowac sie nie da, ale przyspieszac dane sie da.Robi sie to przez podnoszenie czestotliwosci taktowania FSB. Zrownanie przepustowosci w chipsecie nForce2 nastapi gdy FSB bedzie 200MHz a pamieci 100MHz !!!! Wzrost wydajnosci na plytach z tym chipsetem bedzie zauwazalny gdy obsadzisz dwa gniazda pamieci i puscisz je powiedzmy na 133 MHz najostrzejsze timingi i z FSB pojedziesz na maksa powyzej 200 MHz. Takie duze FSB oczywiscie wymaga odblokowania mnoznika procesora i zmniejszenie go do wartosci przy ktorych procesor bedzie stabilny. Moduly DDR266 sa tansze i wydatek na plyte sie wtedy zwroci.

W przypadku Intela po obydwoch stronach skrzyzowania sa czteropasmowe drogi i tam sie nic nie blokuje (na plytach z Dual DDR np. z SiS655 lub Granite Bay)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacząłem ostatnio zastanawiać sie nad tymi płytkami - wyglądają dosyć ciekawie - kiedy bedą dostępne w sprzedaży (czy kiedy można je bedzie qpić w tym kraju), co to jest ten dual ddr? szukam szukam i za cholere nie moge nic wyczaić. i czy jest możliwe by jakies mobo na tym miało dzielnik 1/6? i wogule jak to sie sprawuje (wydajność)

jesli wierzyc testom to mobo na tym chipie jest wydajniejsze od via kt333 i kt400 tylko na magistrali 166MHz natomiast na magistrali 133 MHz jest wolniejsze od "tych via" ale znajac Via to niedlugo wyjdzie kt400a lub cos podobnego i to bedzie szybsze od nforce2

BTW jezeli "funkcja naprawcza" dla agp jest tak samo dla pci to niepotzrebny dzielnik :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter, fajnie (i ciekawie) to wytłumaczyłeś :)

To w zasadzie wolne tlumaczenie z overclockers.com Oni w ktoryms artykule wyjasniali poczatkujacym o co chodzi z "waskimi gardlami" wlasnie w podobny sposob. A wszystko zaczelo sie od 486DX2-66 gdzie po raz pierwszy zostaly uzyte mnozniki i podsystem pamieci zaczal odstawac w tyle :cry:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale wie ktoś coś z tym pci wzg. agp??? bo to mnie najbardziej interesi (fsb 200mhz?? ja poproszę)

no ja w zrzutach ekranu z biosu tego nie widzialem ale moze jakis producent plyt udostepni taka opcje, bede pierwszym ktory kupi taka plyte na ktorej bedzie mozna zblokowac agp i pci 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...