Skocz do zawartości
/// Kaszpir ///

Jakaś alternatywa dla Caviara 80GB 7200obr 8Mb cache ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Widziałem testy tego HDD i we wszystkich ten dysk okazywał się najszybszy.

Ale niestety w hurtowni w której się zaopatruje dysku tego nie mają i nie wiadomo kiedy będzie :-(

Dodatkowo cena tego dysku mocno wzrosła (już 600zł w hurcie) ...

Dlatego ciekawy jestem czy jest jakaś alternatywa dla tego dysku ...

Myślałem o Baracudzie 4 (Baracudy 5 nigdzie nie ma a jak sa to tylko w 120GB).

Ale z testów wynika że B4 jest sporo wolniejsza od tego cariara ale tez i sporo tańsza (prawie 80zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Widziałem testy tego HDD i we wszystkich ten dysk okazywał się najszybszy.  

Ale niestety w hurtowni w której się zaopatruje dysku tego nie mają i nie wiadomo kiedy będzie :-(

Dodatkowo cena tego dysku mocno wzrosła (już 600zł w hurcie) ...

Dlatego ciekawy jestem czy jest jakaś alternatywa dla tego dysku ...

Myślałem o Baracudzie 4 (Baracudy 5 nigdzie nie ma a jak sa to tylko w 120GB).  

Ale z testów wynika że B4 jest sporo wolniejsza od tego cariara ale tez i sporo tańsza (prawie 80zł)

Baracuda V jest już normalnie dostępna wczoraj ją na giełdzie w wawie kupowałem.I jest tylko jakieś 10-20zł droższa od BIV.BaracudaV 80GB też jest kosztuje 570 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba nie ma 8MB cache'u? W końcu przy wydajności WD to o to się rozchodzi. Lepiej poczekaj na tego WD.

No niema 8mb cache.A 8mb cache wcale dużo nie daje caviarowi czemu ludzie myślą że ta wydajność to dzięki dużemu buforowi?Poczytaj sobie test zwykłego caviara a tego z 8mb cache różnice nie są niewielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje :

Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB cache) 6Y080P0 około 620

(łożystka olejowe)

IBM DeskStar 180 GXP Vancouver II 60GB (IC35L060AVV207)

(rodzina Vancouver II, 8.5 ms, 8MB cache, 7200 RPM, transfer 699 Mbps/s, ATA/100, zmierzony zewnętrzny 56 MB/s !!!!!!) cena ok 530 zeta

obydwa dyski są napewno szybsze od WD, dziwie sie tylko ze sa juz dostepne a nie ma nigdzie ich testów. O barakudzie 5 zapomnij, osiągi niewiele lepsze od czwórki, jednym słowem kaszana)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje :

Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB cache) 6Y080P0  około 620

(łożystka olejowe)

(rodzina Vancouver II, 8.5 ms, 8MB cache, 7200 RPM, transfer 699 Mbps/s, ATA/100, zmierzony zewnętrzny 56 MB/s !!!!!!)   cena ok 530 zeta

obydwa dyski są napewno szybsze od WD, dziwie sie tylko ze sa juz dostepne a nie ma nigdzie ich testów. O barakudzie 5 zapomnij, osiągi niewiele lepsze od czwórki, jednym słowem kaszana)

Wszystko fajnie. Ale ja jestem "skazany" na kupno dysku w tylko jednej firmie komputerowej (nie pytajcie dlaczego :-)). Forma ta współpracuje tylko z dwoma hurtowniami Action (tam mają tylko dyski Seagate , Samsung i Caviar (nie mają na stanie w hurtowni dysków Caviar 80Gb JB).

Natomiast w drugie hurtowni "AB" prawe mówiać nie wiem jakie mają dyski ...

Wybór bardzo ograniczony :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje :

Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB cache) 6Y080P0  około 620

(łożystka olejowe)

(rodzina Vancouver II, 8.5 ms, 8MB cache, 7200 RPM, transfer 699 Mbps/s, ATA/100, zmierzony zewnętrzny 56 MB/s !!!!!!)   cena ok 530 zeta

Własnie przejrzałem co AB ma w ofercie i mają tam tego Maxtora ale z końcówką L0 więc chyba tylko w wersji 2MB.

Czy wogóle warto kupować dysk z cache 8MB ? Czy wogóle mi się to w warunkach domowych przyda czy raczej jest to zwykłe wywalanie w błoto kasy ... Bo 80zł to nie tak mało (Caviar 80GB BB (2mb cache) a Caviar 80Gb JB (8Mb cache)) ...

Więc jest do wyboru:

1. Na 100% - Barracuda 4 (520zł) - 3 lata gwarancji

2. Na 0% (nie ma narazie w hurtowni i nie wiadomo kiedy będzie) - Caviar 80Gb JB 8mb cache - (600zł) - 3 lata gwarancji

3. Na 100% - Caviar 80Gb BB 2mb cache - 3 lata gwarancji (530zł)

4. Na (niewiem m jutro się dowiem:-) - Maxtor Max 6Y080L0 (80Gb - z tego co doczytałem to Diaomond MAX Plus 9) - 1 rok gwarancji - cena nieznana ...

Co polecasz (cie) ??? Z tych czterech ? Czy te 8Mb naprade warte jest dołozenia tych nawet 70-80zł ???

BARDZO PILNE. Jutro zamawiam i nie bedzie odwrotu :-(

:( :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecie widziałeś testy! 8MB buforu daje b.dużo do wydajności.

No niema 8mb cache.A 8mb cache wcale dużo nie daje caviarowi czemu ludzie myślą że ta wydajność to dzięki dużemu buforowi?Poczytaj sobie test zwykłego caviara a tego z 8mb cache różnice nie są niewielkie.

No to bardzo ciekawe jaką super konstrukcje wymyślił WD, że wszystkie dyski wyprzedza naprawdę znacznie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje :

Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB cache) 6Y080P0  około 620

(łożystka olejowe)

(rodzina Vancouver II, 8.5 ms, 8MB cache, 7200 RPM, transfer 699 Mbps/s, ATA/100, zmierzony zewnętrzny 56 MB/s !!!!!!) cena ok 530 zeta

Własnie przejrzałem co AB ma w ofercie i mają tam tego Maxtora ale z końcówką L0 więc chyba tylko w wersji 2MB.

Czy wogóle warto kupować dysk z cache 8MB ? Czy wogóle mi się to w warunkach domowych przyda czy raczej jest to zwykłe wywalanie w błoto kasy ... Bo 80zł to nie tak mało (Caviar 80GB BB (2mb cache) a Caviar 80Gb JB (8Mb cache)) ...

Więc jest do wyboru:

1. Na 100% - Barracuda 4 (520zł) - 3 lata gwarancji

2. Na 0% (nie ma narazie w hurtowni i nie wiadomo kiedy będzie) - Caviar 80Gb JB 8mb cache - (600zł) - 3 lata gwarancji

3. Na 100% - Caviar 80Gb BB 2mb cache - 3 lata gwarancji (530zł)

4. Na (niewiem m jutro się dowiem:-) - Maxtor Max 6Y080L0 (80Gb - z tego co doczytałem to Diaomond MAX Plus 9) - 1 rok gwarancji - cena nieznana ...

Co polecasz (cie) ??? Z tych czterech ? Czy te 8Mb naprade warte jest dołozenia tych nawet 70-80zł ???

BARDZO PILNE. Jutro zamawiam i nie bedzie odwrotu :-(

:( :( :( :(

sprawa jest jasna, bierz Maxtorka, i żadnej mi tu barakudy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z poprzednikiem, jednak czesciowo :P

po moim urazie do ibma co porawda starej serii polecam maxtorka :P

Co do tych IBMów to nie jest tak, wszystkie IBMy które były produkowane w fabryce na węgrzech były jakoś dziwnie często padające, ale jak pewnie niektórzy wiedzą IBM zlikwidował tę fabrykę i teraz dyski robi gdzieś indziej (nie wiem gdzie). No i właśnie seria 180 GXP już nie jest "węgierska" więc jest duże prawdopodobieństwo że nie będą padać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dosyć ciekawe sformuowanie :?: :?: :?:

swoją drogą wydaje mi sie ze 8 megowy bufor daje dużo ale nie aż tyle żeby nie zastanawiać się nad np. maxtorkiem diamond max plus 9 z 2 megowym chachem

maxtorki to naprawde dobre dyski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na placu boju pozostały 2 dyski :-)

1. Caviar 800BB (80Gb, 2Mb cache) za 530zł - 3 lata gwarancji

2. Maxtor Diamond Max plus 9 (80Gb , 2mb cache) - ale tylko rok gwarancji.

Powiem szczerze że bardzij odpowiadałby mi ten Caviar ze względu także na 3 letnią gwarancję ...

No chyba że ten Maxtor jest sporo szybszy lub ma jakies inne walory które by zacheciły mnie do zakupu.

Jak uważacie warto tego Maxtora ale z 1 roczną gwarancją czy jednak Caviara ale 3 letnią gwarancją ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że bardzij odpowiadałby mi ten Caviar ze względu także na 3 letnią gwarancję ...

No chyba że ten Maxtor jest sporo szybszy lub ma jakies inne walory które by zacheciły mnie do zakupu.

Jak uważacie warto tego Maxtora ale z 1 roczną gwarancją czy jednak Caviara ale 3 letnią gwarancją ?

bierz maxtorka, bedzie szybszy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz maxtorka, bedzie szybszy !

Tylko pytanie czy jestes obiektywny ? Widze w twojej sygnaturce że masz sam Maxtora. Ja nie jestem pewien czy ten Maxtor jest szybszy ...

A i Maxtor ma 3 razy krótszą gwarancję a przecież długośc gwarancji tez jest ważna ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoją drogą wydaje mi sie ze 8 megowy bufor daje dużo

Wydajnosc tego Bufora zalezy od odpowiedniego algorytmu tak samo jak i oprogramowania . Wiadomo ze zawsze lepiej miec wiecej ;) ,bo wtedy mozesz powiedziec ze jestes lepszy bo masz wiecej ;) .

A jak widze jak tu niektorzy pisza o BV, ze dysk to wogule jakas pomylka to mi sie plakac chce . Gwarantuje ze BIV i BV to bardzo szybkie dyski i sa nadal swietnym wyborem . Zreszta patrz na to kto robi najlepsze i najszybsze dyski SCSI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w tym momencie jesli zaweziles wybor do tych dwoch dyskow to byl bral jak najbardziej tego caviara ..A czemu?? przede wszsytkim 3 letnia gwarancja..roznie to teraz z dyskami bywa, zalezy jak kto uzytkuje(ile godzin na dobe) ale te 3 lata to teraz jest narpawde cos...Rok dysk powinien pochodzic spoko (nie mowie ze padnie po roku moze nawet 5 lat chodzic i wiecej albo sei oakze ze ten caviar(odpuakc) padmnie po 6 miesiacach)) ale zawsze lepiej jest miec w zapasie te 2 latka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoją drogą wydaje mi sie ze 8 megowy bufor daje dużo

Wydajnosc tego Bufora zalezy od odpowiedniego algorytmu tak samo jak i oprogramowania . Wiadomo ze zawsze lepiej miec wiecej ;) ,bo wtedy mozesz powiedziec ze jestes lepszy bo masz wiecej ;) .

A jak widze jak tu niektorzy pisza o BV, ze dysk to wogule jakas pomylka to mi sie plakac chce . Gwarantuje ze BIV i BV to bardzo szybkie dyski i sa nadal swietnym wyborem . Zreszta patrz na to kto robi najlepsze i najszybsze dyski SCSI .

nie wprowadzaj ludzi w błąd, dobrze wiesz ze barakudy są cienkie, poczytaj testy, ps. najszybsze dyski scsi to quantum (maxtor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na benchmark.pl maxtora biora :) w niektorych testach ,i nie mowie tu o HD-tachu ktory sie nadaje .

Jedynie gdzie wydajnosc Barracud jest kiepska i zauwazalna to test Wyniki testów: Odczyt i zapis 5 GB mieszanych plików .

Zreszta ja juz kiedy pisalem , roznica 10 sekund to nie jest duzo , chyba ze cale dnie siedzisz i kopiujesz fimy z partycji na partycje :) z zegarkiem .

A Maxtorki 80 GB osttro zwalniaja w porownaniu do 40 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na benchmark.pl maxtora biora :) .....

w ilosci odwiedzin servicu tez :)
8O

Zobacz sobie na testy w Business Disk WinMark 99 i High-End Disk WinMark 99 .

Zreszta jak ma ten WD w HD-tachu , o 7 MBs wiekszy odczyt i pewnie z 2 Mb na koncu talerza to nie znaczy ze jest demonem szybkosci w stosunku do innych dyskow :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musze stwierdzić że wiele tu wypowiedzi jest nie obiektywnych :-(

Widze niestety że część z Was poleca to co posiada :-(

Chyba jednak wezmę tego Caviara 80GB BB z 2Mb cache ze względu także na 3 letnią gwarancję.

testy na benchmarku widziałem i wyniki należało by porównywać przy tej samej pojemności dysków (czyli np. 400BB vs 400JB). W takim przypadku różnice pomiędzy dyskiem 2 a z 8 mb cachem nie są wielkie.

A dopłacać 80zł tylko po to aby mieć dysk z 8Mb cache chyba nie ma sensu , bo myślę że jednak różnice podczas normalnego użytkowania będą zapewne nie zauważalne ...

Może Ktoś z WAS ma tego Maxtora DiamondMAX Plus 9 80Gb z 2mb cache ? Lekko się boje ładować w dysk z 1 roczną gwarancją ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musze stwierdzić że wiele tu wypowiedzi jest nie obiektywnych :-(

Widze niestety że część z Was poleca to co posiada :-(

Chyba jednak wezmę tego Caviara 80GB BB z 2Mb cache ze względu także na 3 letnią gwarancję.

testy na benchmarku widziałem i wyniki należało by porównywać przy tej samej pojemności dysków (czyli np. 400BB vs 400JB). W takim przypadku różnice pomiędzy dyskiem 2 a z 8 mb cachem nie są wielkie.

A dopłacać 80zł tylko po to aby mieć dysk z 8Mb cache chyba nie ma sensu , bo myślę że jednak różnice podczas normalnego użytkowania będą zapewne nie zauważalne ...

Może Ktoś z WAS ma tego Maxtora DiamondMAX Plus 9 80Gb z 2mb cache ? Lekko się boje ładować w dysk z 1 roczną gwarancją ...

Bierz WD jak mozesz , i sie juz nie zastanawiaj . Masz net wiec mozesz sobie dokladnie przejrzec wyniki testow , i nie musisz sie sugerowac opinia innych . Napowno awaryjnosc dyskow WD , Maxtora i Segate jest stosunkowo mala .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cache ? Lekko się boje ładować w dysk z 1 roczną gwarancją ...

Bierz WD jak mozesz , i sie juz nie zastanawiaj . Masz net wiec mozesz sobie dokladnie przejrzec wyniki testow , i nie musisz sie sugerowac opinia innych . Napowno awaryjnosc dyskow WD , Maxtora i Segate jest stosunkowo mala .

Oczywiscie że przejrzałem net :-)

Włąsnie czytem test dysków na IXTB i widzę że ten Caviar 800BB taki zły nie jest :-) Trochę wolniejszy od JB ale różnica kolosalna nie jest ...

Niestety przed chwila sprawdzałem najnowszy cennik ze stanami magazynowymi w hurtowni i niestety tego Caviara JB nie ma a te BB sie kończą :-(

Lekko się napaliłem na tego Maxtora ale bardzo ostudziła mnie tylko 1 roczna gwarancja. Dla mnie to lekko za mało. Zawsze warto mieć dłuższą niż krótsza gwarancję.

Widziałem tez test tego Maxtora vs B5 na IXTB i lekko się zdziwiłem. Wszędzie z wyników wynika że Maxtorek jest sporo szybszy od B5 a na końcu testu .... polecają B5 ...

Lekko tego nie rozumię :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa się wyjaśniła :)

Dostanę za dwa dni do tesów tego Maxtora , Caviara JB i BB , Baracudę 4 i Baracudę 5 i coś tam jeszcze ...

Spokojnie sobie potestuje i ten który mi się spodoba poprostu ... kupię ...

A test pojawi sie za jakiś czas na pewnym bardzo znanym polskim serwisie internetowym i mam nadziję będzie odpowiedzią dla osób które chcą kupić nowy dysk 7.200obr ...

A mój stary dysk , cóż pójdzie do użytkownika a ja przez kilka dni będe musiał wytrzymac na wypożyczonym Samsungu 30GB 4500obr :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yo,

mialem kiedys dysk IBM'a i Seagate'a (jeszcze medalist 2.1GB, do tej pory dziala!!) - IBM padł,

potem wymienili mi na dysk IBM'a - padł,

potem mi drugi raz wymienili na IBM'a (coraz to lepszego za każdym razem) - też padł.

pierwszy był z czech, drugi z węgier, a trzeci z chin.

seagate made in china. nauka życiowa jest taka, nie oceniaj marki a pojedyncze egzemplarze.

kupiłem pół roku temu Barracudę IV 60GB i póki co jest prężna,

polecam każdemu produkty Seagate'a...

peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...