REPTILE[333] Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 czy do ata 66 i 100 jest jeden kabel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Bazyl_ Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 tak taki 80 żyłowy ba i do ata 133 też jest taki sam :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 nie... do ata66 moze byc inny. mozna podlaczyc ata100 kablem 66, ale wtedy nie bedzie dzialal w trybie 100. 66 to taki jak od cdromu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 nie... do ata66 moze byc inny. mozna podlaczyc ata100 kablem 66, ale wtedy nie bedzie dzialal w trybie 100. 66 to taki jak od cdromu Ty najpierw pomysl a potem pisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 nie jeżeli masz kabel ata 66 to dysk ata 100 podłączony do niego nie będzie działał w trybie 100 tylko 66. skolei jeżeli masz kabel ata 100 i podłączysz do niego hdd ata 66 to będzie dziąłał na 66 nie 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 ty o co ci chodzi czlowieku? nie podlaczysz dysku ata66 kablem od cdromu? podlaczysz... a jest to inny kabel niz ten ata100. maja takie same wtyczki i na tym koniec podobienstwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 ty o co ci chodzi czlowieku? nie podlaczysz dysku ata66 kablem od cdromu? podlaczysz... a jest to inny kabel niz ten ata100. maja takie same wtyczki i na tym koniec podobienstwa Czlowiek zapytals sie "czy do ata 66 i 100 jest jeden kabel?" a odpowiedz powina byc tak - tak jak to twoj poprzednik napisal - a nie mieszac o jakis cdromach itp. najpierw przeczytaj pytanie , potem sie zastanow a pozniej napisz - bedzie to o wiele pomocne dla tych ktorzy maja problemy ze sprzetem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 nie jeżeli masz kabel ata 66 to dysk ata 100 podłączony do niego nie będzie działał w trybie 100 tylko 66. skolei jeżeli masz kabel ata 100 i podłączysz do niego hdd ata 66 to będzie dziąłał na 66 nie 100. A ja mam kabel ATA66 i u mnie dziala dysk ata100 jako ata100. kabel ATA66 niczym nie rozni sie od ATA100 - tylko nazwa poniewaz nie ma juz w sprzadzy urzadzen ata66 , wiec takze zmieniono nazwe kabli - ale tylko nazwe , nie zmieniajac zas nic w kablu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 Dziwnie powiadasz ale cóż o czymś takim to nie słyszałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 nie jeżeli masz kabel ata 66 to dysk ata 100 podłączony do niego nie będzie działał w trybie 100 tylko 66. skolei jeżeli masz kabel ata 100 i podłączysz do niego hdd ata 66 to będzie dziąłał na 66 nie 100. A ja mam kabel ATA66 i u mnie dziala dysk ata100 jako ata100. kabel ATA66 niczym nie rozni sie od ATA100 - tylko nazwa poniewaz nie ma juz w sprzadzy urzadzen ata66 , wiec takze zmieniono nazwe kabli - ale tylko nazwe , nie zmieniajac zas nic w kablu. Taaa mi tez dysk pokazywalze jestp odlaczony na ATA100 jesli jednoczesnie na tym samym kablu(ATA66) mialem podlaczony CD-Rom... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 Dziwnie powiadasz ale cóż o czymś takim to nie słyszałem Skoro tak mowisz to znajdz chociaz jedna roznice w tych kablach - oczywiscie oprocz nazwy , producenta , opakowania , itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 dobra... kabel 80 zylowy NIE jest kablem ata66. jest to kabel ata100. mozna nim podlaczyc starsze urzadzenia, ale jesli jest pytanie czy ata66 i 100 maja taki sam kabel, to odpowiedz brzmi NIE. wiec nie chrzan glupot. sam przeczytaj pytanie zanim zaczniesz sie wymadrzac. pozniej sobie podlaczy nowy dysk zlym kablem i bedzie mial gorsza wydajnosc, bo mu jakis typ w sieci powiedzial, ze sa identyczne. PS: kabel standartu ata66 ma 40 (NIE 80, a 40!) zyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 dobra... kabel 80 zylowy NIE jest kablem ata66. jest to kabel ata100. mozna nim podlaczyc starsze urzadzenia, ale jesli jest pytanie czy ata66 i 100 maja taki sam kabel, to odpowiedz brzmi NIE. wiec nie chrzan glupot. sam przeczytaj pytanie zanim zaczniesz sie wymadrzac. pozniej sobie podlaczy nowy dysk zlym kablem i bedzie mial gorsza wydajnosc, bo mu jakis typ w sieci powiedzial, ze sa identyczne. PS: kabel standartu ata66 ma 40 (NIE 80, a 40!) zyl Hehehe - ludzie chyba padne ze smiechu - kabel ata66 ma 40zyl ???? To w takim razie powiedz ile zyl ma kabel ata33 - 20 ??:) CHyba z tego majowego ciepla pomieszalo ci sie To powiedz mi jakim kablem ( z ilu zyl ) podlaczas CDROM ktory pracuje jako ATA 33 lub jako PIO4 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 oczywiście Portal od początku ma rację, nie ma ŻADNEJ!!! różnicy miedzy kablami ATA66 i 100 jestem tego pewny na 1000% procent i mogę się zakładać o każdą kasę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Bazyl_ Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 zgadza się kiedyś kupiłem sobie jeden z pierwszych kontrolerów ATA 66 i do tego sprowadzono mi kabel ATA 66 i na pewno to nie był kabel 40żyłowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 tez 40. mam wszystkie 3 kable przed soba. do 40 umiem liczyc. moze wam go zeskanowac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 kable ata66, ata 100 i ata133 maja 80 zyl a kabel ATA33 MA 40 zyl przynajmniej gdzies tak czytalem i tak zapamietalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 Moze rozwieje wasze watpliwosci, mam w kompie same kable niby do ATA66 podlaczone do hdd-ata66, hdd-ata100, cd i wszystkie chodza z swoja maksymalna predkoscia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 Fudoshin, jeśli ten kabel ma tylko 40 żył to napęd będzie na nim pracował w trybie ATA33 i ani grama więcej niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 dobra... mam widocznie jedyny na swiecie taki kabel... a w zasadzie mam kilka takich kabli... ale mniejsza z tym. wy macie racje a ja mam kabel ktorego tak naprawde nie ma... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 heh.... no to w koncu ATA 66 rozni sie czyms od ATA 100 poza nazwa ???? bo jakos tak dziwnie by bylo ze maja rozne nazwy i nic poz tym !? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 Walczy- kurde... to dlaczego powiedz mi na szajsungu nie bylo roznicy w wydajnosci pomiedzy kablami 40 i 80 zylowymi? (oczywista odpowiedz, ze dysk jest ch* mnie nie zadowala) pokazywalo, ze pracuje w trybie ata66. komputer ma zwidy, ja mam zwidy, szajsung mnie w ch* robi, czy co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 być może płyta nie informuje Cię o tym że transfer na tym kablu jest ograniczony, w ramce biosu przy starcie kompa może cały czas być ATA66 lub 100 ale faktyczny transfer będzie ATA33. Jest to rzaki przypadek ale moze się zdarzyć, większość płyt (zależy to może od biosu) podaje w ramce biosu rzezcywisty tryb pracy dysku i komunikat "disk not 80 pin cable connected" lub coś w tym stylu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 dobra... w takim razie przez najblizszy tydzien mozecie na mnie mowic idiota... ale zastanawiam sie po jakiego grzyba w takim razie do dysku ata66 dostalem 40 zylowy kabel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 dlaczego nie ma rożnicy w wydajności to nie wiem :(( (może test kijowy) ale jedno jest pewne na 40tce nie przekroczysz ATA33. Jest to pewne jak to że jutro wstanie kolejny dzień ;))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 ale wy macie problemy ps. cd rom chodzi na ata 33 zazwyczaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 bruce mój dividik jest ATA66, jest tylko kilka takich modeli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 Fudoshin muszę przyznać że jak na kolesia udzielającego się na takim forum przejawiasz zadziwiającą ignorancję w sprawach podtawowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 dobra... w takim razie przez najblizszy tydzien mozecie na mnie mowic idiota... ale zastanawiam sie po jakiego grzyba w takim razie do dysku ata66 dostalem 40 zylowy kabel? Po prostu sprzedawca chcial sie pozbyc starych tasm ( 40 zylowych ATa 33) i dajac ci taki kabel do dysku ata66 zrobil cie w ..... ( sam sobie dopisz koniec wedlug swego myslenia wyzej) Jak kazdy sprzedawca chce sie pozbyc tego co mu nie schodzi i malo jaki jest uczciwy - taka jest polska rzeczywistosc , ale nic na to nie poradzimy , nie ma czlowieka ktory zna sie na wszytskim i dlatego sa tego typu boardy jak ten gdzie mozna wymienic sie pogladami. Wiec jezeli pare osob bedzie ci pisalo ze nie masz racji nie mow ze masz wyjatkowy kabel:) A to co tu inni pisali jest prawda odnosnie plyty i kontrolera ktory to nie odroznia kabla i pokazuje tryb taki jaki ma dysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 heh.... no to w koncu ATA 66 rozni sie czyms od ATA 100 poza nazwa ???? bo jakos tak dziwnie by bylo ze maja rozne nazwy i nic poz tym !? Niczym sie nie rozni kabel ata66 od ata100 - oprocz nazwy. a nazwa zmieniona zostala dlatego ze : 1) nie ma juz urzadzen ata66 w sklepach i nikt by nie kupowal tasmy ktora by sie tak nazywala 2) jakby nadal sie nazywala ata66 to sprzedawca za kazdym razem musialby tlumaczyc kupujacemu ( np dysk ata100) ze tasma ta jest takze do ata 100 i ata133 - a to by bylo bardzo maczace:) ......i mozna wyliczas jeszce wiele innych pozycji odnosnie dlaczego to nazwa zostala zmieniona ( zaleznosci kto ma jaka wyobraznie) a kabel ( jego parametry) zostaly takie same. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...