Skocz do zawartości
_mentos_

Sapphire X800 Pro - Problem W 3dmark 03 I 05

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, zatem mam następujący problem. Włączam przykładowo 3dmarka 2005 i wszystko chodzi ładnie pięknie (jakoś około 15 klatek/s) do momentu gdzie program zmienia rozdzielczość na niższą. Wtedy się robi straszna kaszana. Klatki spadają do 0 lub 1, czasem 2 czy 3. Ja myślałem, że zmniejszenie rozdzielczości spowoduje wzrost płynności, ale oczywiście się myliłem. To samo jest w 2003. POMÓŻCIE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zmienia rozdzielczość na niższą to testuje twojego kompa,nie grafę

stąd znaczny spadek wydajności

nie przejmuj sie o normalne

u mnie też tak jest :)

jak zmienisz procana najnowsze a64+ to będziesz miałe pewnie z 3-4 klatki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

No to się tak zapytam, czy 7800 pkt w 3dmarku 03 i lekko ponad 3000 pkt w 2005 to dobry wynik jak na mój sprzęt?

1439188[/snapback]

To wynik raczej sporo ponizej normy,w 2003 powinienes przynajmniej tak z 9,5k najmniej chyba w w 2005 tak z 4000 chyba.Tak mi sie wydaje :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, wyniki o jakieś 20% za niskie (jak na x800pro). Dziwne.

mentos- jakie stery, czy FW włączone, agpx8 (wiem, że te dwa ostatnie elementy mają znikomy wpływ na wydajność ale zawsze cosik dają), testy naturalnie bez aa (choćby i temporal)/af?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterownik mam chyba najnowszy 6.14.10.6525, wszystko jest wyłączone (AA i Anizo), agp na 8x. Ja to z reguły od zawsze miałem problemy z 3dmarkiem (jakoś od momentu kiedy wymieniłem płyte). W wersji 2001 nie ważne co zmieniłem w kompie (więcej ramu, podkręciłem karte [gf 3ti] i procka) i tak miałem taki sam wynik. Ale to jednak tylko w tym programie coś się chrzaniło bo w gierkach wszystko śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterownik mam chyba najnowszy 6.14.10.6525, wszystko jest wyłączone (AA i Anizo), agp na 8x. Ja to z reguły od zawsze miałem problemy z 3dmarkiem (jakoś od momentu kiedy wymieniłem płyte). W wersji 2001 nie ważne co zmieniłem w kompie (więcej ramu, podkręciłem karte [gf 3ti] i procka) i tak miałem taki sam wynik. Ale to jednak tylko w tym programie coś się chrzaniło bo w gierkach wszystko śmiga.

1439579[/snapback]

spróbuj z omegami albo np ati ngo optimized drivers

stery od nf najnowsze

z czego się przesiadałeś?

przeleciałeś system drivercleanerem?

zawsze można walnąć formata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze sprawdz stery od plyty glownej. Mialem podobny problem i okazalo sie ze przez nie. Maja oficjalnie wspierac nf2. Inaczej cos z AGP sie pieprzy. Jak lookniesz we wlasciwosci ekranu i tam zaawansowane i w ktorejs z zakladek jest przyspieszenie AGP czy jakos tak. Jak masz na min i po przestawieniu i rebootcie znow masz jak miales to zmien stery od plyty glownej. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak: ściągnąłem nowe stery do nforca 2, zainstalowałem omegę, i nic, wszystko tak samo jak było. Reset był robiony pare razy nawet, więc to nie wina systemu. Myśle, że płyta nawala w maleńkim stopniu (może błędy na AGP). Ogólne pytanie jeszcze, bo nie wiem czy w grach zwalnia przez to: czy w far cry na full detalach, 1024x768, włączonymi AA x8 i Anizo x16 powinno chodzić full płynnie czy nie? Mi wyraźnie zwalniają klatki jak wyjdę na powierzchnię, jednak płynność jest raczej zachowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, chociaż mam driver cleanera, po prostu nie widzę w tym sensu. Opowiem może historię od początku: miałem sobie geforca 3ti i epoxa 8rda3+, w 3dmarku 2001 miałem ponad 8500 punktów, później płyta się spaliła i przysłali mi nową. Od tego momentu mam coś schrzanione w 3dmarkach i są zaniżane wyniki. Miałem po wymienienu płyty bodajże ok 6000 pkt. w 2001. Przebolałem to bo gierki chodziły (chyba) w normie. Teraz kupiłem nową grafę i zaczyna mnie to powoli denerwować. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spytam tak: na jakiej magistrali masz tego mobilka i ile mhz, jakie timingi od pamięci ? pousstawiaj dobrze biosa, zrób updata biosa, zainstaluj (najpierw wyczyść drivercleanerem) sterowniki referencyjne od Ati na catalystach 5.4, sciągnij najnowsze patche do 3dmarków i będzie git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..) resetowałem system wiele razy, więc to nie jego wina(...)

1441186[/snapback]

sorki

dla mnie reset systemu to zrobienie start --> wyłącz komputer --> uruchom ponownie

a reinstal to reinstal ;)

w takim razie równiez obstawiam ustawienia biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi