Skocz do zawartości
Kwiecień

AthlonXP BOX Cooler = shit

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kumpel kupił antka 1700+ wer. BOX z coolerem Minta. Niewiem jak to możliwe ale temp. dochodzi mu do 57C zaraz po odpaleniu kompa. Czyżby ten Mint był taki tragiczny? Źle zamontowany radiator nie wchodzi w grę bo komp był składany w profesjonalnym sklepie za profesjonalną cenę. A jakby sobie kupił went. Colorful'a na miedzi (56zł - gość nie ma zbytnio kasy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dosyc sluchania o profesjonalnych sklepach

pewnie cooler zle załozony

mozesz otworzyc tego kompa czy ma plomby ???

najlepiej sprawdzic ogranoleptycznie czy ma taka temperature 57 to juz radiator jest pożądnie gorący

jaka kumpel ma plyte moze zawyza temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kumpel kupił antka 1700+ wer. BOX z coolerem Minta. Niewiem jak to możliwe ale temp. dochodzi mu do 57C zaraz po odpaleniu kompa. Czyżby ten Mint był taki tragiczny? Źle zamontowany radiator nie wchodzi w grę bo komp był składany w profesjonalnym sklepie za profesjonalną cenę. A jakby sobie kupił went. Colorful'a na miedzi (56zł - gość nie ma zbytnio kasy)?

nawet w profesionalnym drogikm sklepie zdazaja sie bledy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam poprostu zdjąć cooler i zobaczyć czy jest przesmarowany pastą silikonową. Może poprostu albo go nie przesmarowali albo zbyt nieudolnie to zrobili.

Niestety nawet w największym i w najlepszym sklepie można się natknąc na jakiegoś patafiana , który nie potrafi dobzre złożyć komputera lub go poprawienie skonfigurowac (niestety bardzo czesto tak jest że kwalifikacje taki serwisantów sa lekko mówiąc żenujaco niskie ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim przypadku tempa na Titanie m5ab dochodzila w zamknietej obudowie z pionowo umieszczonym zasilaczem 61*C

Na dodatek buczal jak cholera - 6000 RPM

W nowej budzie z Super Cichym coolerem, CS'em i Thermopoxem 75AGS mam max 50*C

PS

Okazalo sie, ze plyta daje procowi domyslnie 1.92 V. Obnizylem do 1.68V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu mówić "ja mam na Titanie 45 stopni musisz mieć coś z<span style="color:red;">[ciach!]</span>e" bo w rzeczywistości płyty pod Athlony powodują olbrzymie różnice temperatur, pisałem już o tym kiedyś:

'Wysłany: 05 Paź, 2002 14:09 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

do wszystkich kompów które składam daję Titany TTC D5TB no i faktycznie z tymi temperaturami to dziwna sprawa, ostatnie przykłady:

-XP 1800+ Gigabyte GA-7VRXP - 55idle, 64stres

-XP 1800+ MSI KT3 Ultra - 44idle, 55stres

-XP 1700+ Epox 8K7A - 38 idle, 45stres

Zapewniam że montaż jest OK, pasta srebrna od Titana

Na moim Gigabyte początkowo miałem Coolermastera za 40 zł niby do 2000+ ale nie dawał sobie rady, ten Titan daje radę ale bez OC. Początkowo myślałem że nowe mobo odczytują z diody termicznej ale moja płyta czyta z czujnika a nie z diody. Myślę że taki rozrzut temperatur zależy to od konkretnego modelu płyty a nie od wiatraka. Taki sam proc na innej mobo i na tym samym coolerze może mieć 10 stopni mniej. Myślę że jak Winda jest stabilna to do 60 stopni nie ma co się przejmować. System mam stabilny a cooler zmieniam bo chcę dociągnąć do 2100+. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten cooler MINta to nieudolna podrobka TITANA TTC-D5TB, ten cooler ma takbeznadziejnie wyszlifowana podstawe, ze mozna na niej szlifowac paznokcie, pozatym moze byc bardzo malo pasty, ten cooler to porazka!!!

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na radiatorze na spodzie jest jakiś syfiasty plaster (niby zastępuje pastę). Pewnie nie zdrapali tego świństwa i to cała przyczyna. W większości sklepów tak to robią. Przykład: firmowy komp Fujitsu-Siemens (składany w Niemczech - jestem już pół roku w delegacji) - procek PIII 1000EB + cooler box Intel'a na Asus TUSL2-C i komp się nie odpalał bo cooler był źle założony (zero kontaktu z prockiem). W dodatku ten plaster ze spodu radiatora nie zdrapany. Z braku pasty założyłem cooler z tym plastrem i temperatura w biosie zaraz po starcie 55 stopni (temp. mobo 24 stopnie) 8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE POTWIERDZAM TWOJEJ OPINIJI NA TEMAT MINTA JA MAM COOLER BOX WINDA 40c A MAX 45-46C NO FAKT ZE ZARAZ PO KUPNIE COOLERA GO SPOLEROWAŁEM ALE TO JEST BARDZO DOBRY COOLER JAK ZA TE KASE 34PLN TO NIC A JEST DOBRY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na radiatorze na spodzie jest jakiś syfiasty plaster (niby zastępuje pastę). Pewnie nie zdrapali tego świństwa i to cała przyczyna. W większości sklepów tak to robią. Przykład: firmowy komp Fujitsu-Siemens (składany w Niemczech - jestem już pół roku w delegacji) - procek PIII 1000EB + cooler box Intel'a na Asus TUSL2-C i komp się nie odpalał bo cooler był źle założony (zero kontaktu z prockiem). W dodatku ten plaster ze spodu radiatora nie zdrapany. Z braku pasty założyłem cooler z tym plastrem i temperatura w biosie zaraz po starcie 55 stopni (temp. mobo 24 stopnie)  8O .

Na tym coolerku nie ma żadnego plastra. Jest tylko niezbyt dobrze wyszlifowany. "Ten cooler MINta to nieudolna podrobka TITANA TTC-D5TB" cytat Spidermana i ztym się w pełni zgadzam!!! Jeśli rzeczywiście nie przesmarowali procka a do tego załozyli tego Minta bez wypolerowania ( a na pewno w takim sklepie się tym nie przejmują) to nie dziwię się, iż taka temperatura jest w tym komputerze normalną rzeczą:) A może jeszcze komp stoi przy grzejniku albo piecu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...