Skocz do zawartości
michalnici

Obnizenie Taktowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam procka A2200+ i musze zostawic komputer wlaczony na okolo dobe,komp musi chodzic bez przerwy.No i nasuwa sie pytanie,wpadlem na pomysl zeby obnizyc mu taktowanie bo zadych wielkich obliczen nie bedzie wykonywal.Czy to jest bezpieczne dla procka?? Na ile moge z 1.8 zmniejszyc zeby mozna bylo puscic wentyl na bardzo malych obrotach(jakis cooler zwykly) bo na maxa to halasuje strasznie!!! Mam Nf7 2.0.,no i w razie czego jeszcze napiecie zmniejszyc.prosze o jakas porade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz mu FSB na 100 zyskasz pareset MGHz mniej i bedzie chłodniejszy.

Napięcie zmniejszaj o 0.05 V i testuj w prime. Jak zacznie sypać błędami to podnieś do ostatniego stabilnego napięcia i tyle.No i na koniec zmniejsz obroty wentyla (przyglądając sie temperaturze)

Edytowane przez Kobrowisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja zmniejszam mnoznik i fsb (stare dobre palomino) i nie widze zadnych niestabilnosci. do wentyli automatyczna regulacja speedfanem i masz z glowy problem. vcore nie zmniejszalem( bo nie moge :wink:) ale samo zejscie o ~600MHz daje jakies 8-10* mniej w idle u mnie

edit: najnizsze fsb to 100MHz. nizej nie zejdziesz.

Edytowane przez OrGiUsZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi