Ketler Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Cześć. Czy dysk z jednym talerzem jest wydajniejszy od tego co ma 2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Najczęściej tak bo : Jesli mamy dysk 80 GB 7200 i 1 talerz o dużej gęstosci to głowica w jednostce czasu zczytuje więcej informacji niż z 2 tależy o mniejszej gęstości. Wiec 1 talerzówki sa lepsze :) ale pojemość jednego talerza narazie to 80GB ale z tego co wiem juz wchodzą na rynek samsungi z talerzami 125 GB. Tylko nie wiem kiedy wejda na rynek dyski z zapisem pionowym "pixie dust" wtedy talerz może mieć i 160 GB.Może już sa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketler Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Czyli szybszy powinien byc wd40GB 8MB od samsunga sp80GB 8MB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Najczęściej tak bo : Jesli mamy dysk 80 GB 7200 i 1 talerz o dużej gęstosci to głowica w jednostce czasu zczytuje więcej informacji niż z 2 tależy o mniejszej gęstości. 1443428[/snapback] E, chyba brak tu logiki. Bo pomijając inne czytniki, w dwutależowym (co za paskudne słowo) dysku głowice poruszają się jednocześnie po powierzchni o 2-krotnie mniejszej gęstości zapisu, co daje dokładnie tyle samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Czyli szybszy powinien byc wd40GB 8MB od samsunga sp80GB 8MB ? 1443653[/snapback] Po pierwsze WD 40 GB ma 2 talerze po 20 GB a Samsung SP08002N ma 1 talerz i jest szybszy i to sporo. E, chyba brak tu logiki. Bo pomijając inne czytniki, w dwutależowym (co za paskudne słowo) dysku głowice poruszają się jednocześnie po powierzchni o 2-krotnie mniejszej gęstości zapisu, co daje dokładnie tyle samo Taa od razu przecież elektronika dysku zapisuje nie na 2 powierzchniach jednego talerz tylko 4. Więc w 2 talerzowy np. 80gb jest po 20 gb na strone talerza. Miałem kiedyś WD 2.5 Gb i Seagate 2.5 GB Wd 2 talerze Seagate 3 talerze WD 9 mb/s seagate 6 mb/s odczytu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Taa od razu przecież elektronika dysku zapisuje nie na 2 powierzchniach jednego talerz tylko 4. Więc w 2 talerzowy np. 80gb jest po 20 gb na strone talerza. Miałem kiedyś WD 2.5 Gb i Seagate 2.5 GB Wd 2 talerze Seagate 3 talerze WD 9 mb/s seagate 6 mb/s odczytu... 1444034[/snapback] No więc właśnie, ma 4 powierzchnie po 20GB, po których jednocześnie poruszają się 4 głowice, tak? A inny, jednotalezowy 80GB miałby 2 powierzchnie po 40GB, po których poruszałyby się 2 głowice, tak? To dlaczego, teoretycznie, przy tej samej prędkości obrotowej, nie miałyby mieć identycznej predkości odczytu? A te 2, WD i Seagate, miały takie same czasy dostępu i prędkość obrotową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Jednotalerzowe dyski są najwydajniejsze. Dlaczego tak jest nie wiem, ale wielokrotnie czytałem taką opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 No więc właśnie, ma 4 powierzchnie po 20GB, po których jednocześnie poruszają się 4 głowice, tak? A inny, jednotalezowy 80GB miałby 2 powierzchnie po 40GB, po których poruszałyby się 2 głowice, tak? To dlaczego, teoretycznie, przy tej samej prędkości obrotowej, nie miałyby mieć identycznej predkości odczytu? A te 2, WD i Seagate, miały takie same czasy dostępu i prędkość obrotową? 1444266[/snapback] Ok dysk i tak musi sumowac plik z 4 talerzy a to zajmuje wiecej czasu.... Wd i seagate miały ta sama predkość obrotowa 4k .. a co ma do tego czas dostepu ?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) Ok dysk i tak musi sumowac plik z 4 talerzy a to zajmuje wiecej czasu.... Wd i seagate miały ta sama predkość obrotowa 4k .. a co ma do tego czas dostepu ?????? 1444309[/snapback] Czas dostępu - no, na średni transfer wpływa np. przy dużej liczbie małych plików. To zsumowanie odbywa się elektronicznie, i zwłoka jest pomijalnie mała. Ale generalnie masz rację, te z jednym talerzem są szybsze, ja po prostu czasami lubię sobie porozważać jakieś rzeczy teoretycznie :D Edytowane 14 Maja 2005 przez grzmot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) Czas dostępu - no, na średni transfer wpływa np. przy dużej liczbie małych plików. To zsumowanie odbywa się elektronicznie, i zwłoka jest pomijalnie mała. Ale generalnie masz rację, te z jednym talerzem są szybsze, ja po prostu czasami lubię sobie porozważać jakieś rzeczy teoretycznie :D 1444320[/snapback] Akurat transfer podaje sie jako liniowy odczyt z dysku....... a nie random read :) ja po prostu czasami lubię sobie porozważać jakieś rzeczy teoretycznie :D No tak ;) a swistak siedzi..... Edytowane 14 Maja 2005 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketler Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 To który dysk w przedziale 40-80GB bedzie najwydajniejszy ? Tylko bez pisania o raptorach.. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketler Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Albo który w przedziale 40-80GB jest: najwydajniejszy? najcichszy? Tylko bez pisania o raptorach :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Hitachi albo samsung z 8 mb cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...