Skocz do zawartości
Ketler

Dysk Z 1 Talerzem Wydajniejszy Od Tego Z 2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Najczęściej tak bo :

Jesli mamy dysk 80 GB 7200 i 1 talerz o dużej gęstosci to głowica w jednostce czasu zczytuje więcej informacji niż z 2 tależy o mniejszej gęstości.

Wiec 1 talerzówki sa lepsze :) ale pojemość jednego talerza narazie to 80GB ale z tego co wiem juz wchodzą na rynek samsungi z talerzami 125 GB.

Tylko nie wiem kiedy wejda na rynek dyski z zapisem pionowym "pixie dust" wtedy talerz może mieć i 160 GB.Może już sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęściej tak bo :

Jesli mamy dysk 80 GB 7200 i 1 talerz o dużej gęstosci to głowica w jednostce czasu zczytuje więcej informacji niż z 2 tależy o mniejszej gęstości.

1443428[/snapback]

E, chyba brak tu logiki. Bo pomijając inne czytniki, w dwutależowym (co za paskudne słowo) dysku głowice poruszają się jednocześnie po powierzchni o 2-krotnie mniejszej gęstości zapisu, co daje dokładnie tyle samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli szybszy powinien byc wd40GB 8MB od samsunga sp80GB 8MB ?

1443653[/snapback]

Po pierwsze WD 40 GB ma 2 talerze po 20 GB a Samsung SP08002N ma 1 talerz i jest szybszy i to sporo.

E, chyba brak tu logiki. Bo pomijając inne czytniki, w dwutależowym (co za paskudne słowo) dysku głowice poruszają się jednocześnie po powierzchni o 2-krotnie mniejszej gęstości zapisu, co daje dokładnie tyle samo

Taa od razu przecież elektronika dysku zapisuje nie na 2 powierzchniach jednego talerz tylko 4.

Więc w 2 talerzowy np. 80gb jest po 20 gb na strone talerza.

Miałem kiedyś WD 2.5 Gb i Seagate 2.5 GB

Wd 2 talerze Seagate 3 talerze

WD 9 mb/s seagate 6 mb/s odczytu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa od razu przecież elektronika dysku zapisuje nie na 2 powierzchniach jednego talerz tylko 4.

Więc w 2 talerzowy np. 80gb jest po 20 gb na strone talerza.

Miałem kiedyś WD 2.5 Gb i Seagate 2.5 GB

Wd 2 talerze Seagate 3 talerze

WD 9 mb/s  seagate 6 mb/s odczytu...

1444034[/snapback]

No więc właśnie, ma 4 powierzchnie po 20GB, po których jednocześnie poruszają się 4 głowice, tak? A inny, jednotalezowy 80GB miałby 2 powierzchnie po 40GB, po których poruszałyby się 2 głowice, tak? To dlaczego, teoretycznie, przy tej samej prędkości obrotowej, nie miałyby mieć identycznej predkości odczytu?

A te 2, WD i Seagate, miały takie same czasy dostępu i prędkość obrotową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc właśnie, ma 4 powierzchnie po 20GB, po których jednocześnie poruszają się 4 głowice, tak? A inny, jednotalezowy 80GB miałby 2 powierzchnie po 40GB, po których poruszałyby się 2 głowice, tak? To dlaczego, teoretycznie, przy tej samej prędkości obrotowej, nie miałyby mieć identycznej predkości odczytu?

A te 2, WD i Seagate, miały takie same czasy dostępu i prędkość obrotową?

1444266[/snapback]

Ok dysk i tak musi sumowac plik z 4 talerzy a to zajmuje wiecej czasu....

Wd i seagate miały ta sama predkość obrotowa 4k .. a co ma do tego czas dostepu ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dysk i tak musi sumowac plik z 4 talerzy a to zajmuje wiecej czasu....

Wd i seagate miały ta sama predkość obrotowa 4k .. a co ma do tego czas dostepu ??????

1444309[/snapback]

Czas dostępu - no, na średni transfer wpływa np. przy dużej liczbie małych plików. To zsumowanie odbywa się elektronicznie, i zwłoka jest pomijalnie mała. Ale generalnie masz rację, te z jednym talerzem są szybsze, ja po prostu czasami lubię sobie porozważać jakieś rzeczy teoretycznie :D Edytowane przez grzmot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas dostępu - no, na średni transfer wpływa np. przy dużej liczbie małych plików. To zsumowanie odbywa się elektronicznie, i zwłoka jest pomijalnie mała. Ale generalnie masz rację, te z jednym talerzem są szybsze, ja po prostu czasami lubię sobie porozważać jakieś rzeczy teoretycznie :D

1444320[/snapback]

Akurat transfer podaje sie jako liniowy odczyt z dysku....... a nie random read :)

ja po prostu czasami lubię sobie porozważać jakieś rzeczy teoretycznie :D

No tak ;) a swistak siedzi.....

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi