Skocz do zawartości
mojpecet

Arctic Fan 3 Na Procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

byłem w sklepie elektronicznym i powiedzieli mi, że w wentylu musi być układ odpowiedzialny za regulacje termiczną, bo sam termistor nie wystarczy. no wiec... trudno obejść takie coś bez otwierania wentyla. i mam małe pytanie. Bo jak uciąłem termistor i polączylem kabelki to kręcił się z 3500 obr. No i jak do tego dołoże np. FANspeed od zalmana albo pentagrama, to jak to będzie chodziło? Ile minimalnie moge uzyskać obrotów? Jak to zrobić żeby z wersji TC zrobic stabilną wersje i kontroler obrotów? Bo chyba facet w sklepie mi coś namieszał :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupoty gadają w tym sklepie - spójrz na posta Kobrowisko.

Owszem pewnie jest jakiś dodatkowy układ końcowy/mocy ale to termistor nim steruje => termistor to w uproszczeniu rezystor/potencjometr, więc zmierz jego rezystancję i zamontuj odpowiedni. Jak masz kłopoty ze zmierzeniem to zamontuj jakikolwiek pot./rez => pokombinuj.

Jak chcesz to możesz też zewrzeć kabelki od termistora i wentyla podłączyć pod zew. kontroler - będzie chodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uciałem termistor, połączyłem te kabelki, i wiatrak puszczony na 12V prawie odleciał :D Podpiąłem go więc na 5V (molex) i teraz kręci się z prędkością 1300obr/min. To i tak troche za dużo. Wiatrak jest nieslyszalny do 1100, powyżej już lekko go słychać. Wnioskuje że jeżeli założe ten potencjometr, tzn zrobie taki mały osobny kontroler, to musze mieć regulacji gdzieś tak od 3V do 12V, bo musze go ustawic na mniej niż 5 żeby osiągnąć takie obroty jak chce. A co z kabelkiem od obrotów? (tym żółtym). Na pewnej stronie wyczytałem że jeżeli wyciagamy z molexa 7V to nie wolno podpinać go pod płyte. Ja podłączyłem pod płyte, ale wtedy kiedy wiatrak póściłem na 5V. A jak to jest z takim potencjometrem? Można ten żółty kabelek podłączyć pod mobo?

Edytowane przez kaamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabelek od obrotów można podłaczyć pod płytę jeżeli napięcie z molexa to 5 i 12V - tylko wtedy kabelek "-" wiatraka jest podłaczony pod masę. Gdy podłączasz pod 7V z molexa to "-" wiatraka podłączany jest pod +5V i nie ma nap. odniesienia przez co obroty nie będą pokazywane prawidłowo. Jeżeli podłączysz wiatrak pod 12V, a w miejscu termistora wstawisz pot. to spokojnie możesz podłączyć kabelek od obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potencjometr nie będzie w miejscu termistora. Uciąłem go, i całość podłączyłem na 5V. Chce zrobić taki mały ala FanMate :) A z tym już nie będzie problemu. Jedyny problem to właśnie ten kabelek do mierzenia obrotów. Innymi słowy:

Wiatrak z uciętym termistorem i połączonymi kabelkami >> kabel od wentyla >> potencjometr itp >> wtyczka na płycie głównej 12V

Czyli w takim schemacie można podłączyć kable odpowiedzialny za mierzenie obrotów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dzisiaj za gorsze kilka części. Facet ze sklepu mi tłumaczył jak to mam połączyć, ale nie znam sie komletnie na tym. Jakieś schematy mi wyrysował, kurde czarna magia :blink: Poniżej przedstawiam to co mam na biurku :D Chce zrobić osobny mały regulator obrotów. I nie wiem co do czego mam podłączyć aby było OK. wiem że to mały offtoic, ale jak cały czas sie mówi to AC to jeszcze raz zaznaczam że właśnie chce go użyć do tego celu. Ktoś mi pomoze to złożyć? Co mam z czym połączyć? Tylko prosze prosto a nie schematami. Najlepiej jakby mi ktoś połączył na rysuknu co do czego. Heh wiem że to śmieszne, ale chciałem jakos to zrobić. FanMate, z resztą wszystkie tego typus cuda od zalmana czy pentagrama mają zakres od 5V do 12V. Dla mnie to za mało, bo teraz wiatrak póściłem na 5V i chce troche nizej (jeżeli sie uruchomi, ale powinien) bo nadal go słychać przy tylu obrotach (1300).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie spalisz... to co masz na schemacie to moze cos kolo lm317 ktore tu na forum uzywano do budowania regulatorow obrotow, ale pod spore obciazenia(kilka wiatrakow).

pod jeden wentyl spokojnie mozna wstawic sam potencjometr. ucinasz w dowolnym punkcie czerwony przewod wentyla i podlaczasz jedna strone do 1. nozki pota. Nozke 2. i 3. laczysz ze soba i mocujesz do nich odciety kabel ktory potem idzie to +12(w plycie czy tez w molexie). cala filozofia. te przewody od termisotra skrecasz na stale..

edit: jakbym zamotal, oto wysoce profesjonalny :lol: schemat wykonany przy uzyciu skomplikowanych narzedzi(paint) :razz:

Dołączona grafika

zaznaczam ze moge sie mylic - u mnie dzialaja 2 wiatraki z potami zamocowanymi w ten sposob i jest OK, ale zaraz wpadnie elektronik pewno jakis i mnie zjedzie :wink:

Edytowane przez x3n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info! A zrobiłem tak, że podłączyłem potencjometr bezpośrednio w miejsce termistora, i dorobiłem jeszcze do wentyla końcówke molex (5V) i zostawiłem wtyczke z żółtym kabelkiem od obrotów. Wszystko jest OK! Ale co zauważyłem. Ten arctic nie jest aż taki cichy. Myślałem że będzie można zrobić tak, żeby był praktycznie niesłyszalny (wiele osób tak pisze, chyba nie wie co mówi). W zależności jak podepniemy 12V czy 5V, mamy regulacje od takich wartości z których wentyl nie ruszy, do 3500obr. Dopiero poniżej 1000obr można powiedzieć że jest cicho, a trzeba zejść do 800 żeby AC był niesłyszalny. Może jestem tylko przeczylony i gadam głupoty, ale zawiodłem się troche bo myślałem że bedzie lepiej. Czasami niestety przy ustawieniu na 800 wentyl nie wystartuje. Będzie chodził jak zmniejszymy obroty, ale nie ruszy od 0. I przy takiej prędkości prawie nie dmucha. Ale 2 takie do obudowy chyba wystarczą. Jest w miare cicho. W miare :D Chyba problem roziazny. Dzieki jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi