Skocz do zawartości
Diego_

Objawy Słabego Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Jak są objawy tego, że zasilacz nie daje rady obsłużyć wszystkich urządzeń? Gdy gram w coś, często gaśnie monitor, pojawia się napis "Power Saving Off Mode" i komputer się restartuje. Wydaje mi się, że jest to spowodowane zbyt słabym zasilaczem. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że mam 300W zasilacz Codagen, ale nie wiem jaka jest jego rzeczywista wydajność (kupiłem go z roku temu za ok. 50-70zł). W komputerze mam: procka AMD DAthlon XP 2000+, 256 Ramu 266Mhz, Radeona 9600 Pro, dysk 80 GB, Cd-rom, nagrywarka CD-RW, modem i drukarkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że muszę wymienić ten zasilacz, ale wolałbym z tym poczekać. W zeszłym tygodniu zmieniałem kartę graficzną, mam 15 zł. Teoretycznie mógłbym pożyczyć brakującą kwotę, ale wolałbym tego nie robić. Chyba, że będę miał 100% pewność..

Edytowane przez Diego_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pożycz miernik i zmierz napięcia.

1446064[/snapback]

Miernika nie mam, nawet nie wiem od kogo mógłbym pożyczyć. Tutaj daje napięcia z biosu:

Napięcie w Biosie po włączeniu komputera:

Vcore: 1,760V

+5V: 4,948V

+12V: 12,471V

-12V: -12,235V

-5V: -5,177V

Battery: 3,289V

+5V SB: 4,824V

Napięcia w Biosie od razu po restarcie (Power Saving off Mode):

Vcore: 1,744V

+5V: 4,920V

+12V: 12,471V

-12V: -12,235V

-5V: -5,277V

Battery: 3,312V

+5V SB: 4,824V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej ja bym zmienił ten zasilacz.

1446479[/snapback]

tym bardziej, ze koles pisze, iz w tym tygodniu wymienil karte graficzna...jesli na nowa to niech sie cieszy ze komputer jeszcze dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi