Skocz do zawartości
tomasir

Jak z 220V "zejść" na 180V ?

Rekomendowane odpowiedzi

NO w zasadzie chodzi o to że mam wiatrak na 220 V (dzięki Reed :D ) no i chce go spowolnić. Ściemniacza nie mam ale Reed sprawdzał i nie wyszło...

Więc czy można zrobić coś takiego by w szeregu połączyc np z jakąś żarówką (może to głupie ale coś takiego mi przyszło do głowy..)czy czymś takim by powiedzmy na wentyl szło zamist 220 V jakieś 200 V (albo 180..).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki prąd pobiera ten wiatraczek? Sposób z żarówką jest dobry, spróbuj włączyć 25W/220V żarówkę w szereg z tym wiatraczkiem i zmierz napięcie na wiatraczku, ew. dobierz żarówkę (większej lub mniejszej mocy). Żarówka nie będzie świeciła pełną jasnością, lecz światłem bardzo przyciemnionym.

Ze ściemniaczem nie działa, gdyż wiatrak pobiera zbyt mały prąd i triak w ściemniaczu nie podtrzymuje stanu załączenia. Aby działało należałoby równolegle z wiatraczkiem włączyć żarówkę 40W/220V, ale spowoduje to niepotrzebne straty mocy w żarówce świecącej prawie pełną jasnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fajnie że tak można.

Jak będę już miał nagrzewnicę gotową to pracy to wtedy pokombinuję z wentylem na niej dopasowując żarówkę do wymaganej ciszy i wydajności.

Dzięki za odpowiedź. Po prostu zastawiałem sięczy mój tok rozumowania jest prawidłowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściemniacz działa na zasadzie przesunięcia fazowego między sinusiodą prądu a napięcia ,przy 90* mamy zerową moc. Taki typ sterowania zwykle nie nadaje się do wentylatorów. Najrozsądniej byłoby zmniejszyć napięcie na wentylatorze ale to też jest spory problem. Z żarówką (ami) jest niegłupi pomysł ,można popróbować z różnymi żarówkami. Np z samochodową ,nie powinna sie spalić ,w końcu połaczone bedzie szeregowo. Wszystko bedzie zależeć od tego jąką moc żarówki się weźmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO w zasadzie chodzi o to że mam wiatrak na 220 V (dzięki Reed  :D ) no i chce go spowolnić. Ściemniacza nie mam ale Reed sprawdzał i nie wyszło...

Więc czy można zrobić coś takiego by w szeregu połączyc np z jakąś żarówką (może to głupie ale coś takiego mi przyszło do głowy..)czy czymś takim by powiedzmy na wentyl szło zamist 220 V jakieś 200 V (albo 180..).

Jakiej mocy to wentyl? W telto można zamówić np toroidalne trafo na dowolne napięcie i amperaż. Ja za takie 220V/2*115V 0,3A + 1*8V 5,5A dałem 40 zł (z przesyłką). Jeżeli to wentylator np 5W to trafo może kosztować 10 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO w zasadzie chodzi o to że mam wiatrak na 220 V (dzięki Reed  :D ) no i chce go spowolnić. Ściemniacza nie mam ale Reed sprawdzał i nie wyszło...

Jakiej mocy to wentyl? W telto można zamówić np toroidalne trafo na dowolne napięcie i amperaż. Ja za takie 220V/2*115V 0,3A + 1*8V 5,5A dałem 40 zł (z przesyłką). Jeżeli to wentylator np 5W to trafo może kosztować 10 zł.
tu kolega ma rację trafko można samemu nawinąć lub zamówić

ja mam auttrafko na 110 V 15 W wentylator łazienkowy chodzi niesłyszalnie, a swoje robi :D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeejj dziala ze sciemniaczem!!!!!!!!!!!!1

przynajmniej mooj papst

Tiaaaaaa , fajne dzialanie :x

Kreci sie z okolo 50 rpm i buczy jak trafo 400kVA :?

Za slabe obciazenie , jak kolega lechoo powyzej pisal

BTW, mam trafko 220/110 V~ (niepotrzebne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeejj dziala ze sciemniaczem!!!!!!!!!!!!1

przynajmniej mooj papst

Tiaaaaaa , fajne dzialanie :x

Kreci sie z okolo 50 rpm i buczy jak trafo 400kVA :?

Za slabe obciazenie , jak kolega lechoo powyzej pisal

BTW, mam trafko 220/110 V~ (niepotrzebne)

eeeeeeee i powuiem, ze sie mylish,, wykrecilem cos takiego z lampki bioorkowej (taka siakas ze sprezynkami :P) i qwa dziala, nie weim jak z regoolacja, ale od cichego do glosnego, aaa wentyl pobiera 21W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wtedy nawet te10 różnałoby się cenie wentyla a moje wc ma być oprócz wydajności tanie :D :D :D

Więc będę próbował z żarówką, a jak nie wyjdzie będzie pracował na całej mocy bo w końcu aż taki głośny to on nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...