Skocz do zawartości
koleszka

Przedłużanie Przewodów Katod Do 1,5 M

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 katody dołączone do kontrolera nexus; zdjęcie mozna zobaczyć w moim podpisie.

Katody mają przwody długości ok 50 cm czyli jak dla podświetlenia kompa ok. Ale że mi okna wybitnie się nie podobają, katody chciałem umieścić pod blatem biurka i miałyby migać w rytm muzyki. Potrzebuje przedłużyć przewód do ok 1,5 metra. Jednak po dołożeniu kabla katody nie świecą wogóle; po skróceniu go świecą do połowy. Odcinając dalej doszedłem do długości 30 cm w dołożonym kablu czyli mam w sumie przewód 80 cm i katody świecą całe. Próbowałem róznych przekrojów kabla i ciągle to samo - nie mogę dołożyć więcej jak 30 cm. :mur:

Dodam jeszcze że zauważyłem pewną przypadłość, a mianowicie, gdy katoda świeciła do połowy i dotknąłem palcem łączenia drutów, katoda zapaliła się cała. Ale przecież nie będę cały czas trzymał palców na łączeniach :lol:

Zatem czy ktos wie, w czym leży problem? Prąd nie dochodzi na dłuższym kablu? Czy może przewód musi miec identyczny przekrój?

Będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez koleszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedłużanie kabli jak na razie nikomu nie wyszło na dobre. Problem zrozbija się z tego co wiem w dużej częstotliwości napięcia zasilającego i dużych stratach na kablach.

Jeśli świeci po dotknięciu to spróbuj może skołować sobie taki okrągły ferryt i przewinąć przez niego kable (tak jak byś na rdzeń nawinął jeden zwój) - to tylko taki pomysł więc nie wiem czy coś da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej poprostu przedluzyc kabel od zasilki?! Na to samo wyjdzie

1451206[/snapback]

Nie wyjdzie lepiej nie i nie zadziała, bo katody podłącza się do kontrolera NEXUS który jest w zatoce 5,25. I te kable chciałem przedłużyć.

A jak Ty "kabel od zasiłki" chciałeś przedłużac i po co, to nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przedłużysz tak zasilania katod przez pojemność elektryczną przewodów - jednym słowem musisz spróbować z przedłużeniem kabla zasilającego panel, a sam panel wystawić poza obudowę, innych sposobów nie ma... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi