koleszka Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) Mam 2 katody dołączone do kontrolera nexus; zdjęcie mozna zobaczyć w moim podpisie. Katody mają przwody długości ok 50 cm czyli jak dla podświetlenia kompa ok. Ale że mi okna wybitnie się nie podobają, katody chciałem umieścić pod blatem biurka i miałyby migać w rytm muzyki. Potrzebuje przedłużyć przewód do ok 1,5 metra. Jednak po dołożeniu kabla katody nie świecą wogóle; po skróceniu go świecą do połowy. Odcinając dalej doszedłem do długości 30 cm w dołożonym kablu czyli mam w sumie przewód 80 cm i katody świecą całe. Próbowałem róznych przekrojów kabla i ciągle to samo - nie mogę dołożyć więcej jak 30 cm. :mur: Dodam jeszcze że zauważyłem pewną przypadłość, a mianowicie, gdy katoda świeciła do połowy i dotknąłem palcem łączenia drutów, katoda zapaliła się cała. Ale przecież nie będę cały czas trzymał palców na łączeniach :lol: Zatem czy ktos wie, w czym leży problem? Prąd nie dochodzi na dłuższym kablu? Czy może przewód musi miec identyczny przekrój? Będę wdzięczny za pomoc. Edytowane 16 Maja 2005 przez koleszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 tez bede musial nad czyms takim pogluwkowac u mnie co prawda katody sa w budzie ale kable sa zbyt krotkie aby je ukryc do tego inwerter musialby bycc gdzies posrodku a ja go chce tez schowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Przedłużanie kabli jak na razie nikomu nie wyszło na dobre. Problem zrozbija się z tego co wiem w dużej częstotliwości napięcia zasilającego i dużych stratach na kablach. Jeśli świeci po dotknięciu to spróbuj może skołować sobie taki okrągły ferryt i przewinąć przez niego kable (tak jak byś na rdzeń nawinął jeden zwój) - to tylko taki pomysł więc nie wiem czy coś da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 A nie lepiej poprostu przedluzyc kabel od zasilki?! Na to samo wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Na to samo wyjdzie Wyjdzie lepiej - bo w ten sposób to bez problemu zadziała :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 A nie lepiej poprostu przedluzyc kabel od zasilki?! Na to samo wyjdzie 1451206[/snapback] Nie wyjdzie lepiej nie i nie zadziała, bo katody podłącza się do kontrolera NEXUS który jest w zatoce 5,25. I te kable chciałem przedłużyć. A jak Ty "kabel od zasiłki" chciałeś przedłużac i po co, to nie mam pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 nie przedłużysz tak zasilania katod przez pojemność elektryczną przewodów - jednym słowem musisz spróbować z przedłużeniem kabla zasilającego panel, a sam panel wystawić poza obudowę, innych sposobów nie ma... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Nawin druty na palec , wlacz katode a kable do gniazdka ;P Problem rozwiązany będize pięknie świecić i grillem pachnieć (nauka tańca gratis). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...