/// Kaszpir /// Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Witam ! Pzrez większosc czasu gdy posiadałem Durona 1@1.1Ghz mój Titanek 5TB (ten z duużym wentylkiem) było podłączony przez Zalman Fan Mate i działał z predkoscią około 1500-1800 obr/min. Jakiś czas temu zdjąłem grila z tego coolera bo przeczytełm że powinno to skutkowac zmiejszeniem generowanego przez cooler poziomem głośności. Prawe mówiac poprzednio zmiejszenia głośności nie zaobserwowałeł bo wtedy gdy to robiełem cooler pracował na zmiejszonych obrotach i był cichutki. Niestety po wymianie procka na XP 1600+ i po podkręceniu go na XP2100+ (1.85V) postanowiłem zdjąc FanMate i puścić coolerek na pełne obroty. Coolerek się rozpędił i jest teraz około 3200obr. i generowany poziom hałasu poprostu mnie dobija :-( Gdzie ta cicha praca tego Titana ;) Pytanie czy naprawdę zdemontowanie grila zmiejsza czy może zwiększa poziom hałasu ? A i jaka jest maksymalna bezpieczna temoperatura jaką moge spokojnie uzyskac na procku AMD XP ? Poprostu myślę nad założeniem spowrotem FanMate1 i obniżeniem prędkosci obrotowej coolera a co za tym idzie jego głośności ... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Jeśli uważasz titanka za głośnego to albo ci się on sypie albo.... .....nie widziałeś innych wentyli w akcji. Co do temp to tak so 55 może sobie chodzić chociaż wiadomo im mniej tym lepiej. Zdjęcie grila zmniejsza hałas tylko przy większych obrotach wiatraka. Pozdrowionka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andersen Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Jak dla mnie bezbieczna temp to zakres do 50 'C, pozniej moga zaczac dziac sie dziwne rzeczy... Dla Ciebie Titan jest glosny ;) a slyszales np. Volcano 7+ na med. (niemowiac juz o high...) 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Zainstaluj sobie VCool-a 1.7 u mnie zbil temp IDLE z 51C do 31C A co do wyciszenia tego coolera - jedyna droga do tego to wymiana wentylatora na jakiegos PAPSTA A co do wypowiedzi innych na temat Volcano 7+ na LOW jest cichszy od TITANA i to dosc sporo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vedmin Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja też mam radiator d5tb na durniu 1,2 i mnie wpienia jego głośność. Zamierzem znienić na Zalmana CNPS 3000+., CO wy na to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Jakoś mi sie nie zdaje zeby niebezpieczna była temp. powyżej 50C. Nie przesadzajmy...Moj komp potrafi na moim wentylu od TITANa nagrzac sie do 55-57 i nic zlego sie nie dzieje. Panikujecie. Ja stawiam na ciszę. Sprawdzilem (przypadkowo:) ) ze TB przy 70C takze chodzi stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja też mam radiator d5tb na durniu 1,2 i mnie wpienia jego głośność. Zamierzem znienić na Zalmana CNPS 3000+., CO wy na to No jak masz szybe w obudowie to polecam , efekt zaj****. Ale nic poza tym. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Boże! ja przychodzę do kumpla i słyszę tylko cichuteńki powiew wiatru obok jego kompa a tu koleś pisze że to dla niego hłasa nie do zniesienia! Boże skad się biorą tacy ludzie ja bym chyba zdechł gdyby mnie dobijał byle szmer :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 ja mam d5tb i praktycznie go wogole nie slychac a zreszta mnie halas nie przeszkadza u mnie w budzie lata 7 wentyli (cooler, zasilacz i w bocznej scianie wszystkie 80x80 do tego chipset, grafika i 2 wentyle w kieszeniech na hdd) wszystko kwestia przyzwyczajenia ;) ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 fakt przyzwyczaic sie mozna do wszystkiego ale od jakigos czasu mam w budzie 2 regulatory obrotow Zalmana i po zmniejszeniu obrotow na moim Titanie do 2200 obr/min i w dwoch pozostalych wiatrakach 80x80 w budzie (jeden zwolniony przez drugi fan mate a drugi podpiety na 5V) hałas zmniejszył sie OGROMNIE . W porownaniu z tym co bylo poprzednio gdy wszystko chodzilo na max jest to niebo a ziemia. A temp na moin D1200 to w idle 44 i 52 na full load. Gorąco namawiam naprawde warto dbac o uszy i swoje zdrowie,tym bardziej ze teraz komp chodzi 24h/dobe poprzednio to bylo nie do pomyslenia .Chybaby tylko z zatyczkami do uszu mozna bylo spac.Ale wolałem sie nie przekonywac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Kaszpir, porownaj swojego D5TB z jakims drugim moze Twoj sie psuje...Moj jest cichutki ale chodzi na 2700RPM (24godz/dobe). Temperature mozesz obnizyc tak jak proponowal SpiderMAN lub WPCREDIT'em (preferuje metode nr.2). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...