Skocz do zawartości
Cielak

Zmiana Obrotów Wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

To wiem. Ale chodzi mi o inny sposób. Mam wiatrak revoltec dark red(80mm) i chcę go aby wyciągał powietrze na górze budy. od tyłu nie wygląda to efektywnie, a z przodu wygląda fajnie, więc pomyślałem że moźna to jakoś obrócić ruch łopatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic mu nie da zmiana kierunku ruchu łopatek :)

raz - spadnie drastycznie wydajnosć - łppatki są po jednej stronie wklęsłe z po drugiej wypukłe ... jak odwtóci kierunek ich smigania to od strony wypukłej będzie za małe ciśnienie powietrza i nie będzie tłoczone przez tem wentylek :)

popatrzcie sobie na spadochron albo parasolkę - jakby je odwrócić do góry nogami to co to da? weź parasolkę przed sobą w normalny sposób, wykonaj ruch szybki do siebie a poczujesz ciśnienie powietrza ... wykonaj ten sam ruch w kierunku kogoś kto stoi przed tobą, tak, zeby widział grzbiet parasolki a nie druty - i najprawdopodobniej ten ktośnawet tego ruchu nawet nie poszuje przepływu powietrza ...

łatwiej się przecież tłoczy powietrze czymś wklęsłym niż wypukłym, bo wklęsła rzecz zwiększa ciśnienie a po wypukłej powietrze spływa ...

dwa - wentylek będzie miawiększe opory i szybciej wysiadzie ...

trzy - a tak wogóle to kierunek tłoczenia powietrza bedzie w zasadzie ten sam, w kierunku jaki pokazuje storna wklęsła łopatek ... tylko wydajnośc się zmniejszy :)

cztery - musiałby raczej odłupać łopatki i przykleić je odwrotnie, zeby zmienić kierunek przepływu powietrza :)

Edytowane przez Mr_Gizmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic mu nie da zmiana kierunku ruchu łopatek :)

raz - spadnie drastycznie wydajnosć - łppatki są po jednej stronie wklęsłe z po drugiej wypukłe ... jak odwtóci kierunek ich smigania to od strony wypukłej będzie za małe ciśnienie powietrza i nie będzie tłoczone przez tem wentylek :)

popatrzcie sobie na spadochron albo parasolkę - jakby je odwrócić do góry nogami to co to da? weź parasolkę przed sobą w normalny sposób, wykonaj ruch szybki do siebie a poczujesz ciśnienie powietrza ... wykonaj ten sam ruch w kierunku kogoś kto stoi przed tobą, tak, zeby widział grzbiet parasolki a nie druty - i najprawdopodobniej ten ktośnawet tego ruchu nawet nie poszuje przepływu powietrza ...

łatwiej się przecież tłoczy powietrze czymś wklęsłym niż wypukłym, bo wklęsła rzecz zwiększa ciśnienie a po wypukłej powietrze spływa ...

dwa - wentylek będzie miawiększe opory i szybciej wysiadzie ...

trzy - a tak wogóle to kierunek tłoczenia powietrza bedzie w zasadzie ten sam, w kierunku jaki pokazuje storna wklęsła łopatek ... tylko wydajnośc się zmniejszy :)

cztery - musiałby raczej odłupać łopatki i przykleić je odwrotnie, zeby zmienić kierunek przepływu powietrza :)

1455201[/snapback]

zgadzam sie calkowicie

wydajnosc prawie taka jak bys mu dał 6V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie calkowicie

wydajnosc prawie taka jak bys mu dał 6V

1455283[/snapback]

Jejku, czytam ten topik i żal mi się robi wszystkich poprzedników. Czy wy wogóle wiecie o czym piszecie? Nie to się nie odzywajcie! :mur: Grzmi mi tu lamerami na odległość. nie jesteście pewni czy odpali? Sam zobacz. Jak wogóle się poruszy to powodzenia. Najlepiej podepnij go odrazu pod +12(odwrotnie) to zobaczysz co się stanie. Boże jakie lamusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi