kwiatnor Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) siostra prosiła mnie o format kompa, wszystko poszło dobrze tylko jeden kłopot.Po postawieniu systemu komp przestał widzieć cd-room. nic nie pomaga..nie wiem co mam zrobić, dziś wieczorem muszę jechać a nie chcę zostawić po sobie złego wspomnienia :mur: dodam,że system przestał widzieć cd po kolejnym restarcie,przy aktualizacji ustawień Edytowane 22 Maja 2005 przez kwiatnor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 1. skoro nie widzi napedu, to jak wrzuciles Windowsa? 2. zainstalowales sterowniki do plyty glownej/chipsetu? 3. sprawdz kable, tasmy i zworki jesli je przestawialas (jesli nie, to tez sprawdz) 4. moze naped padl - podlacz inny i sprawdz Jesli to nowy komp, to uwazaj na plomby - na obudowie skrzynki oraz na plomby napedu - przyklejane na krawedzi latwo rozerwac wysuwajac naped z kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatnor Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 1. skoro nie widzi napedu, to jak wrzuciles Windowsa? 2. zainstalowales sterowniki do plyty glownej/chipsetu? 3. sprawdz kable, tasmy i zworki jesli je przestawialas (jesli nie, to tez sprawdz) 4. moze naped padl - podlacz inny i sprawdz Jesli to nowy komp, to uwazaj na plomby - na obudowie skrzynki oraz na plomby napedu - przyklejane na krawedzi latwo rozerwac wysuwajac naped z kieszeni. 1457565[/snapback] system przestał widzieć cd po kolejnym restarcie przy aktoalizacji systemu, myślałem że może bios ale nie wiem gdzie mógłby w nim być wyłączony cd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 A BIOS/POST widzi CD?? 1. Sprawdz, czy w BIOSie widac CD (moze byc pod dyskiem). 2. Sprawdz, czy POST widzi CD (bedzie pod dyskiem jako kolejne urzadzenie IDE lub osobno np jako napsi "LG XXXX CD-ROM Detected" 3. Sprawdz w menedzerze urzadzen, czy jest na liscie (moze miec zolty wykrzyknik lub czerwony krzyrzyk) 4. Sprawdz, czy oba kanaly kontrolera dysku sa wlaczone (tez w menedzerze urzadzen) Wywal wszystkie aktualizacje i sprawdz. Jak nie pomoze, to system wrzuc od nowa, potem SP2, potem sterowniki, potem zrob obraz i dopiero wrzucaj aktualicje - jak by naped "uciekl", to system z kopii i zapomnij o aktulalizacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...