Skocz do zawartości
daro0info

Problem Z Pamieciami Ram? Czy Z Czym?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... przedstawie Wam moj problem... bo ja juz wysiadam... :(

Otóz od jakiegos czasu pojawiaja mi sie blue screen'y (windows xp), debugowanie minidumpa wskazuje za kazdym razem inny sterownik, a system byl 3 razy formatowany i za kazdym razem to samo... wiec system odrzucilem,

Teraz testowalem grafe, zmienilem na inna, to samo... takie bledy potrafia mi sie pojawic w dowolnym momencie... zarowno w grach jak i bedac na samym pulpicie, w roznych odstepach czasu... CDromy i i dyski twarde rowniez sprawdzalem i odrzucilem... paru fachowcow polecilo mi zmiane zasilacza na mojej konfiguracji:

PIV 3Ghz

Radeon 9800SE

2 x HDD

2 x CD-RW

2 dodatkowe wentylatory

katody :D

wtedy mialem zasilacz Tracer 400W stad pomysl jego zmiany... polecono mi (akurat byl tani) zasilacz ColorsIt 450W bo mial o wiele wyzsze natezenia na przede wszystkim 12V, wiec takowy zakupilem... podlaczylem i po 2 minutach blue screen :D

Po wielu testach sprawdzilem ram... i tu znalazl sie problem :D lecz nie rozumiem na czym on polega i jak go rozwiacac PONIEWAZ:

mam 2 kosci ramu - 512MB ram Twinmos, oraz 256MB ramu GoodRAM, oba ddr'y 400mhz... i teraz:

Podlaczylem sama 512-tke i qomp chodzi pieknie caly czas... bez zwiechy/resetu...

Wkurzylem sie na 256-tke bo dlugo jej nie mialem, ALE: kiedy podlaczylem sama 256-tke rowniez nie bylo zadnego restartu/zwiechy... problem wystepuje tylko gdy sa podlaczone oba ramy... dzialalem na nich okolo roku wiec nie wiem co sie stalo... nie jestem w stanie stwierdzic czy ktorys jest uszkodzony (oba [pojedynczo] testowalem po 7 godzin memtestem x86 bez bledow), bledy tylko jak sa obie naraz podlaczone... jest to dla mnie niepojete... moze ktos z Was wie co moze byc przyczyna?? Podam jeszcze tylko jedyna ich roznice (z everesta):

256MB:

Taktowanie pamieci: @200mhz 3.0.-4-4-8

512MB

Taktowanie pamieci: @200mhz 2.5.-3-3-8

Blagam o pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyną twych błędow w mem test jest CL w pamięciach i pzrez to te blue screeny.. Zauważ, że masz w kości 256 MB CL 3.0 a w 512 MB Cl 2.5 i w tym pies pogrzebany. Jak komp ma chodzić stabilnie skoro pamięci mają inne parametry... Żadna z pamięci nie jest uszkodzona chłopie !! One się gryzą, ze sobą i nie wyrabiają razem. To tak jakbyś miał 2 cylindry w samochodzie o innej mocy i parametrach, oba by się dławiły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec co moge zrobic zeby dzialaly?? Wez pod uwage to ze dzialalem na nich bez problemow ponad rok.... czy wystarczy obniżyc CL? Beda obie dzialaly na nizszym CL? czy moze nie mam juz szans na dzialanie na obu tych kosciach? naprawde dlugo na nich dzialalem wiec jest t odla mnie kompletny szok, bo tu rok dzialaja... a tu po roku mowia ze sa niekompatybilne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo pewnie stal na polce. A stal na polce dlatego, ze jakby stal ModeCom lub cos leszpego, to nikt by go nie kupil... "bo jest drogi".. a potem przychodzi taki klient do sklepu i "panie, daj nastepny bo tamten padl" :)

Spylon ma racje...

Po dluzszym zastanowieniu, to SPD nic nie daje, bo obie pamieci maja rozne wpisy. Przelacz na reczny i ustaw parametry takie, jak ma ta wolniejsza.

Ewentualnie mozesz podniesc napiecie, jak juz pisalem wczesniej.. ale nie gwarantuje to na 100% poprawnego dzialania (moze, ale nie musi) a zywotnosc pamieci moze sie skrocic oraz beda sie troszeczke grzac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi