chopped_pork Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 (edytowane) Witam, problem polega na tym, że gdy wejdę w Połączenia sieciowe -> Utwórz nowe połączenie -> Połącz z internetem -> Konfiguruj połączenie ręcznie -> Nieaktywne są dwie pierwsze pozycje czyli Korzystaj z modemu telefonicznego i Korzystaj z modemu DSL. O ile na drugim polu koniecznym do podłączenia neostrady mi niezależy, to potrzebuję pierwszego pola ponieważ muszę utworzyć połączenie modemowe. Pytanie: Czemu te pola w kreatorze są nieaktywne? Dzięki za pomoc. Edytowane 25 Maja 2005 przez chopped_pork Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 a dlaczego masz utworzyć połączenie modemowe skoro nie masz modemu? ten co jest dodawany do DSL-a tpsa ma złącze rj45 więc traktujesz go jako zwykłego gatewaya, i wybierasz że komp bezpośrednio połączony z internetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 1. Nie sa zainstalowane sterowniki modemu. 2. Nie jest wlaczona usluga TELEFONIA (czy jakos tak). Moj komputer-> prawy_przycisk_myszy-> Zarzadzaj-> Uslugi i costam-> Uslugi-> Telefonia-> Tryb uruchomienia: Automatyczny, potem Uruchom, potem Zastosuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 DSL to nie jest usługa dodzwaniana :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Nie sugeruj sie nazwa uslugi.. Nie wiem, jak z DSL (bo nigdy sie nie bawilem), ale raz mi braklo pewnej uslugi, ktora wg mnie w zaden sposob nie byla powiazana z tym co potrzebowalem, ale jakos sie znalazla na liscie zaleznosci... Windows to dziwny system :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 tak sie jakoś składa że mam dsla i żadnych modemo w systemie nie instalowałem... instalujesz wszystko tak jak na zwykłym połączeniu do serwera/gatewaya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chopped_pork Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Dobrze. Podam rozwiązanie zagadki. Problemem są usługi a dokładniej ich brak. Chodzi o usługę Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny. Gdy wyłączymy tą usługę w kreatorze nowego połączenia sieciowego nie możemy wybrać opcji pierwszej i drugiej czyli Połącz używając modemu telefonicznego i Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkownika i hasła. Pierwsza opcja dotyczyła połączenia modemowego a druga połączenia DSL czyli na przykład Neostrady. Więc ULLISSES dobrze powiedziałeś. Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny zależy też od Telefonii więc gdyby ona poleciała kreator także by nie zadziałał. Jeśli chodzi o sterowniki do modemu to nie mają one w tym przypadku znaczenia. Kreator działa także na komputerach bez modemu. Dzięki za pomoc. morion, jeżeli modem jest podłączany pod wejście typu rj45 czyli kartę sieciową nie ma problemu, ponieważ Windows XP tworzy w tym przypadku domyślne połączenie sieciowe i nie ma konieczności korzystania z kreatora. W moim przypadku korzystam ze zwykłego modemu telefonicznego więc potrzebny mi był kreator połączenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...