paszczak Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Witam! Może pytane jest banalne, ale ja sie na tym nie znam, czym róznią się od siebie głośniki pasywne a aktywne?? :D :D :D :D Pytam z ciekawosci, i proszę sie nie śmiać :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Głośników aktywnych to ja jeszcze nigdy nie spotkałem...chyba miałeś na myśli zepsoły głośnikowe (a.k.a. kolumny :) ) pasywne i aktywne. A różnią się one tym, że aktywne mają własny wzmacniacz, już wbudowany w siebie. Bardzo często stosuje się takie rozwiązanie w monitorach studyjnych i subwooferach. Zwykłe kolumny są w większości przypadków pasywne, co znaczy że wymagają zewnętrznego wzmacniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Głośników aktywnych to ja jeszcze nigdy nie spotkałem...chyba miałeś na myśli zepsoły głośnikowe (a.k.a. kolumny :) ) pasywne i aktywne. A różnią się one tym, że aktywne mają własny wzmacniacz, już wbudowany w siebie. Bardzo często stosuje się takie rozwiązanie w monitorach studyjnych i subwooferach. Zwykłe kolumny są w większości przypadków pasywne, co znaczy że wymagają zewnętrznego wzmacniacza. 1465983[/snapback] Dziwne bo ja widze jakos same glosniki aktywne... ;) Łopatologicznie - glosniki aktywne posiadaja wtyczke 230V ;) Pasywne nie posiadaja zadnego zasilania ani wznacniacza, a dzwiekiem przypominaja pc-speaker. P.S. Autorowi tematu chodzilo o glosniki komputerowe, stad zapewne to nieporozumienie :) Edytowane 28 Maja 2005 przez best-boy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 sam jesteś pc-speaker, głośnik to głośnik, i nie jest aktywny, a kolumna to głośnik + obudowa (ew. zwotnica, filtr, wzmak), a jak widzisz same aktywne to kup okularki, a zwyczajne kolumny do zwyczajnej 'wieży' to przecież pasywne, i jakoś nie brzmią jak pc-speaker a pozatym skąd możesz widzieć że chodziło akurat o kolumienki komputerowe, a tak ujmując nawet kolumienki komputerowe z wzmacniaczem nie grają za ciekawie, do pewnego poziomu cenowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszczak Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Autorowi tematu, tzn. mi [ :) ] nie chodziło o głośniki komputerowe :-P :-P :-P Tylko o zwykłe kolumny do wieży :) Już wiem o co w tym chodzi, dzięki za odpowiedzi :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...