Skocz do zawartości
paszczak

Pasywne & Aktywne - O Co Chodzi?:|

Rekomendowane odpowiedzi

Głośników aktywnych to ja jeszcze nigdy nie spotkałem...chyba miałeś na myśli zepsoły głośnikowe (a.k.a. kolumny :) ) pasywne i aktywne.

A różnią się one tym, że aktywne mają własny wzmacniacz, już wbudowany w siebie. Bardzo często stosuje się takie rozwiązanie w monitorach studyjnych i subwooferach. Zwykłe kolumny są w większości przypadków pasywne, co znaczy że wymagają zewnętrznego wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośników aktywnych to ja jeszcze nigdy nie spotkałem...chyba miałeś na myśli zepsoły głośnikowe (a.k.a. kolumny :) ) pasywne i aktywne.

A różnią się one tym, że aktywne mają własny wzmacniacz, już wbudowany w siebie. Bardzo często stosuje się takie rozwiązanie w monitorach studyjnych i subwooferach. Zwykłe kolumny są w większości przypadków pasywne, co znaczy że wymagają zewnętrznego wzmacniacza.

1465983[/snapback]

Dziwne bo ja widze jakos same glosniki aktywne... ;)

Łopatologicznie - glosniki aktywne posiadaja wtyczke 230V ;)

Pasywne nie posiadaja zadnego zasilania ani wznacniacza, a dzwiekiem przypominaja pc-speaker.

P.S. Autorowi tematu chodzilo o glosniki komputerowe, stad zapewne to nieporozumienie :)

Edytowane przez best-boy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jesteś pc-speaker, głośnik to głośnik, i nie jest aktywny, a kolumna to głośnik + obudowa (ew. zwotnica, filtr, wzmak), a jak widzisz same aktywne to kup okularki, a zwyczajne kolumny do zwyczajnej 'wieży' to przecież pasywne, i jakoś nie brzmią jak pc-speaker

a pozatym skąd możesz widzieć że chodziło akurat o kolumienki komputerowe, a tak ujmując nawet kolumienki komputerowe z wzmacniaczem nie grają za ciekawie, do pewnego poziomu cenowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi