Kaeres Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Czy potrafi mi ktos pomoc ? Samochod - Mitsuboshi Colt 1.6 16V `92 Problem - przewod wysokiego napiecia Otoz, wszedzie proponuja mi wymiane calego okablowania. Z bardzo prostej przyczyny. Mianowicie w sklepach, serwisach mozna dostac tylko cale komplety przezwodow wysokiego napiecia, a takie cacko kosztuje zaleznie od sklepu, jakosci przewodow oraz firmy od 100 do 300 pln. Mnie sie przetarl tylko przewod, ktory idzie od cewki do aparatu zaplonowego. Szacuje jego wartosc na jakies 10pln (ma chyba z 50 cm dlugosci i jest bez zadnych fajek, itp.). Czy ma moze ktos doswiadczenie w tym temacie i wie czy mozna dopasowac z jakiegos innego samochodu lub ew. ma dojscie do takich uzywanych rzeczy ? Macie jakies inne pomysly w tej sprawie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 z przerobieniem nmie bedzie wiekszego problemu ale tu chodzi o izolacje - nie bedziesz w stanie tak tego pozniej zaizolowac zeby nie bylo przebicia zwlaszcza w deszczowe dni... ja mialem cos podobnego. gadalem z bratem-mechanikiem, mowil ze lepiej wylozyc te dwie stowy i miec spokoj niz meczyc sie z silnikiem w mokre dni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 No wlasnie szczegolnie w mokre dni. A wiadomo, ze tego nie zaizoluje "szkotem" bo tam wali 15000 V i musialby byc chyba z azbestu ;) Bardziej mi zalezy na podpasowaniu od jakiegos innego samochodu. W koncu to jest zwykly kabel wysokiego napiecia tylko jak to zwykle bywa u Japoncow trzeba kupowac pol silnika, zeby naprawic chocby jedna uszczeleczke (abstraciach!ac). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 wiec wybierz sie na jakis szrot - tam najpredzej Ci pomoga... jesli nie kupisz tego co chcesz to moze znajdziesz caly komplet oryginalnych przewodow za grosze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) wiec ja mialem podobny problem - kupilem komplet przewodow wn ale okazalo sie ze ktos juz kiedys wymienial u mnie cewke na taka nowszego typu a kopulke mam nadal starszego typu przezco nowy przewod nie pasowal :/ Mialem stare przewody i miernikiem sprawdzilem ktory jest w najlepszym stanie i zarobilem mu koncowki sam korzystajac z tych zuzytych przewodow :) potem kontrola miernikiem - 5kohm czyli jak nowy zalozylem do auta i wszystko dziala miodzio juz pol roku :) Edytowane 1 Czerwca 2005 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) etam ja jak mielem MZ to kupowalem zwykly przewod zaplonowy w sklepie z czesciami do motochykli taki gruby i gientki i normalnie sie go mocowalo:P wkrecales do fajki i w cewce na taka jakby srubke:P i dzialal bez problemu zadnych przebic a jak juz to troche izolacyjnej tasmy i poklopocie Edytowane 1 Czerwca 2005 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Kupilem jakis zwykly przewod wysokiego napiecia z bardzo podobnymi koncowkami. Dalem 7 pln, kumpel mi to zrobil za piwo i mam super zrobione, a nie bulic tym zafajdanym serwisom 280 pln za caly komplet bo nie ma na swiecie gow**anego kabelka :evil: Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 etam ja jak mielem MZ to kupowalem zwykly przewod zaplonowy w sklepie z czesciami do motochykli taki gruby i gientki i normalnie sie go mocowalo:P wkrecales do fajki i w cewce na taka jakby srubke:P i dzialal bez problemu zadnych przebic a jak juz to troche izolacyjnej tasmy i poklopocie 1476142[/snapback] Tylko wez zauwaz ze na tych kablach masz kV a tasma jest do setek V ;) btw tzw reczne dorabianie takich przewodow moze miec negatywny wplyw na kat wyprzedzenia zaplonu a takze zmniejszenia napiecia podawanego na swiece ... takie kable najlepiej kupowac w calosci i jak najmniej w nie igerowac i jak najmniej rozginac itd izolacja na nich i tak nigdy nie jest w stanie uchronic czlowieka przed kopnieciem szczegolnie przy wysokich obrotach ;) sprawdzone ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...