Marcin_gps Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Witam Znajomy poprosil mnie o znalezienie jakiegos programiku do stworzenia jakby bazy danych, ale zeby dane nie byly w postaci atomowej (np. jak w Accessie), tylko powiedzmy prosty katalog z mozliwoscia tworzenia rozdzialow, a w nich poszczegolnych tematow, do tego oczywiscie wyszukiwarka Wiem, ze cos takiego to mozna nawet w Wordzie stworzyc, ale mi chodzi o cos bardziej przejrzystego, stworzonego do takiego wlasnie celu Mam nadzieje, ze w miare jasno sie wyrazilem, czekam na propozycje ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Nie do konca rozumiem, ale SQL/MySQL to chyba to, czego szukasz. Zainstaluj AppServer - tam masz serwer WWW z PHP i MySQL, a ten ostatni mozesz obslugiwac przez dolaczony PHPMyAdmin (czy jakos podobnie) - mozna tworzyc, co sie chce i wyszukiwarka tez jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 to nie ma byc sieciowo, tylko offline znajomy (malo obeznany w temacie) chce sobie sam stworzyc taki katalog, ma sporo zeszytow z cennymi informacjami i chce to wklepac do komputera w formie katalogu (np. jak uruchamiacie jakis slownik/encyklopedie, tyle zeby mozna bylo dane samemu wprowadzac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 A excel nie wchodzi w gre? Tam przeciez mozna zrobic cos takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 :D w sumie racja, najprostsze rozwiazania sa najlepsze :> dzieki za fatyge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Oprócz Excela jest jakaś inna, darmowa propozycja? Tylko nie piszcie Open Office lub inny program tego typu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Co ma siec do Appserv i MySQL??? Przeciez na kazdy serwer mozna logowac sie lokalnie! Aby to dzialalo nie trzeba miec Netu itp. Wystarczy dowolna karta sieciowa, chociaz i bez niej petla zerowa (127.0.0.1) tez powinna dzialac. Do tego MySQL jest darmowy, jak cala reszta serwera, a bazy MySQL mozna otwierac pod dowolnym systemem operacyjnym (kwestia uruchomienia serwera). Wiec jesli za 5 lat dojdziesz do wniosku, ze chcesz Linuxa, to kwestia przeniesienia bazy i tyle. A po dluzszym czasie mozna nauczyc sie PHP i dostosowac przegladarke/wyszukiwarke do wlasnych potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...