Nevar Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Witam! Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Mam w domu dwa komputery - pierwszy podłączony do internetu (stałe łącze)kartą sieciową: VIA PCI 10/100Mb Fast Ethernet oraz kartą: Realtek RTL 8139 Family PCI Fast Ethernet NIC połączony z drugim komputerem, na którym równierz jest karta Realtek'a. Obie maszyny pracują na Windows XP Sieć lokalna (między tymi dwoma komputerami) działa - komputery się "widzą", pingują, działa udostępnianie plików itd. Chciałbym jednak aby na drugim komputerze był równierz dostęp do Internetu. Spróbowałem Kreatorem konfiguracji sieci. Wszystko przebiegało dobrze, ale na końcu konfiguracji serwera Kreator kończył prace z inoformacją, że nie udało się udostępnić połączenia i żebym spróbował to zrobić ręcznie... argumentacji brak... Konfiguracja ręczna... próbuję więc udostepnić połączenie Internetowe we właściwościach połączenia, wcześniej ustawiłem obie karty lan na DHCP. Operacja kończy się takim komunikatem: Podkreślam, iż ustawiłem automatyczne uzyskiwanie adresów IP... Proszę o pomoc, albo napiszcie mi jakie jeszcze informacje mam podać, żeby ułatwić rozwiązanie tego problemu. Z góry dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 1. Było, szukaj! 2. Wyłacz DHCP, ustaw na stałe IP. Na pierwszym włącz udostępnienie połączenia (opis w pomocy Windows), na drugim ustaw bramkę (IP pierwszego) i serwery DNS (od TPSA - 194.204.152.34 lub z Twojej sieci - znajdziesz je w ustawieniach protokołu TCP/IP połączenia z Netem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevar Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Jesli ustawie stałe IP na którymś z komputerów, to podczas udostępniania samo przestawia się na Uzyskiwanie IP automatycznie i i tak wywala ten komunikat, który wkleiłem w poprzednim poście... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) Jesli masz 2 polaczenia LAN to udostepnianie netu chyba nie zadziala. Trzeba zrobic mostek sieciowy. A o tym poszukaj juz na forum lub na google Edytowane 10 Czerwca 2005 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...