Skocz do zawartości
Rych

Amd I Intel Vs. Programy Mes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Otóż wydajność procesorów AMD i INTEL'a jest powszechnie znana. Mnie natomiast interesuje jak poszczególne procesory - A64 3200+ s939 (2.2GHz+64bit) oraz Intel P4 630 (3GHz+64bit) - sprawują się w programach wykonujących obliczenia w oparciu o MES tj. metodę elementów skończonych (lub po angielsku FEM). Głównie chodzi o pracę w programie SOFiSTiK.

Oczywiście ostatecznie chodzi o kupno właściwego procesora do wykonywania obliczeń numerycznych :)

Liczę, że opierając się na wiedzy i/lub doświadczeniu wypowiedzą się osoby korzystające z SOFiSTiK'a, Ansys'a, Abaqus'a lub innych programów MES'owych (jeszcze raz podkreślam, że SOFISTIK będzie głównym, jeśli nie jedynym używanym programem).

Pozdrawiam

Rych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba dość rzadkie oprogramowanie i nie wiem czy ktoś z forum się z nim zetknął i jednocześnie miał możliwość pracy na różnych platformach. Może poszukaj pomocy na stronie/forum programu. Napisz mail do autorów z pytaniem czy stosowali jakieś optymalizację pod konkretne proce, albo czy zamierzają wypóścić jakiś update z takim czymś.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym dokładnie Ci nie powiem ale poszukał byś wyników obliczaniu PI. Dalej http://www.spec.org/cpu2000/results/cpu2000.html specjalna strona:>:) popytaj się ile liczą sie próbki bionic seti. I masz odpowiedź;). Wydaje mi się że w tej konkurencji może wygrać P4 dlatego że b.dobrze koduje strumieniowe dane transformaty, macierze :>?, ale jak pisałem sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi