Skocz do zawartości
Gość sznik

Nowy Komputer...

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić komputer ("prawie" kompletny) do, co tu ukrywać, Battlefielda 2.

Przeznaczyć na to mogę maksymalnie 1600-1700 zł.

Moje dotychczasowe pomysły:

Procesor: AMD Sempron 3100+ s754 oem 437 zł

RAM: 1024 MB, ok. 500 zł

Mobo: no właśnie? poszedłbym raczej w kierunku nForce4, co proponujecie? I czy bez/z wsparciem Dual channel? No i PCI-Express, bo AGP to chyba mało przyszłościowe....

Grafika: GeForce 6600? coś lepszego?

gdyby zostało coś z tych 1600 kupiłbym jeszcze obudowę z zasilaczem jakimś lepszym/dysk twardy... ;) Ale chyba cennik którego używam nie nadaje się do niczego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo lepiej na S 939 i każdy nForce 4 ma dual channel

Semprony są raczej kiepskie do gier lepiej już Barton(czy jest na S 939 tego nie wiem) lub dołożyć do A64 3000+ Venice lub Winchester

RAM w dualu 2x512

Grafika na NF4 jest tylko na PCI-E i warto mieć właśnie nowy standard, GF 6600 wystarczy polecam Gigabyte z chłodzeniem pasywnym z serii Turbo Force http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...yte_6600DP.html

mam taka grafiki i jest OK

Edytowane przez marcin.mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za mojego dałem ok. 2450(tydzień temu) : :rolleyes:

A64 3000+ Venice

Gigabyte GA-K8NF nForce 4

Dual 2x512MB

GF 6600 Gigabyte Turbo Force

120GB Barracuda SATA

SB Live 5.1

Zasilacz + obudowa

*bez napędów

bedziesz musiał cos zmienic żeby wyrobić sie z kasą

Edytowane przez marcin.mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jak chcesz dorego kompa to powiem tak... co tu ukrywac w 1600 sie nie zmiescisz...

przyoszczedz jeszcze z 600 zl i bedziesz mogl zlozyc sobie kompa z venicem 3000 na DFI lanparty nf4 ultra-d, chlodzonym freezerem64, z 2x512 twinmosa speedpremium i gf6600.

i to bedzie cos. imo warto poczekac. wakacje ida mozna kaske zarobic i we wrzesniu kupic bajer sprzeta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, bardzo dobra wiadomość.

Okazało się, że będę miał 'przedwczesne' urodziny i na całą 'budę' mam 3000 zł (chcę oszczędzić te 150 zł na BF2 więc zostaję przy 3000 :))

Konfiguracja, którą złożyłem w (podobno drogim?) Komputroniku to:

DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice

Arctic Cooling Freezer 64

DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB TV/DVI (PCI-E) bulk

Seagate 80 GB Barracuda 7200.7 ST380011A

Chieftec BG-01W-W-W - 360W

Razem brutto: 2985.00

WSZELKIE uwagi mile widziane...

Moje wątpliwości - dysk... IDE czy SATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. komputronik JEST drogi. najtanszy jest chyba www.pcprojekt.pl

2. dysk sata i nie seagate'a (okropnie glosne) tylko samsunga

3. pamieci speed premium (w komputroniku ich nie ma)

4. moze bude z zasilka 410W tak dla bezpieczenstwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ przepustowość dysków SATA to 150 mb /s , a ATA 100 - 133 ? Chociażby dlatego . Pozatym mniejsze kable = lepsza cyrkulacja

Możliwość RAIDowania dysków (ATA też ma chyba taką możliowść , ale nie wszystie płyty to obsługują).

1490375[/snapback]

hehe troche zły argument z ta przepustowością dałeś, teoretycznie SATA ma 150mb/s a ata max 133mb/s tyle ze pokaż mi dysk który sam ma transfer powyzej 133mb/s....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 3000 to juz inna gadka.

BF2?? Do niego ten 1GB to taki standarcik zeklbym.

Mozesz poszukac w innych sklepach, tanszych niz Komputronik.

Ja np Speedpremium kupilem w imperium.net.pl z tego co sie orientuje maja tez DFI, venice i inne ciach!ly. WIec pewnie mozna zakupic tam calosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytam wprost: Jutro mam pieniądze, zależy mi na czasie...

Czy brać bez obaw w Komputroniku? Wygląda na godny zaufania, skarg nań nie było od dłuższego czasu... No i najważniejsze: wszystko na miejscu mogę wziąć (to by mi pasowało). A ceny zestawu w porównaniu do reszty sklepów są bardzo podobne.

Ew. czy kurierem czy pofatygować się o odbiór osobisty do Wawy (najbliżej)?

No i najważniejsze - jeżeli kurierem, to czy przy zamówieniu całej budy z wnętrznościami mam prawo do odpalenia kompa i sprawdzenia tego, co zwraca bios? (procesor, pamiec, dysk, grafika...)

Finalny zestaw, prosto z Komputronika:

Obudowa Chieftec MX-01B-D-U (zasilacz 360W) 342.00

(ewentualnie: Modecom Impact - czarna + Zasilacz do obudowy Chieftec 360W (HPC-360-202DF))

Procesor AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice 618.00

Płyta główna DFI LanParty UT NF4 Ultra-D 606.00

Wentylator procesora Arctic Cooling Freezer 64 82.00

Pamięć RAM DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 362.00

Karta graficzna GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB TV/DVI (PCI-E) bulk 735.00

Dysk twardy Samsung SpinPoint 80 GB SP0812C (7200) Serial ATA 253.00

Razem brutto: 2999.00 - amerykańska cena...

Edytowane przez sznik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceny porownywalne?! chyba nie szukales dobrze cen!

mobo mozna za 540 wiac co da 65,-

proca mozna za 550,- co da 70,-

razem 135,- na tylko tych dwoch elementach!!! piechota chodzi?

proca wez z www.esc.pl inne wnetrznosci z www.pcprojekt.pl a bude np z www.angela.pl

wydzie sporo taniej, przywioza do domu, zlozysz, odpalisz i bedzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, powiem wprost... Jestem z rodzaju ludzi tych, co nie mają 3000 zł co tydzień w łapie. :)

W komputroniku podobało mi się, że miałem darmową wysyłkę, status przesyłki cały czas widoczny na stronie i w ogóle..

A teraz wychodzi, że muszę zaufać jakiejś firmie z południa Polski ;)

A lokalnie niestety tego kupić nigdzie nie mogę, bo przecież "nie ma takiego producenta płyt jak DFI".

A co do angela.pl - przez chwilę jak podałeś linka widziałem podmienioną stronę, teraz już przywrócili...

Co Ty/wy byście wybrali? PcProjekt? Sirius? :/

Edytowane przez sznik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jezeli nie masz 3000 co tydzien w lapie to powieniens szukac oszczednosci raczej, a nie wybierac chyba najdrozszy sklep w kraju.

z moich pobieznych obliczeni wynika, ze oszczedzisz na wszystkim ok 180,- minus koszt przesylki. nawet jak wyjdzie 30zl za dostawe to i tak 150,- do przodu. jak dla mnie spory kawalek kasy

jezeli chodzi o mnie to tak:

PCProjrkt - wczoraj przyjechal do mnie sprzet z PCProjektu - zadnych problemow, przyslali proforme, puscilem przelew, jak doszedl napisali mi, ze realizuja, nastepnego dnia roboczego napisali, ze wyslane i jeszcze nastepnego dnia zadzwonil do mych drzwi kurier. wszystko jak nalezy

Sirius - w pazdzierniku kupowalem u nich obudowe, przyjechala szybko, kompletna i nieuszkodzona

z innych sklepow to kupowalem jeszcze w 4max, ale nie dotyczy w tym przpadku :]

Edytowane przez Pooh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...d_produktu=1510 - maja takie chlodzenie

obudowy cheifa maja drogie wiec mozesz albo w siriusie, albo w komputroniku wawie (jezeli oplaca Ci sie jechac), bo bedzie podobnie

btw. proc w tej cenie jest w www.esc.pl

edit: mozesz ew wziac takiego szefa z esc http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=745

Edytowane przez Pooh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam Chief jest w pcprojekcie, moge go wybrac z listy. A cena całego zestawu (z nim) jest "zadowalająca" i tak i tak (doliczając te 30zł)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałeś i chwała Ci za to... :)

Wybór na 95% padł na esc.pl, polecany przez znajomego i mający bardzo interesujące ceny... Po złożeniu zestawu okazało się, że cena ciut niższa w porównaniu do reszty sklepów.

Wybór obudowy padł na tę obudowę. Myślę, że pociągnie mój zestaw, który z początku nie będzie OCowany..

Pamięci GeiL 2x512

Szkoda, że nie można arctic coolera wybrać z "wybierajki" tylko trzeba ręcznie dodawać. :)

Cały zestaw wyszedł 2900 zł...

EDIT:

Zestaw zamówiony :)

Edytowane przez sznik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi