Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie.. MIalbym okazje sprzedac mojego celka 900(narazie to tylko sie pytam nic pewnego) i chcialbym wtede qpic sobei pIII 1 Ghz(lub cos kolo tego na jadrze Copermine i magistralii 100)...i pytanie czy jest wiekszy sens? ile mozna by bylo zyskac na tym? jak rowniez czy te pIII rowniez sie dobzre rkeca jak te celki.

Chcialem tylko zebrac kilka inforamcji..wiem wiem lepiej qpic nowe mobo i antka ale na to kasy nie bede mial w najblizszym czasie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO wcale sie nie oplaca taka zamiana bo:

- wydajnosc PIII 1000 bedzie zblizona do tego Celka 900@1200

- ciezko dostac PIII na magistrali 100MHz - ostatnie z latwodostepnych byly 800E lub 850 - te PIII 1000 (10x100) byly najczesciej dostarczane hurtowym partnerom Intela np HP, Compaq itp; a takiego PIII na magistrali 133MHz to pusicsz na magistrali 140-145MHz (w przyblizeniu)

- jak byly dostepne w sprzedazy nowe procki to pod koniec PIII o takim samym zegarze jak Celek bylo srednio 2.5x (a czasem 3x) drozsze - wiec teraz pewnie bedziesz musial doplacic drugie tyle co dostaniesz za swojego Celka

jak nie boisz sie o sprzet to zrob sobie moda plyty i wrzuc Celka Tualatina np 1.2 albo slabszego - moze poleci na magistrali 133MHz - jak masz jakies niekiepskie chlodzonko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak to dobry kumpel by był to sprzedał by za <100zł......IHMO.

Albo celka mu dać i za np.30 dopłaty brać PIII :)

Zle mnie zrozumiales...mam qmpla co by chcial qpic tego moejgo celka a on nie ma pIII...PIII sam bym musial szukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz trudną sytuacje (jak ja pół roku temu) i jak większość niezamożnych posiadaczy Intela.

Widze tylko jedno wyjście :idea: : zbierać kase conajmniej do maja i wtedy kupić mobo, RAM i proca. To, że tera wydasz kase i będziesz miał 10% szybsze CPU to ci wiele nie da.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jush napisane bylo nie dostaniesz nowego p3 1000 na fsb 100 poza tym zegarami p3 1000 i celek 900 to dojada do 1333 gdzies wiecej to granica technologiczna i nie pojdzie za duzo z tym ze wydajnosc p3 jest jednak duzo wieksza ja mialem celka 1ghz a braciak moj p3800eb i wcale nie byl duzo gorzy muj szybszy ale jego p3 czasem wydajniejszy co inneto tulipanek jakiego mam teraz kreci sie zajebioza i idzie wydajnoscia mniej wicej jak athlon xp z tym samym zegarem z tym ze one maja ddr przerobka proca nie ejst trudna tylko lepiej gadac z kims kto to robil jush i ma do pokazania dzialajacego ale jest warto jak ma chodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem celka 1ghz, za 60 zl doplaty mam p3 1ghz. Na mojej plycie pociagnalem celerona do 1130mhz, p3 do 1125. Z tym, ze p3 przy tej samej czestotliwosci jest moim zdaniem ok. 20%szybsze w multimediach (cache, wyzsze fsb). Polecam pelne pentium, chociaz celeron tez byl fajny.

zobacz na allegro.pl, ja tam kupowalem, teraz ceny celeronow sa niziutkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...