Dachu Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Mialem zainstalowany win xp i dysk 80Gb. Chcialem stworzyc partycje 10Gb dla windy i druga dla reszty, a tu PM wyskakuje z napisem ze nie zaleca tworzenia partycji systemowej wiekszej niz 8Gb bo bedzie kaszana. Spenialem i zrobilem niecale 8. Poszedlem do kumpla na kompa , a tam ten sam napis z tym ze stwierdzilem ze u niego mozna zaryzykowac :) Wszystko cacy, restart kompa, a tu napis ze partycja jest rozwalona czy cos takiego. Fdisk nie chce nic na niej robic. Skonczylo sie na tym ze dysk zostal sformatowany pod Linuxem, wcielo 600MB, ale dziala. Moje pytanie: Czy nie da sie ustawic wiekszej part. syst niz 8Gb na zainstlownym win xp? Jezele nie to dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Nie mam pojęcia o co chodzi, nigdy nie używam tago typu wynalazków do tworzenia partycji windows ;) Z twojego opisu nie wynika że miałeś tam jakieś dane, więc pytam: Po jaką [...] używałeś PM? i to pewnie jeszcze w starej wersji (PM8 pozwala tworzyć partycje systemowe dowolnej wielkości bez durnych komunikatów). Odpowiedź na pytanie: Można utworzyć dowolnej wielkości partycję systemową przy użyciu narzędzi istniejących w systemie lub dysku (CD) systemowego (podział na partycje po uruchomieniu instalatora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dachu Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Mialem tam tez inne dane, gry programy itd. Uzywalem PM 8.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 1. Zaczynając od Windows 2000 instalator systemu jest jednym z lepszych (szczególnie zalecanym dla początkujących) narzędziem do tworzenia partycji! 2. Skoro już wysypałeś dane na dysku (i prawdopodobnie nadpisałeś, co uniemożliwia ich odzyskanie), to przejedź po dysku programem WDCLEAR i utwórz partycje instalatorem Windows tak, jak MS przykazał. 3. Po co Ci partycja systemowa na więcej niż 8GB? Instalując i odinstalowując programy robisz z niej sieczkę, bo się znacznie fragmentuje co w konsekwencji powoduje wolniejsze działanie systemu. Ja na C mam 3GB i instaluję tam tylko to, co instaluje się raz i zostawia na zawsze: Windows, Office, Total Commander, Tlen, AdAware, Firefox itp. Gry i programy używane od czasu do czasu (które potem odinstalowuję) idą na inną partycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dachu Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Dobra, dzieki za odpowiedzi ,juz czaje :D ULLISSES: 2) Mi sie nic nie stalo, tylko kumplowi, ale juz dawno zostalo naprawione :) 3)U mnie winda po miesiacu pracy zajmuje ponad 5Gb (wszystkie porgramy instaluje na D:\). Zalecana ilosc wolnego miejsca na dysku systemowym do 2Gb, a ja na przyszlosc wolalem zrobic 5 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...