Kain15 Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Problem z Chaintech Ostatnio kupiłem płytę główną Chaintecha Apogee na Kt400 i pamięci 256mb ram 333mhz Winbond. Otóż gdy wsadziłem mojego Gainwarda Ultra 650 (250/513 mhz) i Atlona 1700 zaczęły się dziać dziwne rzeczy:) Pierwszy był Windows Xp. Otóż uruchamiając 3dmarka monitor odmawiał współpracy wyświetlająć Zielony ekran. Wtedy Nawet reset nie pomagał, trzeba było użyć Power:P To ja mądra główka sprawdziłem zasilanie i sterowniki. Zasilanie w normie (wahanie w zakresie 0,02v), stery też ściągłem (Rekomandowane przez Microsoft). A tu nic. Następnie spróbowałem się wziąc za temp ( w normie:procka około 60stopni a płyty 50) Więc niemogąc sprawdzić co jest zainstalowałem win 98. ( Tu dopiero szok) Od razu bez wahanie podkręciłem Athlona na 2000 (temp w szczycie 70stopni, płyty głównej 55stopni) Wszystko było dobrze aż do czasu gdy wkładam sterowniki a tu...samoistny resecik:) Tu obstawiam zasilanie. Następnie zdziwiło mnie słabo podkręcalność Karty Graficznej ( podniesienie wartości rdzenie i pamięci o 10/20mhz kończyło się wpadką!!(a kiedyś chodziła standardowo 300/570!!) Tu już nie wiem co mogę obwiniać.... Następnie gdy włączam np: Unreala komputer zawiesz się po około 10min (przypomnę temp w szczycie wynosi tylko 69stopni procka) Tu obwiniam niestabilne chipset kt400 lub nadmierne przegrzanie się chipsetu (aż ty niekiedy dochodzi do 60!! stopni) A może wy macie jakieś inne pomysły na poprawienie stabilności tego sprzętu. Oczekuje normalnych sugesti ( nie np: wsać do lodówki) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 69C to troche duuuuuzo :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILL_BLANT Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Cytat Problem z Chaintech Ostatnio kupiłem płytę główną Chaintecha Apogee na Kt400 i pamięci 256mb ram 333mhz Winbond. Otóż gdy wsadziłem mojego Gainwarda Ultra 650 (250/513 mhz) i Atlona 1700 zaczęły się dziać dziwne rzeczy:) Pierwszy był Windows Xp. Otóż uruchamiając 3dmarka monitor odmawiał współpracy wyświetlająć Zielony ekran. Wtedy Nawet reset nie pomagał, trzeba było użyć Power:P To ja mądra główka sprawdziłem zasilanie i sterowniki. Zasilanie w normie (wahanie w zakresie 0,02v), stery też ściągłem (Rekomandowane przez Microsoft). A tu nic. Następnie spróbowałem się wziąc za temp ( w normie:procka około 60stopni a płyty 50) Więc niemogąc sprawdzić co jest zainstalowałem win 98. ( Tu dopiero szok) Od razu bez wahanie podkręciłem Athlona na 2000 (temp w szczycie 70stopni, płyty głównej 55stopni) Wszystko było dobrze aż do czasu gdy wkładam sterowniki a tu...samoistny resecik:) Tu obstawiam zasilanie. Następnie zdziwiło mnie słabo podkręcalność Karty Graficznej ( podniesienie wartości rdzenie i pamięci o 10/20mhz kończyło się wpadką!!(a kiedyś chodziła standardowo 300/570!!) Tu już nie wiem co mogę obwiniać.... Następnie gdy włączam np: Unreala komputer zawiesz się po około 10min (przypomnę temp w szczycie wynosi tylko 69stopni procka) Tu obwiniam niestabilne chipset kt400 lub nadmierne przegrzanie się chipsetu (aż ty niekiedy dochodzi do 60!! stopni) A może wy macie jakieś inne pomysły na poprawienie stabilności tego sprzętu. Oczekuje normalnych sugesti ( nie np: wsać do lodówki) Te temperaturki są za wysokie troszke ale to raczej nie w tym problem jeśli z proca wycisnełeś 2000 szyną to pewno AGP też ma więkrzą częstotliwość możę dlatego teraz nie możesz więcej z karty wycisnąć a te zawieszanie w grach hmmm sprubuj wyłączyć fast write ... Ja ze swoim gf4 leadteka też miałem problemy pokombinowałem ze sterownikami tzn> wgrałem z płytki od producenta a potem aktualizowałem na detonatory v38 iteraz cisne z niego 310 gpu i 620 ddr jak wgrywałem tylko detonatory to system padał podobne obiawy jak u ciebie//// a mówiąc o ginwardzie 650 u to i tak na niej dużo nie podniesiesz mhz :( mój benczmark na ut 2003 1024 768 32 bit z botami 49 fps bez botów 125 fps jakoś mało jak na mnie jak ktoś ma gf4 niech poda swuj test i jeśli ma ut2003 he he :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 temperatura jest zdecydowanie za wysoka. Jaki masz cooler, obudowę... Na sucho mogę zaproponować tylko pospinać kable, dodać wentylatory (wlotowy i wylotowy). Ale to są tylko półśrodki temp. spadnie o 3-4 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 jakie polsrodki? umnie dodanie wentyla dmuchajacego prosto na procka, wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego zaraz pod zasilaczem , przerobka zasilacza na wyciagajacego powietrze znad procka dala spadek temp grubo ponad 10C (bude mam zamknieta, bez wentyla z przodu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kain15 Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 No no, czy dużo z niej nie wyciśne, kiedy jechałem na celeronku633 szła 570/300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 a ja obstawialbym temp. 55 st. na mobo 8O 8O 69 na procka jeszcze XPeka to tez troszkie duzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Cytat a ja obstawialbym temp. 55 st. na mobo 8O 8O 69 na procka jeszcze XPeka to tez troszkie duzoDokładnie. 55 to ja na procesorze nawet nie mam !! U mine stabilność traci się powyżej 52* więc przy twoich prawie 70 nie jest dziwne że komp się zwiesza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 moj cipset po dochlodzeniu ma 26stopni max a jak ma mniej to idzie fsb 170 ponad 50 na cipsecie to makabra jak dla mie popraw tem radiator o ile go masz i powinno byc lepiej ale z tego co mowisz to wychodzi ze masz za slaba zasilka albo nawala chlodzenie kart graf tak bylo u brata po doprowadzeniu wiatraka do krecenia bylo spox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kain15 Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Też mi się tak wydaje, również wydaje mi się że procesor został fabryczne uszkodzony. Marios wiem że to w trudno uwierzyć ale mam Cooler Master Cp5-6j31c za 90zł!!, a przy okazji Chaintec posiada okrągłe kabilke, więc półśrodki już na starcie odpadają. Również bierze mnie nie pokój, gdyż obudowa jest OTWARTA a w mojej pracowni komputerowej jest bardzo niska temp ok.16stopni!! Marios a jaka jest twoja temp procka niepodkręconego gdyż moja sięga 60 stopni. Również zapominam dodać że raz gdy podkręciłem na 2300Xp temp siągneła 89stopni!! A w ogóle to w 3dmarku mam (bo raz mi wszedł) na pokręconym procku i karcie 570/300(pamięć i rdzeń) 10780pkt. A co najlepsze Fast Write został wyłączony!!!!! I niekiedy jak wspomniałem gdy wkładam cd lub włączam jakiś Benchmark 3d samoistnie się resetuje (jaby było spięcie) Dobra narazie pobrubuje walczyć. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły pomużcie!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kain15 Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Chyba zabije Vegete ,,Płyta stabilna jak głaz, świetna do podkręcanie" niech go szla.... i wydałem 620zł na to ggłówno!!! A teraz widze że każdy mówi coś innego.:) Poprostu zaraz oddam go do serwisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Cytat Chyba zabije Vegete ,,Płyta stabilna jak głaz, świetna do podkręcanie" niech go szla.... i wydałem 620zł na to ggłówno!!! A teraz widze że każdy mówi coś innego.:) Poprostu zaraz oddam go do serwisu bubuahahahha -słuchaj dalej tej lamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Vegeta na pochybel !!! Kazda jego opinie zweryfikuj najpierw by potem sie nie przejechac! Co do temp na chipsetcie- apogee wymagaja wlasnorecznego przesmarowania radiatora na chipsecie pasta silikonowa (looknij do podelka po mobo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusio Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 ten Chaintech odrazu mi sie niepodobal :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -=uri=- Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Nie zwalłbym winy na Chinatech'a a bardziej na niedopracowanie czpisetu KT400.Mam tez problemy ktorych do tej pory nie rozwiązalem i to najprawdopodobniej z winy płyty (MSI KT4Ultra,reszta podzespołów została sprawdzona) pislaem juz ze moj znajomy z Soltekiem na KT400 tez mial problemy (niebieskie ekrany i zwisy bez powodu)Moze akurat tak sie zlozylo ze dana partia sie zwalila ale fakt faktem ze coraz wiecej narzekan na chip KT400 jest.Ze swoich obserwacji odradzam teraz nabywanie plyt na tym ukladzie patrzac na niestabilnosc pamiec DDR400 iniektórych DDR333 i nikomu nie potrzebne AGP x8 i of coz cene...Druga sprawa to twoja temperatura u mnie jest proc-55 system-38 tyle tylko ze sa 2 wentylatory wcią i wycigajacy Pozrdowienia.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Cytat Chyba zabije Vegete ,,Płyta stabilna jak głaz, świetna do podkręcanie" niech go szla.... i wydałem 620zł na to ggłówno!!! A teraz widze że każdy mówi coś innego.:) Poprostu zaraz oddam go do serwisu na samo slowo chaintech to sie zle robi jak cos z taka nazwa moze byc dobre ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 A ja nie zwalałbym wszystkiego ani na płytę ani na chipset KT400 (mam i nie mam absolutnie żadnych problemów ze stabilnością ani innych problemów z płytą). Radzę sprawdzić jakieś głupstwa (kumpel kupił Abita na KT400 i też miał dziwne resety a okazało się że wentylator na procku czasami nie mierzył obrotów i płyta aby nie przegrzać proca robiła reset). Sprawdz wszystko jeszcze raz podłącz minimum urządzeń i sprawdz pamięć. Ustaw wszystkie wartości na default. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 W związku ze słabą stabilnością grafy proponowałbym pokombinowanie z wartościami AGP Driving Strength. Albo inaczej. Włącz AGPx2 i zobacz czy da się kręcić. Jeśli tak, to na 99% problem jest właśnie z AGP Driving Strength. Co płyta i karta to wartość ta jest inna. A co do reszty to nie wiem. A fastwrites nie powinno przeszkadzać. Moja karta kręci się z FW i SB włączonymi, i nie ma żadnej różnicy czy włączę je czy też nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...