gmt Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Witam!!! Jestem posiadzaczem karty graficznej GIGABYTE 6600 PCI-E model GV-NX66128DP (silent Pipe). W BIOSIE są ustawione takie same ustawienia taktowania karty dla trybu pracy 2D i 3D (450/500). Chciałbym zrobić dla trybu 2D taktowanie 300/500 a dla trybu 3D 550/600 Początkowo zgrałem BIOS karty na dyskietke (nvflashem) A:\NVFLASH -B=1 bios.bin Zacząłem go edytować programem (NIBITOR) następnie zapisałem zmodyfikowany BIOS na dyskietce jako bios.rom. Później wykonałem flashowanie A:\NVFLASH -4 -5 -6 bios.rom Po ponownym uruchomienu windowsa nadal karta ma stare taktowanie 450/500. Próbowałem również programu edytujacego X-BIOS ale również bez rezultatu. NVFLASH jest w weresji 5.13 Fleshowanie również wykonywałem wpisując np A:\NVFLASH bios.rom Oczywiście również nic to nie zmienia chociaż procedura fleshowania się wykonuje. Dziwi mnie również to, że modyfikując BIOS (NIBITORem)uaktywnilem opcje pokazywania temperatury i to akurat po sflashowaniu działa. Moze ktoś wie gdzie robie błąd, że nie chce to działac prawidlowo i udzieli mi wskazówek jak mam to zrobić. Szukalem w necie i jakoś o tym nikt nic nie wspomina. Z góry dziękuje za Waszą pomoc. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 a może byś wyłączył opcję "zastosuj te ustawienia (450/500) przy uruchamianiu" w sterach i im podobną opcję w programach do podkręcania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 a może byś wyłączył opcję "zastosuj te ustawienia (450/500) przy uruchamianiu" w sterach i im podobną opcję w programach do podkręcania 1496058[/snapback] To mi nie wystarcza. Programowe przetaktowywanie karty wymaga instalacji dodatkowych programów rezydentnych. Przez to komputer dłuzej sie uruchamia itd. Do tego wczesniej byłem związany tylko i wyłącznie z Radeonami a tam zawsze zmianialem taktowanie karty w BIOSIE. Takie przetaktowanie w BIOSIE ma jeszcze jedna zaletę tzn taką, że gdy wkładam karte do innego kompa to od razu mam ja ustawioną na takie taktowanie jak chce żeby było. Oczywiście nigdy nie przesadzam z przetaktowaniami a ustawiam je w bezpiecznych granicach. Po za tym karta zużywa mniej energii (a przez to mniej sie grzeje). Jesli pracuje tylko w Windowsie to wystarczy 300mhz dla GPU(VPU) :) Nie wiem które było RADEONA a które NVIDII. Np. GF6600GT GIGABYTE SILENT PIPE ma przecież ten sam GPU(VPU) i takie samo chłodzenie a rózni się tylko pamięciami 1,6ns oraz innym BIOSEM (tzn takim, że ma 2 zakladki dla pracy, jedną w 2D 300/1000 i drugą dla pracy w 3D 500/1000). Licze na to, że ktoś wie jak zdjąć blokade z karty by można było zmienić te zegary. I w przystępny sposób to wyjasni. Do tego może ktoś wie jak zmienić napiecie np na rdzeniu karty i na pamieciach (zaznaczam, że nie interesuje mnie sprzętowe ingerowanie w karte). Jeśli już, to poprzez modyfikację BIOSU. Gdyby to było takie proste to już dawno bym edytował BIOS GF6600GT GIGABYTA dla 2D 300/600 i dla 3D 550/600 i wgrałbym go do karty GF6600. Tylko, że karta może nie wstać po wgraniu tego BIOSU. Jesli edytowane zmiany tego BIOSU by się nie zatwierdziły a wgrałbym do mojej karty ustawienia dla pamieci 1000mhz. To sądze, że bezpowrotnie bym mógł ją uszkodzić. Drugą rzeczą która mnie nie interesuje to wgrywanie BIOSU od innej karty GF6600 ( tzn innej marki). Już raz próbowałem i karta nie wstała. Wiec wole jednak modyfikacje orginalnego BIOSU). Za pomoc z góry dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...