wragler Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Głupia sprawa poniewaz z pomoca internetu napisalem program zczytujacy liczby z pliku sortujacy je i wypisujacu do pliku wyniki. Jednka program jest w c++ , czy jest ktos kto mi pomoze przerobic go na jezyk c? /* Program napisał Tomasz MarculaProgram zlicza liczby z pliku i zapisuje posortowane do innego pliku*/#include <stdlib.h>#include<stdio.h>#include<conio.h>float a[300]; /*zadeklarowana jako zmienna globalna*/void sortuj2(int i_el) /*funkcja sortuje malejaco*/{ int zmiana=0, i; /* */ float temp; /* */ do /* */{ /* */zmiana=0; /* */for(i=1;i<i_el;i++) /* */if(a[i-1]<a[i]) /* */{ /* SORTOWANIE */ temp=a[i]; /* */ a[i]=a[i-1]; /* */ a[i-1]=temp; /* */ zmiana++; /* */} /* */} /* */while(zmiana>0); /* */} void sortuj1(int i_el)/*funkcja sortuje rosnaco*/{ int zmiana=0, i; /* */float temp; /* */do /* */{ /* */zmiana=0; /* */for(i=1;i<i_el;i++) /* */if(a[i-1]>a[i]) /* */{ /*SORTOWANIE */temp=a[i]; /* */a[i]=a[i-1]; /* */a[i-1]=temp; /* */zmiana++; /* */} /* */} /* */while(zmiana>0); /* */} void main(void) { FILE * plik_we; FILE * plik_wy; int p,b,h; /* p określa elementy w tablicy, b wybrana ilosc elemtów do posortowania, h malejaco czy rosnaco */plik_we=fopen("wyniki.txt","r");if(plik_we == NULL) return 0;p = 0; char buff[300];while(fscanf(plik_we, "%s", buff) != EOF) /* zczytuj do konca pliku */{ a[p] = (float)atof(buff); /*atof zamienia znaki na liczby zmiennoprzecinkowe*/ p++; } fclose(plik_we); printf("Podaj ile elementow chcesz posortowac:\n");scanf("%d",&b);printf("Tablica ma byc posortowana 1)malejaco 2) rosnaco ?\n");scanf("%d", &h);printf("Tablica zaladowana:\n"); for(p=0;p<b;p++){printf("%f \n",a[p]);}if (h==1)sortuj2(b);else if(h ==2)sortuj1(b);plik_wy = fopen("wynikipos.txt","w"); printf("\nTablica posortowana i zapisana do pliku wynikipos.txt\n\n");for(p = 0; p < b; p++) { fprintf(plik_wy, "%f\n", a[p]); printf("%f \n", a[p]); }fclose(plik_wy); system("PAUSE"); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 1. Gdzie się kończy MAIN? 2. Nie pasuje mi tu: system("PAUSE")3. Poza wymienionym wyżej kawałkiem (który mi nic nie mówi), to na pierwszy rzut oka nie widzę polecenia, które miałoby nie działać pod C. Co nie oznacza, że takowego nie ma... 4. Kto Ci powiedział, że to jest w C++? 5. Zapisz z rozszerzeniem .C i skompiluj. Wg mnie powinno się uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wragler Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Ucielo mi jedna klamerke:) tak wiec main sie gdzies konczy:). Pause jest umieszczone po to aby okienko z programem nie znikalo mi po 1 setnej sekundy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 toz to kod C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 (edytowane) Potwierdzam.. nie widze ani jednej instrukcji specyficznej dla C++. Swoja droga wypadaloby poprawic mu czytelnosc.. jakbym ja byl prowadzacym i ktos przynioslby mi takie "cos" to wstawilbym szmate z miejsca bez sprawdzania czy dziala.. Edytowane 14 Czerwca 2005 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...