Skocz do zawartości
Piotrek84

Gigabyte K8ns + Sempron 2600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

otoz mam taka plytke i procesor do tego 1x256MB DDR/333 Samsunga i Tagan'a 480W.

Chce podniesc taktowanie szyny FSB lecz w biosie jest to zablokowane 200 MHz (nic nie daje ctrl+f1), natomiast w windowsie programem gigabytowym - EasyTune 4 podkreca sie spokojnie do 230 MHz (tyle narazie probowalem) lecz po restarcie lub ponownym wlaczeniu kompa ustawienia pozostaja stare czyli FSB 200 MHz. :(

Jakies pomysly? czy tylko ja tak mam? jak to zmienic?

Kolejne pytanie to do jakiej bezpiecznej max wartosci moge podkrecic szyne FSB jesli pamieci pracuja na 333 MHz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Twój problem jest bardzo orginalny, nikt nie ma tej samej płyty i procka i nie z tym doświadczeń. Poza tym w tematach przyklejionych nie ma tematu o platformie socket 754 więć MUSIAŁEŚ zakładać oddzielny temat... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na ironie nie znalazlem odpowiedzi odnosnie zmiany w biosie szyny pod GA w tematach przyklejonych tylko w innym temacie.

Na pytanie do jakiej max. bezpiecznej wartosci mozna podkrecic FSB aby pamieci ktore maja DDR 333 pracowaly stabilnie, nie znalazlem odpowiedzi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nikt ci na takie pytanie nie odpowie - nie napisałeś nawet co to za pamięci (jakie kości), a poza tym zależy, na jaki egzemplarz pamięci trafisz. Ogólnie na NF3 250 to chyba będziesz musiał zmienić taktowanie pamięci na 266MHz. Spróbuj podnieść napięcie na pamięciach, ewentualnie wydłużyć timinigi (do np: 3-3-3).

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz to też zależy jakie te pamięci masz...chłopie my tu nie jesteśmy wrózki, magiki i inni heretycy ale gdybyś coś więcej powiedizał o tych pamięciach to moglibyśmy zalecić jakieś działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...