petrumi Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 witam. obecnie mam dwa dysk PATA: Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB oraz WD 120 , który mnie wkurza swoim wysokim metalicznym dzwiękiem podczas pracy. Dlatego mam już miejsce na ten dysk u teściowej a sobie kupię drugą 160-tke Seagate'a. Widziałem , że koszt kontrolera IDE/RAID na allegro nie jest wysoka , dlatego przy okazji pomyślalem o podłączeniu tych dwóch takich samych dysków w RAID. Jakiego rzędu wzrostu wydajności mogę się spodziewać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Dwukrotnie wyższe poziomy zapisu.....mniejszy czas na oczekiwanie dancyh....poczytaj sobie chłopie co daje RAID a nie pytj od razu bo szukajka nie boli!!!!! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 witam. obecnie mam dwa dysk PATA: Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB oraz WD 120 , który mnie wkurza swoim wysokim metalicznym dzwiękiem podczas pracy. Dlatego mam już miejsce na ten dysk u teściowej a sobie kupię drugą 160-tke Seagate'a. Widziałem , że koszt kontrolera IDE/RAID na allegro nie jest wysoka , dlatego przy okazji pomyślalem o podłączeniu tych dwóch takich samych dysków w RAID. Jakiego rzędu wzrostu wydajności mogę się spodziewać ? 1499022[/snapback] Pamiętaj tylko że: stawiając RAIDa straciśż dane ze swojej "starej" barracudy bo trzeba będzie wszystk od nowa sformatować, no i w razie uszkodzenia jednego dysku tracisz dane z obu dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Jeśli będziesz mieć szczęscie to osiągniesz coś około 120MB/s przy odczycie, czas dostępu sie nieco wydłuży oraz obciązenie procesora wzrośnie (nawet 3x wiecej niz pojedyńczy dysk). Teraz tylko pytanie po co Ci raid 0 ? Bo jeśli komputer jest wykorzystywany głównie do grania itp... to nie ma sensu się pakować w raida, levele się szybciej wgrywać nie będą a mogą powstać tylko większe przycięcia z powodu tego ze raid więcej obciąza CPU podczas odczytu danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 dziękuje za odpowiedzi. A koledze Daronowi proponuje użycie sprzętu do chłodzenia.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...