Skocz do zawartości
petrumi

Raid 2x160 Seagate Pata

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

obecnie mam dwa dysk PATA: Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB oraz WD 120 , który mnie wkurza swoim wysokim metalicznym dzwiękiem podczas pracy. Dlatego mam już miejsce na ten dysk u teściowej a sobie kupię drugą 160-tke Seagate'a. Widziałem , że koszt kontrolera IDE/RAID na allegro nie jest wysoka , dlatego przy okazji pomyślalem o podłączeniu tych dwóch takich samych dysków w RAID. Jakiego rzędu wzrostu wydajności mogę się spodziewać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

obecnie mam dwa dysk PATA:  Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB oraz WD 120 , który mnie wkurza swoim wysokim metalicznym dzwiękiem podczas pracy. Dlatego mam już miejsce na ten dysk u teściowej a sobie kupię drugą 160-tke Seagate'a. Widziałem , że koszt kontrolera IDE/RAID na allegro nie jest wysoka , dlatego przy okazji pomyślalem o podłączeniu tych dwóch takich samych dysków w RAID. Jakiego rzędu wzrostu wydajności mogę się spodziewać ?

1499022[/snapback]

Pamiętaj tylko że:

stawiając RAIDa straciśż dane ze swojej "starej" barracudy bo trzeba będzie wszystk od nowa sformatować,

no i w razie uszkodzenia jednego dysku tracisz dane z obu dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będziesz mieć szczęscie to osiągniesz coś około 120MB/s przy odczycie, czas dostępu sie nieco wydłuży oraz obciązenie procesora wzrośnie (nawet 3x wiecej niz pojedyńczy dysk). Teraz tylko pytanie po co Ci raid 0 ? Bo jeśli komputer jest wykorzystywany głównie do grania itp... to nie ma sensu się pakować w raida, levele się szybciej wgrywać nie będą a mogą powstać tylko większe przycięcia z powodu tego ze raid więcej obciąza CPU podczas odczytu danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi