Sardyn Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Proca ma teraz kumpel i u niego sprawa temp wyglada inaczej ;) Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Sardyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 No ładna sztuka... Te słabsze F3 ładnie się kręcą...A mój taka padaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Można wiedzieć coś więcej o tym procku? Bo coś wierzyć mi się nie che 1,45v...3,3(stabilne) może screen? A co tu jest niesamowitego? Koleś z pclaba sprzedawał ostatnio 3500@1.5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyss Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Tam gdzie jest minimalny czy maksymalny mnoznik procesora 4x/13x to oznacza ze jest seria Black Edition? Bo normalnie procek to 5000+ box nie Black Edition a zwykly z coolerem w zestawie? Czy to oznacza zdolnosc C&Q czyli obnizanie taktow i napiecia? pozdro krzyss Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez krzyss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 ten procek ma standardowo 13x więc to żaden Black, każdemu procowi można obniżać mnożnik a podwyższać tyle w Black Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Tam gdzie jest minimalny czy maksymalny mnoznik procesora 4x/13x to oznacza ze jest seria Black Edition? Bo normalnie procek to 5000+ box nie Black Edition a zwykly z coolerem w zestawie? Czy to oznacza zdolnosc C&Q czyli obnizanie taktow i napiecia? pozdro krzyss A od kiedy C&Q nie działa w "zwykłych" Athlonach? Jak mówi @Trofix możesz tylko zniżać mnożnik od od 13x do 4x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Znalazłem fajny program autorstwa PC Centre. Oblicza nam taktowanie procesora oraz pamięci, podając HTT, Mnożnik i DIV Pamięci. Bardzo przydatny przy o/c :spoko: LINK Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) OK, "przełamałem się" i dałem 1.4V, pamięci na 400, cl5 i htt 260= 3120. Jak widać na screenie orthos póki co się nie wywalił. Temp podskoczyły względem 3000MHz (~6 stopni + o 700 rpm wyższe obroty na fryjerze) ale nie to mnie martwi. Nie wiem dlaczego ale jakoś mobo zaczeła piszczeć tzn tak mniej więcej z okolic cpu dobiegają słabe piski. Nie wiem czy to sekcja zasilania jest przeciążona czy co :/ edit: odpaliłem 3dm06 i wywalił mi wynik trochę niższy niż @3 GHz, pewnie to przez wolniejsze pamięci ale potwierdza to trochę fakt, że dalsze oc to sztuka dla sztuki bo w grach już jakiejś widocznej różnicy chyba nie będzie, a przynajmniej tak mi się wydaje. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez LPKorn3324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Skoro coś piszczy to bardzo możliwe, że to cewki z sekcji ... Fakt różnica 100 MHz będzie raczej nieodczuwalna i do tego przy słabszych ustawieniach pamięci ... PS. Jak przekręciłem proca 3DMark wywalił mi również gorszy wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Bo pamięci robią mu tylko 520mhz Proponuję dać 11x300 ht 3 ram 533mhz cl5-Napięcie już sam ustalisz/mysle ze granica 1,5v Akurat u mnie róznica między 3,0(1000cl4) a 3,3(980cl4) jest dość znaczna... Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Nie wiem czy to sekcja zasilania jest przeciążona czy co :/Nic nie jest przeciążone, nic nie musi być przeciążone, żeby cewki wpadały w drgania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Mam taką samą mobo i mogę potwierdzić że ten dźwięk to pisk cewek na sekcji. U mnie jest to samo, gdy kompnę proca powyzej 3,3 i napięcie ponad 1,45. Dlatego na codzień wolę zostawić go na 3,0 1,3V, memki na 500 CL5 (więcej nie bardzo chcą robic na AMD przy sensownym napięciu 2,1V) , nic nie piszczy, procek chłodny, a wydajność nie jest dużo słabsza niz po O/C na np 3,4ghz ;) Takie takty procek dostaje jedynie do 3dm i podobnych benchmarków ;) Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Mam taką samą mobo i mogę potwierdzić że ten dźwięk to pisk cewek na sekcji. U mnie jest to samo, gdy kompnę proca powyzej 3,3 i napięcie ponad 1,45. Dlatego na codzień wolę zostawić go na 3,0 1,3V, nic nie piszczy, procek chłodny, a wydajność nie jest dużo słabsza niz po O/C na np 3,4ghz ;) Takie takty procek dostaje jedynie do 3dm i podobnych benchmarków ;) » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "." Teraz go wystraszysz i nici z oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "." Teraz go wystraszysz i nici z oc Ale to że piszczą niczemu nie szkodzi, to tylko "doznania akustyczne":D Ja nie mówię że nie warto wyżej kręcić, bo warto, a nawet trzeba sprawdzić max proca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 hehe, nie no wieczorem spróbuje jeszcze na tym 11x 275/280 tak żeby dało te 3.15-20GHz, pamiątki tak jak pisaliście i zobaczę jak to się przełoży na wydajność. Jak będzie ona powiedzmy sobie rozsądnie zauważalna, a cewki będą wciąż o sobie dawały znać to pomyślę. Jak wyższe taktowanie specjalnego przełożenia na wydajność nie da to zostaje na 3.0, które i tak już jest myślę, że bardzo fajne. Jestem na końcowym etapie oc karty i jestem bardzo zadowolony. Jak wczoraj odpaliłem crysisa na vhigh w 1400x900 to rzadko kiedy wynik spadał poniżej płynności (no chyba, że mówimy tutaj o totalnym rozpierdzielu na planszy ;p), a to wszystko za upgrade sprzętu za 270 zł. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A ja mam taką dziwną sytuacje z moim Brisbane G1 4000+, otóż stable 3,1Ghz, lecz w FOX One w windowsie mogę mu dać do 3,4Ghz i zdąrzę jeszcze zrobić screen/valid cpu-z, zmiana napięcia/timingów pamięci (i tak mam na micronach d9gmh) nic nie daje, a BSOD jest zarówno na 3,2Ghz jak i na 3,4Ghz :) Dzisiaj sprobuje, moze zdarze zrobic screen na 3,5Ghz ;] Co mogę zrobić, aby wycisnąć z niego więcej niż 3,1Ghz przy napięciu 1,35V? (stabilne), próbowałem obniżyć HTx3 do HTx2 ale to za wiele nie daje... Podnoszenie napięcia na chipset praktycznie nie ma nic do stabilności (tak samo jest na +250mV i tak samo na +600mV, oczywiście prócz temp. chipsetu, która znacznie wzrasta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) A ja mam taką dziwną sytuacje z moim Brisbane G1 4000+, otóż stable 3,1Ghz, lecz w FOX One w windowsie mogę mu dać do 3,4Ghz i zdąrzę jeszcze zrobić screen/valid cpu-z, zmiana napięcia/timingów pamięci (i tak mam na micronach d9gmh) nic nie daje, a BSOD jest zarówno na 3,2Ghz jak i na 3,4Ghz :) Dzisiaj sprobuje, moze zdarze zrobic screen na 3,5Ghz ;] Co mogę zrobić, aby wycisnąć z niego więcej niż 3,1Ghz przy napięciu 1,35V? (stabilne), próbowałem obniżyć HTx3 do HTx2 ale to za wiele nie daje... Podnoszenie napięcia na chipset praktycznie nie ma nic do stabilności (tak samo jest na +250mV i tak samo na +600mV, oczywiście prócz temp. chipsetu, która znacznie wzrasta). A co tu się dziwic?Robisz wszystko poza podniesieniem napięcia dla proca... Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 No właśnie, zmiana V na procu też za wiele nie daje, pewnie mobo jest za słabe, albo proc nie wyrabia już po prostu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) No właśnie, zmiana V na procu też za wiele nie daje, pewnie mobo jest za słabe, albo proc nie wyrabia już po prostu :P Ile możesz dać max? Daj mu 1,55 może się obudzi Możliwe że się skończył...G1 Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) po przekroczeniu pewnej bariery nawet 220V mu nie pomoże Ja mam 3,3 GHz gdzie wchodzi do Windy i działa, ale żeby był stabilny nie pomoże mu w tym nawet max mojej mobo czyli 1,67V max to 3,2 i finito Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 po przekroczeniu pewnej bariery nawet 220V mu nie pomoże Jak da za mało to też mu nie pomorze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 twierdzi, ze napięcie za wiele mu nie daje :) wychodzę z zalozenia ze dal z 1,45 a jak to nie pomoglo to i 1,55 wiele w tej kwestii raczej nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 dal z 1,45 a jak to nie pomoglo to i 1,55 wiele w tej kwestii raczej nie zmieniU mnie onegdaj pomogło...1.575 by BIOS na DFI Inf. plus WC i słaba stosunkowo sztuka Bri chodziła lekko ponad trójkę 24/7(choć szczerze to wtedy nie było cudów wśród Bri ,a i F3..).Do ostatnich 200 około musiałem właśnie z okolic 1.45 skakać :wink: .Proca na koniec oskalpowałem i chodzi do dziś z ponownie założonym IHSem(mus był o chłodzenie)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 u mnie niestety 11x 287 (3160mhz) 1.4V, mem @266 (700mhz) 5-5-5-15, ht 3x dało po minucie orthosa bsod. może wyższe napięcie cpu coś by tu dało ale już przy 1.4V jak wcześniej testowałem to temp były całkiem całkiem, a przy 1.45 to już 60 stopni będzie jak nic + 2000rpm na fryzjerze. No i te cewki. Myślę, że to kończy temat. Procek pewnie poleciałby na 3.2/3.3 na wysokim V, którego ja raczej nie dam rady schłodzić no i też nie wiadomo jaki wpływ na dłuższą metę miały by piszczące cewki bo skoro na 3.0 nie piszą, a na 3.1+ tak to znaczy, że coś się pomału kończy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 u mnie niestety 11x 287 (3160mhz) 1.4V, mem @266 (700mhz) 5-5-5-15, ht 3x dało po minucie orthosa bsod. może wyższe napięcie cpu coś by tu dało ale już przy 1.4V jak wcześniej testowałem to temp były całkiem całkiem, a przy 1.45 to już 60 stopni będzie jak nic + 2000rpm na fryzjerze. No i te cewki. Myślę, że to kończy temat. Procek pewnie poleciałby na 3.2/3.3 na wysokim V, którego ja raczej nie dam rady schłodzić no i też nie wiadomo jaki wpływ na dłuższą metę miały by piszczące cewki bo skoro na 3.0 nie piszą, a na 3.1+ tak to znaczy, że coś się pomału kończy ;) Mój do stabilnego 3,2 potrzebuje 1,5v wątpie abyś miał tego proca więcej niż dwa lata,jak twierdzisz...60*C to normalna temp.Ja procka długo trzymać nie będę więc wisi mi że w orthosie ma 72*C na 1.5v po 2h(box) Co do cewek to nie wiem czy na tym dfi to normalne? Ale powiem ci że ta płytka się nawet nie rozkręciła...a ty już koniec. Zrób tak abyś był zadowolony :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Co do cewek to nie wiem czy na tym dfi to normalne?Normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 ...a przy 1.45 to już 60 stopni będzie jak nic + 2000rpm na fryzjerze... Zobacz sobie screena, ktorego wyzej wkleilem. 60 stopni to nie problem. Watpie w to, ze ciagle masz proca obciazonego w 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davids80 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i aż mnie bierze, żeby spróbować dalej podkręcić mojego PROCA. Co prawda pierwsze próby mam za sobą (w tej chwili CPU wykręcony na 3030 MHz), ale bałem się jechać dalej. Przyznam, że nie chciałem przesadzić i spalić procesora. Standardowe ustawienie: 11,5 * 200,5 (HTT) = 2305 MHz - 1.312V Kolejne ustawienie: 11 * 255,5 = 2810 MHz - 1.312V Obecne ustawienie: 11 * 275,5 = 3030 MHz - 1.328V Do ilu bezpiecznie mogę podnieść napięcie na CPU??? Procesor jest na rewizji G2 Dodam, że przy kolejnej próbie zwiększania HTT i podniesieniu napięcia na rdzeniu o kolejne 0.025V nic nie dało... Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez davids80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 do 1,475 możesz spokojnie podnosić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) Spalić go nie spalisz bo wątpię aby twoja płytka dawała napięcie rzędu 1,8v,2v Powiem że ja daje 1,55v-na boxie...i niestety więcej dać nie mogę <_< Poza tym miałem te Patrioty i skończyły mi się na 920 cl5 więc to może cie blokować I sprawdź ile płytka robi max HTT, i ile możesz dać max napiecie na cepa? Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...