Skocz do zawartości
KRECIO

P4 1.8 C1 na 3.3Ghz :) chlodzenie powietrzem

Rekomendowane odpowiedzi

To ja tesh podrzuce ciekavy link: http://www.warp2search.net/article.php?sid...=thread&order=0

Jak ktoś się zagłębnie to zobaczy, że niejaki NewBeetle podkręcił Athlona XP 2700+ na 3.33GHz! (taki Antek może konkurowac navet z P4 4.5GHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie fakt, że ten Athlon miał jush vmode`a i extra chłodzenie to bym go brał bez zastanowienia.

W końcu nikt nie będzie się ze mną spierał, że At XP 3.3GHz jest znacznie szybszy od P4 3.3GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no tak, co nie zmienia faktu, że AMD będzie szybszy.

masz racje sa ludzie i zapaleni intelowcy :)hie hie

Mówić do tych zapaleńców* to jak rzucać grochem o ściane. Niektórzy nie dostrzegają nic poza własnym CPU :) Jush spotkałem się z opinią, że te dva procki tutaj opisane to o dupe potrzeć, a Celek 300A i tak najlepshy 8O 8O 8O .

* zapaleńców (fanów) Intela jak i AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w firmie sa bez problemu dostepne w ciaglej sprzedazy P4 2,4GHz na C1 a widzialem tez i 2,26GHz. Przez chwile zastanawialem sie czy nie kupic sobie tego cacka ale doszedlem do wniosku ze nie warto.... bo nie ma jeszcze na rynku dobrych plyt glownych pod te CPU. Tzn sa platformy na DDR niezle, ale taki proc bez problemu idzie na 3,2GHz a wyciagniecie ich z P4 2,4GHz jest ciezkie. Wymagane jest do tego FSB 178MHz a polaczeni takiego proca z pamieciami DDR nic nie daje. Proc jest glodny pamieci i marnie sie skaluje. Czestotliwosc ladna ale wydajnosci przyrost maly. Ja poczekam az pojawi sie dual DDR. Wtedy to bedzie zabojczy konfig, bo narazie to nie bedzie tak ciekawie....zamiast tego kupilem sobie AXP 2400+ i puszcze go na 2,4GHz :D P4 bedzie potem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xan - i tak się nie będzie kręcił jak P4 :( Szkoda bo gdyby każdy Athlon XP miał taki zapas jak 1600+ AGOIA to bym miał już 2400+@3000+ :D

Oka zgoda , P4 3,06 Gh tez sie nie bedzie krecil ( pewnie z jakies 300 mhz , a co ciekawe bedzie niezly piecyk z niego :) .

Lancer podobno ma w testach tego nowego P4 mam nadzieje ze powie jak sie kreci to cudo .

A co do krecanie AXP to AMD zapowiedzialo ze wprowadzi 0,13 mikrona do Xpekow od modelu 1700 + i mysle ze wtedy beda duzo bardziej podotne na O/C :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xan - wiadomo, że 3.06 będzie się kiepsko kręcił. A co do Athlonów 1700+ 0.13um to niestety spotkało mnie duże rozczarowanie. Ktoś z użytkowników kupił ten procesor i kręcił się duuużo gorzej niż 1600+/1700+. Może jak wyjda nowsze steppingi to będzie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w firmie sa bez problemu dostepne w ciaglej sprzedazy P4 2,4GHz na C1 a widzialem tez i 2,26GHz. Przez chwile zastanawialem sie czy nie kupic sobie tego cacka ale doszedlem do wniosku ze nie warto.... bo nie ma jeszcze na rynku dobrych plyt glownych pod te CPU. Tzn sa platformy na DDR niezle, ale taki proc bez problemu idzie na 3,2GHz a wyciagniecie ich z P4 2,4GHz jest ciezkie. Wymagane jest do tego FSB 178MHz a polaczeni takiego proca z pamieciami DDR nic nie daje. Proc jest glodny pamieci i marnie sie skaluje. Czestotliwosc ladna ale wydajnosci przyrost maly. Ja poczekam az pojawi sie dual DDR. Wtedy to bedzie zabojczy konfig, bo narazie to nie bedzie tak ciekawie....zamiast tego kupilem sobie AXP 2400+ i puszcze go na 2,4GHz :D P4 bedzie potem ;)

CYTAT Z BENCHMARK>PL

Firma Gigabyte Technology ma gotową płytę główną opartą na najnowszym chipsecie Intela o kodowej nazwie Granite Bay. Płyta oznaczona symbolem GA-8INXP przeznaczona jest dla procesorów Socket 478 Pentium 4 i Celeron, obsługuje szynę 400/533MHz FSB.

Mostek północny to układ Intel E7205 obsługujący do 4GB pamięci PC1600 lub PC2100, oczywiście w trybie dwukanałowym (w trybie dwukanałowym gniazda pamięci muszą być obsadzone identycznymi modułami pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego newsa na benchmark.pl najbardziej mi sie podoba info ze mozna wsadzi do tej plyty "Prescotta" Teraz kupic 1.8A i podkrecic a za 3-4 lata Prescotta 5GHz i masz spokoj na conajmniej 5 lat. Z tego 1.8 gosciu juz wykrecil 3,5GHz. CO ciekawe pokazaly tez sie informacje ze wolniejsze proce P4 z jadrem C1 tez maja HT tylko ze wylaczone. Zeby wlaczyc trzeba przekroczyc 3.06 GHz i plyta jezeli obsluguje HT to je wlacza 8)

Chyba nastapi rewizja moich planow odnosnie zakupu procesora :cry:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexter - jeszcze trzeba zweryfikowac mozliwosci plyt na sis 655.

i czy one tez beda mialy tak swietlana przyszlosc.

GB podobno obsluguje tylko DDR266, czyli do Prescotta bedzie brakowac przepustowosci szyny pamieci do pelnej wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...